Υποψίες ότι στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου στη Βρετανία είχαν γνώση των «προβλημάτων» με το libor – πιθανή χειραγώγηση του οποίου έχει προκαλέσει πολιτική θύελλα στο Λονδίνο – δημιουργούν email που παρουσίασε βουλευτής των Εργατικών, στα οποία σύμβουλος του γραφείου επί Ντέιβιντ Κάμερον και Γκόρντον Μπράουν φαίνεται να είχε συζητήσει το θέμα με τον αναπληρωτή διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Πολ Τάκερ.

Ο ίδιος ο Τάκερ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι υπήρξε πολιτική εντολή για παρέμβαση στο libor, δηλώνοντας επίσης άγνοια για χειραγώγηση του επιτοκίου.

Παράλληλα, η Fed της Νέας Υόρκης αναφέρει πως είχε προτείνει στο Λονδίνο αλλαγές στο σύστημα του libor έπειτα από αναφορές για «προβλήματα» στα επιτόκια της Barlclays ήδη το 2007.

Σύμφωνα με τα email που παρουσίασε ο βουλευτής των Εργατικών, Τζον Μαν, ο Π. Τάκερ είχε συζητήσει το θέμα με τον Τζέρεμι Χέιγουντ, υψηλόβαθμο κρατικό αξιωματούχο που ήταν στενός σύμβουλος στο πρωθυπουργικό γραφείο τόσο επί Κάμερον όσο και επί Μπράουν.

Από την πλευρά του, ο Πολ Τάκερ αρνήθηκε κατηγορηματικά – επαναλαμβάνοντας «όχι, σε καμία περίπτωση» αρκετές φορές κατά την ακρόασή του από την κοινοβουλευτική επιτροπή για το θέμα – ότι μέλη της κυβέρνησης τον είχαν παροτρύνει να επηρεάσει τα επιτόκια που εμφάνιζε η Barlclays ή οποιαδήποτε άλλη τράπεζα.

Δήλωσε μάλιστα άγνοια για χειραγώγηση επιτοκίων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η υπόθεση του libor ήταν ένας «βόθρος», για τον οποίο ωστόσο «δεν γνωρίζαμε τίποτε πέραν των όσων έχουν αρχίσει να προκύπτουν από την έρευνα που γίνεται τώρα». «Δεν είχαμε γνώση, εγώ δεν είχα γνώση» τόνισε.

«Ανησυχίες» είχε και η Fed της Νέας Υόρκης

Παράλληλα, η Fed της Νέας Υόρκης φαίνεται ότι είχε ασχοληθεί με το θέμα του libor ήδη από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Εκπρόσωπός της ανέφερε τη Δευτέρα ότι παρακολουθώντας στενά τα τεκταινόμενα στην αγορά στο τέλος του 2007, η αρχή «είχε λάβει σποραδικές αναφορές από την Barclays για προβλήματα με το Libor».

Την άνοιξη του 2008, μετά την υπόθεση της Bear Stearns, η Fed της Νέας Υόρκης «ερεύνησε στενότερα την Barclays για το πώς υποβάλλονταν τα στοιχεία για το libor», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

«Ύστερα, ενημερώσαμε τις αρμόδιες βρετανικές αρχές για την ανάλυσή μας και τις προτάσεις μας για μεταρρύθμιση στο σύστημα του Libor» ανέφερε ο εκπρόσωπος.