Βρυξέλλες: Πρωτοφανές να ζητεί η Κύπρος στήριξη από χώρα εκτός ΕΕ

Πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο, κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Χώρα-μέλος που υπέβαλε αίτημα για ένταξή της στον Μηχανισμό Στήριξης ζητεί παράλληλα και δάνειο από χώρα που δεν είναι μέλος της ΕΕ.

Πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο, κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Χώρα-μέλος που υπέβαλε αίτημα για ένταξή της στον Μηχανισμό Στήριξης ζητεί παράλληλα και δάνειο από χώρα που δεν είναι μέλος της ΕΕ.


Πρωτοφανές, είπαν στις Βρυξέλλες, που θέλουν να υπάρχει σφιχτός εναγκαλισμός τρόικας και Κύπρου.

Έτσι άρχισαν οι ψίθυροι υπό μορφή δυσφορίας αναφορικά με την πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης να εξασφαλίσει παράλληλα και διμερές διακρατικό δάνειο από τη Ρωσία, παράλληλα με τη στήριξη από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς EFSF/ESM.

Οι Ρώσοι στο μεταξύ επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει κυπριακό αίτημα για χορήγηση δανείου, κάτι που δημοσιοποιεί σε κάθε ευκαιρία και η κυπριακή πλευρά, η οποία αναμένεται να το δηλώσει και απόψε στη συνεδρίαση του Ecofin, η οποία γίνεται υπό κυπριακή προεδρία, υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών κ. Σιαρλή.

Ενοχλεί ωστόσο τις Βρυξέλλες η ενέργεια της Κύπρου για αναζήτηση δανείου από τη Ρωσία. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», ο κοινοτικός προβληματισμός αφορά στην περίπτωση που απαιτηθεί δεύτερη «ένεση» στήριξης από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς προς τη Λευκωσία καθώς, όπως επισημαίνουν κοινοτικοί κύκλοι, αυτό θα συνεπάγεται ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια για την αποπληρωμή και των δόσεων του ρωσικού ταμείου.

Ενδεικτική της ενόχλησης των Βρυξελλών είναι και η στροφή που φέρεται να κάνει η Κομισιόν γύρω από το ενδεχόμενο μεικτής στήριξης της Λευκωσίας, τόσο από τους μηχανισμούς της ΕΕ όσο και μέσω διμερούς δανείου από τη Μόσχα.

Οι Βρυξέλλες, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ζήτησαν παρασκηνιακά εξηγήσεις και η Λευκωσία έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η Ρωσία δεν έθεσε κανέναν πολιτικό ή οικονομικό όρο προς την Κύπρο, ώστε να της χορηγήσει δάνειο, που υπολογίζεται, εάν τελικά δοθεί, στα 5 δισ. ευρώ.

Η Ρωσία τέλος έχει κάθε λόγο να στηρίξει οικονομικά την Κύπρο, τη στιγμή που οι ρωσικές καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες όλο αυξάνονται, όπως αυξάνονται και ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk