Ραγδαία αύξηση των εξαγωγών στην Κίνα

Επαφές με τους πρεσβευτές της Γερμανίας, κ. Βόλφγκανγκ Ντολτ και της Κίνας, κ. Ντου Κιουέν είχε τη Δευτέρα ο υπουργός Υποδομών και Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκης.

Επαφές με τους πρεσβευτές της Γερμανίας, κ. Βόλφγκανγκ Ντολτ και της Κίνας, κ. Ντου Κιουέν είχε τη Δευτέρα ο υπουργός Υποδομών και Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκης. Από τις συναντήσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε θετικό κλίμα και είχαν εθιμοτυπικό χαρακτήρα, προέκυψε αφενός η γερμανική ικανοποίηση για την εκπεφρασμένη αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων και αφετέρου η εξαιρετικά ευνοϊκή για τη χώρα μας πορεία των διμερών Σινο-Ελληνικών οικονομικών σχέσεων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Ανάπτυξης, ο κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε τους δύο πρεσβευτές για τους άξονες των προτεραιοτήτων στους τομείς ευθύνης του υπουργείου, όπως προκύπτουν και από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. «Ο κ. Ντολτ εξέφρασε την στήριξή του στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση και ενδιαφέρον για διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ. Κιουέν συνεχάρη τον υπουργό για την ανάληψη των καθηκόντων του και δήλωσε επίσης πρόθυμος για συνεργασία με την κυβέρνηση σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος» σημειώνεται.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ντολτ μετέφερε την ικανοποίηση της γερμανικής κυβέρνησης για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης του κ. Αντ. Σαμαρά για την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Ακόμη, κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Κιουέν ενημέρωσε τον κ. Χατζηδάκη ότι οι εξαγωγές της Ελλάδας στην Κίνα στο πρώτο τρίμηνο του 2012 αυξήθηκαν κατά 255% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, ενώ, όπως τόνισε, ο εισερχόμενος τουρισμός από την Κίνα προς τη χώρα μας αυξήθηκε το 2011 κατά 60% σε σύγκριση με το 2010. Μάλιστα, ο πρεσβευτής της Κίνας φέρεται να έθεσε επί τάπητος την ενεργοποίηση της διμερούς συμφωνίας απ’ευθείας αεροπορικής σύνδεσης Αθηνών – Πεκίνου, μέσω της Air China.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κινεζικές και γερμανικές επιχειρήσεις έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και τελούν εν αναμονή για να δουν τους όρους και τις προϋποθέσεις των σχετικών διαγωνισμών που θα αναλάβει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Συγκεκριμένα, από τη Γερμανία υπάρχει εκπεφρασμένο ενδιαφέρον για τα έργα της ενέργειας, τις ειδικές οικονομικές ζώνες, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα λιμάνια και τα περιφερειακά αεροδρόμια. Μάλιστα, το γεγονός ότι στην παραχώρηση των λιμενικών και αεροπορικών υποδομών τεχνικοί σύμβουλοι ορίστηκαν γερμανικές επιχειρήσεις (η εταιρεία συμβούλων του λιμένος του Αμβούργου και η αρμόδια θυγατρική της Lufthansa) εκτιμάται ότι στέλνει ένα «μήνυμα» στην αγορά της Γερμανίας.

Παράλληλα, οι Κινέζοι, μέσω της COSCO, έχουν ήδη παρουσία στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του Πειραιά, ενώ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το κέντρο εμπορευματικών μεταφορών της ΓΑΙΑΟΣΕ στο Θριάσιο Πεδίο, διαφωνούν, όμως, με τους υφιστάμενους όρους του διαγωνισμού για τη σύμβαση παραχώρησης. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένουν τις λεπτομέρειες για τους όρους και τις προϋποθέσεις και των άλλων διαγωνισμών για την αποκρατικοποίηση υποδομών, προκειμένου να ενημερώσουν τους άμεσα ενδιαφερομένους.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
  • Σαμπάνιες στην άμμο Η Θέκλα έβγαλε από το μικρό σατέν τσαντάκι με το εντυπωσιακό κρυσταλλιζέ κούμπωμα σε σχήμα τακουνιών το lipstick σε... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk