Αίγυπτος: H… διαλυμένη Εθνοσυνέλευση συνεδριάζει με απόφαση Μόρσι

Η αιγυπτιακή Εθνοσυνέλευση, η οποία διαλύθηκε στα μέσα Ιουνίου με δικαστική απόφαση, συνεδριάζει, μετά την απόφαση του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι να την αποκαταστήσει.

Η αιγυπτιακή Εθνοσυνέλευση, η οποία διαλύθηκε στα μέσα Ιουνίου με δικαστική απόφαση, συνεδριάζει, μετά την απόφαση του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι να την αποκαταστήσει.

Η συνεδρίαση αυτή δημιουργεί ένταση με τους στρατιωτικούς μόλις 10 ημέρες αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Σάαντ αλ Κατάτνι, ο οποίος προέρχεται από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, που αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο, άνοιξε τη συνεδρίαση με μια ομιλία που μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση.

«Αυτό που συζητούμε σήμερα είναι ο μηχανισμός εφαρμογής της απόφασης του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου που ζητάει τη διάλυση του Κοινοβουλίου», δήλωσε ο Κατάτνι υπογραμμίζοντας πως πρέπει να γίνουν σεβαστοί ο νόμος και η δικαιοσύνη.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο, με απόφαση του οποίου διαλύθηκε το Κοινοβούλιο λόγω νομικού κενού στον εκλογικό νόμο, απέρριψε την απόφαση του Μόρσι για την αποκατάστασή του.

«Oι αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι στο σύνολό τους τελεσίδικες και όλοι οι θεσμοί του κράτους υποχρεούνται να τις εφαρμόσουν» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ο στρατός, υπογράμμισε από την πλευρά του «τη σημασία της κυριαρχίας του νόμου και του Συντάγματος» και δήλωσε «πεπεισμένος ότι όλοι οι θεσμοί του κράτους θα σεβαστούν τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου».

Αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως η πρώτη αντιπαράθεση μεταξύ του στρατού και του νέου προέδρου της χώρας.

Μια εβδομάδα και πλέον μετά την παράδοση της εκτελεστικής εξουσίας από το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Μόρσι διέταξε, την Κυριακή, την ακύρωση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, καλώντας την Εθνοσυνέλευση, όπου οι ισλαμιστές διαθέτουν συντριπτική πλειοψηφία, να συνεδριάσει εκ νέου και να ασκήσει τα προνόμιά της.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος