Ο Ολάντ τάσσεται υπέρ μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, υποστήριξε πως θα μπορούσε να υπάρξει μια «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων» σε συνέντευξη Τύπου με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στο Λονδίνο, το οποίο επισκέπτεται

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, υποστήριξε πως θα μπορούσε να υπάρξει μια «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων» σε συνέντευξη Τύπου με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στο Λονδίνο, το οποίο επισκέπτεται.

«Πρέπει να κατανοήσουμε την έννοια μιας Ευρώπης με πολλές ταχύτητες, το να παίρνει ο καθένας ό,τι θέλει από την ΕΕ» δήλωσε ο Ολάντ στη Ντάουνινγκ Στριτ κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη Βρετανία.

«Δεν είμαστε στην ίδια κατάσταση, η Βρετανία δεν προτίθεται να γίνει μέλος της ζώνης του ευρώ, αλλά μπορούμε να κατανοήσουμε τις αντίστοιχες θέσεις μας, η Βρετανία δεν προτίθεται να φρενάρει» την Ευρωζώνη, και «εμείς δεν θα υποχρεώσουμε κανέναν να ενταχθεί στη Ευρωζώνη» πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη που θα είναι ανταγωνιστική, δεν είναι η δημοσιονομική διάσταση αυτό που διαφοροποιεί περισσότερο» (τη Γαλλία και τη Βρετανία), σημείωσε, επισημαίνοντας την υψηλότερη φορολογική κλίμακα 45% στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία σήμερα είναι 41% στη Γαλλία.

«Δεν έχω δει Βρετανούς να εγκαθίστανται στη Γαλλία» δήλωσε αστειευόμενος.

Ο Ντ.Κάμερον δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα πρέπει να επεκταθεί σε απαράδεκτα επίπεδα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι στηρίζει τις κινήσεις για δημιουργία τραπεζικής ένωσης ανάμεσα σε μέλη της Ευρωζώνης.

Πρόσθεσε ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται μεγαλύτερη ενοποίηση. «Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ευκαιρίες για διαφορετικές χώρες της ΕΕ να έχουν διαφορετικές σχέσεις (με αυτήν). Πιστεύω ότι αυτό θα είναι εφικτό στο μέλλον» τόνισε.

«Είμαστε καλύτερα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά δεν πιστεύω ότι η Βρετανία είναι ικανοποιημένη από την τωρινή της σχέση με την ΕΕ. Χρειαζόμαστε αλλαγές και είμαι υπέρ του να κάνω αυτές τις αλλαγές και να τις θέσω ενώπιον των ανθρώπων που χρειάζεται για να τις κάνουν δεκτές» τόνισε.

Μία «δυνατή σχέση» ανάμεσα σε Βρετανία και Γαλλία υποσχέθηκε να οικοδομήσει ο Ντέιβιντ Κάμερον.

«Προσπαθούμε να οικοδομήσουμε μια καλή και σταθερή σχέση. Είμαστε και οι δύο πρακτικοί, λογικοί και ορθολογιστές πολιτικοί» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Φρανσουά Ολάντ είπε ότι εκείνος και ο Ντ.Κάμερον συμφωνούν σε μεγάλα διεθνή θέματα, όπως το Ιράν και η Συρία.

Ο Ολάντ είχε επισκεφθεί τη Βρετανία ως υποψήφιος των Σοσιαλιστών για τη γαλλική προεδρία. Τότε ο Ντ.Κάμερον δεν τον είχε συναντήσει και οι Εργατικοί κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό ότι «σνομπάρει» τον Γάλλο υποψήφιο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk