Συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, αφιερώματα και εκθέσεις εικαστικών τεχνών, συνέδρια και καλλιτέχνες συναντιούνται με παραδοσιακές εκδηλώσεις πολιτιστικών συλλόγων. Ολα όσα συνθέτουν ένα πρόγραμμα που απευθύνεται στο ευρύ κοινό με τη σφραγίδα του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού του δήμου Σύρου Ερμούπολης.

Ο λόγος για το πρόγραμμα «Σύρος Πολιτισμός» που περιλαμβάνει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες πραγματοποιούνται το εφετινό καλοκαίρι στο νησί των Κυκλάδων. Προγράμματα όπως το 19ο Φεστιβάλ Κιθάρας, το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου, το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων, το Indie Rock Festival καθώς και το Διεθνές Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινούμενων Σχεδίων aniμasyros φιλοξενούνται επίσης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Σύρου, ενώ ξεχωριστή ενότητα αποτελεί και η παρουσίαση των παράλληλων εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν και αυτό το καλοκαίρι στο νησί.

Το κοντσέρτο με τίτλο «Ουράνιες φωνές και η λυρική κομψότητα του Σούμπερτ» (Τετάρτη 11 Ιουλίου), η παράσταση του συγκροτήματος Φρικαντέλα με ελληνικά, ιρλανδικά, σμυρναίικα και άλλα τραγούδια (Πέμπτη 12 Ιουλίου), η συναυλία θρησκευτικής χορωδιακής μουσικής καθώς επίσης και η μουσική βραδιά με «Το τριπλό κοντσέρτο του Μπετόβεν και το δυναμισμό της συμφωνίας αρ. 7» (Παρασκευή 13 Ιουλίου), η εκδήλωση «Μια ώρα μουσικής» με το New Zealand Trio (Σάββατο 14 Ιουλίου) και η βραδιά συμφωνικής μουσικής με τίτλο «Μια βραδιά κάτω απ’ τα αστέρια» (Κυριακή 15 Ιουλίου) συνθέτουν το πρόγραμμα της τρέχουσας εβδομάδας.


Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων και η συναυλία του Μπάμπη Τσέρτου

Ακολουθούν κοντσέρτα πιάνου, μουσικές βραδιές παραδοσιακών και ρεμπέτικων συγκροτημάτων, θεατρικές παραστάσεις όπως ο «Ηρακλής Μαινόμενος» του Ευριπίδη από το Aquila Theater Company της Νέας Υόρκης, συναυλία του Δημήτρη Μπάση, χορευτική βραδιά βαλς από την Εθνική Λυρική Σκηνή, συναυλία Μπάμπη Τσέρτου, έκθεση αφιερωμένη στα 40 χρόνια από τον θάνατο του Μάρκου Βαμβακάρη, μουσικοθεατρική παράσταση με τους Τάκη Χρυσικάκο και Λουδοβίκο των Ανωγείων, μουσική και τραγούδια για τον κινηματογράφο με την Ελευθερία Αρβανιτάκη και την Ορχήστρα των Κυκλάδων, «Σμυρναίικο μινόρε» με τη Γλυκερία, συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, θεατρική παράσταση του «Συμβολαιογράφου» του Ν. Βασιλειάδη με την Υρώ Μανέ και πολλές άλλες ακόμη εκδηλώσεις. Ξεχωριστής σημασίας είναι το Συμπόσιο Φιλοσοφίας που πραγματοποιείται με συνδιοργάνωση του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου.

Κι όσον αφορά το εικαστικό κομμάτι του Σύρος Πολιτισμός (όπου συναντά κανείς ομαδικές κι ατομικές εκθέσεις ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών), μια σημαντική έκθεση είναι του Αλέξη Βερούκα η οποία πραγματοποιείται, σε επιμέλεια Γιώργου Αλτουβά, από 4 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

«Σε μια αντικειμενικά δύσκολη εποχή θεωρώντας ότι ο πολιτισμός είναι το αντίβαρο στα όσα μας συμβαίνουν, ο Οργανισμός Πολιτισμού κι Αθλητισμού Σύρου παρουσιάζει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του καλοκαιριού 2012 συνεχίζοντας κατά το δυνατό την πολιτιστική μας κληρονομιά», αναφέρει ο Γιάννης Κεράνης, πρόεδρος του ΟΠΑΣ στο πρόγραμμα – κατάλογο των εκδηλώσεων που ολοκληρώνεται με το εξής: «Ο χερσαίος άνθρωπος έγινε αμφίβιος και χίμηξε στη θάλασσα, να βρει τον πολιτισμό».


Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων