Το κλαμπ των (ακόμη) εργαζόμενων

Σε πρόσφατο δημοσιογραφικό ταξίδι βρεθήκαμε δίπλα δίπλα με παλιά συνάδελφο. Χαρά μεγάλη κάναμε, αφού οι επαγγελματικοί μας δρόμοι έχουν από χρόνια χωρίσει, πλην όμως η αγάπη και η εκτίμηση που έχουμε η μία για την άλλη παραμένουν ζωντανές και δυνατές.

Από τα πρώτα λεπτά, η συζήτηση στράφηκε στα οικονομικά και στα επαγγελματικά μας. Καθώς το ένα έφερνε το άλλο, ανακαλύψαμε ότι εμείς, και μαζί με εμάς κάμποσες ακόμη γνωστές και φίλες, είμαστε «το ένα άτομο σε κάθε οικογένεια θα δουλεύει» που ο προ-προηγούμενος πρωθυπουργός είχε ευαγγελιστεί για το εργατικό δυναμικό της χώρας.

Γελώντας, διαπιστώσαμε ότι ο κλήρος έχει πέσει στις γυναίκες αυτού του κλαμπ, όπως το ονομάσαμε, που διατηρούμε ακόμη τη θέση εργασίας μας, ενώ οι σύντροφοι-σύζυγοι έχουν περάσει κυρίως στα οικιακά.

Μοιραία, αρχίσαμε να αναλύουμε συμπεριφορές, ισορροπίες στα ζευγάρια, οικιακή ειρήνη και άλλα τέτοια. Θυμηθήκαμε ακόμη ότι πρόσφατα – πάντως, πριν από τη μεγάλη κρίση – πολλά ήταν τα έντυπα που δημοσίευαν έρευνες για την ισότητα, για τον τρόπο με τον οποίο ο άντρας δεχόταν να ζει με μια γυναίκα με μεγαλύτερες αποδοχές. Και συμφωνήσαμε για το μάταιο του θέματος, όπως και τόσων άλλων θεμάτων επικαιρότητας, τα οποία σήμερα, αν δεν φαντάζουν εξωπραγματικά, προκαλούν τουλάχιστον θυμηδία.

Οι άντρες, αντιμέτωποι με τη μακροχρόνια ανεργία, καλούνται βίαια και αναγκαστικά να αποδεχτούν ότι ο νέος κουβαλητής στο σπίτι είναι γένους θηλυκού. Από αυτό το σημείο και έπειτα ξεκινάει η διαπραγμάτευση. Η εσωτερική και η αναμεταξύ μας, ως ζευγάρια.

Χρειάζεται πολύ χιούμορ, αγάπη, κατανόηση και αποδοχή και από τις δύο πλευρές. Από τη δική τους, να αποφασίσουν πως μπορούν να συνεισφέρουν τα μάλα, αναλαμβάνοντας πιθανόν και οικιακές εργασίες που μέχρι πρότινος δεν τους αφορούσαν. Από τη δική μας, είναι απαραίτητη η σοφία των παλιών γυναικών, εκείνη που έλεγε ότι δεν μειώνεις τον σύντροφό σου, ούτε με τον παραμικρότερο υπαινιγμό για την αξιοσύνη και τις ικανότητές του. Γιατί τα αγόρια όλων των ηλικιών είναι πολύ πιο ευαίσθητα στην απαξίωση από τις γυναίκες και γιατί – στην τελική – όλες θέλουμε στο πλάι μας συντρόφους ακμαίους και ωραίους και όχι σκιές του κάποτε υπερήφανου εαυτού τους. Βλέπετε, έχει ο καιρός γυρίσματα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk