«Πρεμιέρα» με την κατάθεση μίας πρότασης νόμου για την κατάργηση των μέτρων του 2ου μνημονίου που ανέτρεψαν τα εργασιακά δεδομένα και κατήργησαν τους Οργανισμούς Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας, έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη.
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από συνάντηση της ειδικής ομάδας παρακολούθησης του Μνημονίου και παραγωγής νομοθετικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στην οποία μετέχουν η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου και οι κκ. Αλ. Μητρόπουλος, Ι. Δραγασάκης και Δ. Στρατούλης, παρουσία και του προέδρου της ΚΟ κ. Αλ. Τσίπρα.
Με την πρόταση νόμου, η οποία κατατίθεται και με το βλέμμα στραμμένο στην στάση που θα ακολουθήσουν οι δυνάμεις της Αριστεράς (και κυρίως η ΔΗΜΑΡ), ο ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να καταλάβει επίκαιρη κοινοβουλευτική θέση και να φέρει προς συζήτηση μία αντιμνημονιακή πρόταση (ασχέτως αν οι πιθανότητες υπερψήφισης είναι μηδαμινές), σε μία περίοδο που η κυβέρνηση θα καλείται να δώσει εξετάσεις στην τήρηση των υπεσχημένων προς την τρόικα.
Θέλουν έτσι να δείξουν στη Κουμουνδούρου ότι εντός τους καλοκαιριού θα εξαντλήσουν κάθε αντιπολιτευτική δυνατότητα εντός και εκτός κοινοβουλίου, όπως σημειώνει με κάθε ευκαιρία ο κ. Τσίπρας.

Το βλέμμα βεβαίως όλων είναι πάντοτε στραμμένο κυρίως στην αντιπαράθεση με την ΔΗΜ.ΑΡ, καθώς το μέτωπο με την ΝΔ και το ΠαΣοΚ είναι ούτως ή άλλως δεδομένο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ απευθύνονται σχεδόν ευθέως προς τα αριστερά κόμματα, καθώς σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται:

«Καλούμε τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να ξεκαθαρίσουν εάν θα στηρίξουν ή όχι αυτή την πρόταση νόμου που αποκαθιστά βασικά και στοιχειώδη μισθολογικά, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων αποδεικνύοντας στον ελληνικό λαό αν σέβονται ή όχι τις προεκλογικές δεσμεύσεις τους και κυρίως οι τρεις κυβερνητικοί συνέταιροι την προγραμματική συμφωνία τους».

Παράλληλα, αφήνονται και υπόνοιες για κινητοποιήσεις εκτός κοινοβουλίου (πιθανώς με απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλου τύπου εκδηλώσεις), καθώς στην ίδια ανακοίνωση γίνεται σαφής παρότρυνση προς το «εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και στους εργαζόμενους», οι οποίοι καλούνται «να κάνουν δική τους υπόθεση και διεκδίκηση την υπερψήφιση αυτής της πρότασης νόμου».

Οπως σημειώνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, με την πρόταση νόμου που κατατέθηκε, προτείνεται

• επαναφορά του κατώτερου εγγυημένου μισθού ανεξαρτήτως ηλικίας στα 751 ευρώ μηνιαίως, συμπαρασύροντας και τα επιδόματα ανεργίας, ασθενείας, μητρότητας, τις συντάξιμες αποδοχές, τις αποζημιώσεις για υπερωριακή απασχόληση κλπ.
• επαναφορά σε ισχύ των διατάξεων του νόμου 1876/90 (περί συλλογικών διαπραγματεύσεων) σχετικά με την ισχύ, τη διάρκεια και το περιεχόμενο της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων, καθώς επίσης και ζητήματα λειτουργίας και αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
• επαναφορά του καθεστώτος για τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.
• επαναφορά στα πλαίσια συλλογικών συμφωνιών, με τις οποίες προβλέπονταν αυξήσεις στις αποδοχές ή μισθολογικές ωριμάνσεις (επίδομα πολυετίας κλπ) των εργαζομένων.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται ότι θα επανέλθει με νέα στα πρότασης νόμου στην επανόρθωση και των ανατροπών που επήλθαν στα δικαιώματα των εργαζομένων (π.χ. με προτάσεις για επαναφορά του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής των συνδικάτων στη διαιτησία, όλων των καταργημένων αρμοδιοτήτων του ΟΜΕΔ, της επεκτασιμότητας των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων εργασίας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης σε περίπτωση συρροής συλλογικών συμβάσεων εργασίας διαφόρων επιπέδων κλπ).

Με την πρόταση νόμου της Τρίτης ζητείται επίσης επανασύσταση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας.