Την επαναφορά του κατώτατου μισθού ζητούν και οι εργοδότες

Η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα επίπεδα πριν τη μείωσή του κατά 22% με τον εφαρμοστικό νόμο του μνημονίου, ετέθη στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου που ξεκίνησε με τις συναντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τις εργοδοτικές οργανώσεις (ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ).

Η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα επίπεδα πριν τη μείωσή του κατά 22% με τον εφαρμοστικό νόμο του μνημονίου, ετέθη στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου που ξεκίνησε με τις συναντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τις εργοδοτικές οργανώσεις (ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ).

Την ίδια ώρα ο ΣΕΒ ανταποκρίθηκε στο αίτημα της ΓΣΕΕ για απευθείας διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και καλεί τους εκπροσώπους εργοδοτών και εργαζομένων σε συνάντηση την Τρίτη 17 Ιουλίου στα γραφεία του Συνδέσμου.

Στο μεταξύ η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 5% – 6%, αφού επανέλθει στα όρια που ήταν πριν την περικοπή του 22%, έθεσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλος, στον υπουργό Εργασίας κ. Ι. Βρούτση, ενώ ο πρόεδρος των Εμπόρων κ. Β. Κορκίδης δήλωσε χαρακτηριστικά για το θέμα αυτό: «Οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ούτε την έκρηξη της ανεργίας σταμάτησαν, ούτε την ύφεση μείωσαν, ούτε τα λουκέτα των επιχειρήσεων περιόρισαν».

Οι έμποροι προτείνουν τον επανασχεδιασμό των εργασιακών θεμάτων «από μηδενική βάση» με τον επαναπροσδιορισμό των συμβάσεων εργασίας, «διατηρώντας τα θετικά και διορθώνοντας τα λάθη και τις υπερβολές του παρελθόντος».
Από την πλευρά ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Ασημακόπουλος σημείωσε ότι οι μειώσεις μισθών οδήγησαν σε επιδείνωση της ύφεσης και σε απώλεια θέσεων εργασίας και αυτό θα πρέπει να αλλάξει.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ΓΣΕΒΕΕ και Έμποροι έχουν ταχθεί υπέρ της πρότασης της ΓΣΕΕ για την υπογραφή σύμβασης με περιεχόμενο την παλαιότερη συμφωνία τους που προέβλεπε τα εξης: Πρώτον, να διατηρηθεί ο – προ της μείωσης του 22% – κατώτατος μισθός. Δεύτερον, καμία παρέμβαση σε 13ο και 14ο μισθό. Τρίτον, επαναφορά της μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων.

Το υπουργείο Εργασίας, δεν εξετάζει το ενδεχόμενο νέων μειώσεων στο βασικό μισθό, αλλά ούτε ξεκαθαρίζει τη θέση του γύρω από το αίτημα της επαναφοράς του στα προηγούμενα επίπεδα..

Σε συζήτηση τίθεται το θέμα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, δηλαδή κατά πόσο οι κοινωνικοί εταίροι θα καθορίζουν το ύψος των κατώτατων αμοιβών ή θα γίνεται με απόφαση της κυβέρνησης.

Την Τετάρτη ο υπουργός Εργασίας θα συναντηθεί με το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ).
Η διοίκηση της Συνομοσπονδίας συνεδρίασε την Τρίτη και αποφάσισε να εντείνει τις πιέσεις της για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, προαναγγέλλοντας ταυτοχρόνως νέες κινητοποιήσεις αρχής γενομένης από τα εγκαίνια της έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk