Τον βασικό μισθό που υπήρχε πριν τη μείωση του 22% (751 ευρώ) με μια μείωση της τάξης του 5-6% θέτει ως βάση στον κοινωνικό διάλογο η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδος, σύμφωνα με όσα δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕΔ. Ασημακόπουλος με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Σύμφωνα με τον κ. Ασημακόπουλο, οι κοινωνικοί εταίροι μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία και να κάνουν προτάσεις, αλλά «δεν φθάνει η κυβέρνηση να θέλει να δεχτεί τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων, αλλά πρέπει και να μπορεί».

Ανέφερε επίσης ότι η κλαδική σύμβαση στο εμπόριο θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.

Εξάλλου, ο γγ της ΓΣΕΒΕΕ Ν. Σκορίνης τόνισε ότι το σημαντικότερο αίτημα της Συνομοσπονδίας δεν είναι το θέμα των μισθών, αλλά η επαναφορά της δυνατότητας του υπουργού να επεκτείνει την ισχύ της κλαδικής σύμβασης σε όλους τους επαγγελματίες του κλάδου.

Ο κύκλος διάλογου του υπουργείου Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους άνοιξε με τη ΓΣΕΒΕΕ και θα συνεχιστεί με τις συναντήσεις που θα έχει ο Γιάννης Βρούτσης σήμερα, Τρίτη, με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και το προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Αύριο Τετάρτη θα έχει συνάντηση με τη ΓΣΕΕ.

Αναφερόμενος στον επικείμενο διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους ο κ. Βρούτσης μιλώντας στη Βουλή, στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων τόνισε πως θεωρεί «τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη συλλογική αυτονομία τον ακρογωνιαίο λίθο των εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας». Πρόσθεσε δε πως «στρεβλώσεις του παρελθόντος και υπερβολές μπορούν σταδιακά να διορθωθούν με την ενεργό συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων».

Την ίδια ώρα, η ΓΣΕΕ με επιστολή της στους προέδρους των ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ καλεί σε διάλογο προκειμένου να επικαιροποιηθεί η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Ειδικότερα, ζητεί διάλογο, ώστε να επικαιροποιηθεί και να αποτελέσει αντικείμενο Εθνικής Σύμβασης η συμφωνία του Φεβρουαρίου μεταξύ των κοινωνικών φορέων για σεβασμό της ΕΓΣΣΕ, διατήρηση του κατώτατου μισθού, προστασία των συλλογικών συμβάσεων.

Στόχος της ΓΣΕΕ είναι η επιδιωκόμενη Σύμβαση να υπογραφεί στην έδρα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, ώστε να μην υπάρξουν περιθώρια αμφισβητήσεων.