ΒΗΜΑτοδότης: Ο Τσίπρας εξάγει σοσιαλισμό στις… ΗΠΑ

Μετά την ισότιμη σχέση που έκτισε με τον Ούγκο Τσάβες

ΒΗΜΑτοδότης: Ο Τσίπρας εξάγει σοσιαλισμό στις… ΗΠΑ | tovima.gr
Μετά την ισότιμη σχέση που έκτισε με τον Ούγκο Τσάβες και τον εκτόξευσε στο 27% ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσονται σε ατμομηχανή των ελληνικών εξαγωγών. Όχι βεβαίως εμπορικών αλλά ιδεολογικών, οργανωτικών, κοινωνικών και πολιτικών. Αυτά για όσους δεν γνωρίζουν το οργανωτικό χάος που επικρατεί στο σημερινό ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο άλλωστε ευελπιστεί ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του να συμμαζέψουν. Ενόψει αυτών αντιπροσωπεία ανυποψίαστων Αμερικανών ακτιβιστών βρέθηκε χθες στην Αθήνα και προσέγγισαν τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε.

***
Τι γύρευαν οι Αμερικανοί ακτιβιστές από τον κ. Τσίπρα; Συνεργάτης μου πρόλαβε να ακούσει καταρχάς ότι θέλουν να τον συναντήσουν για μια εκτενή συζήτηση περί σοσιαλισμού στον 21ο αιώνα και βεβαίως του δήλωσαν ξεκάθαρα ότι θέλουν να παρακολουθήσουν από κοντά τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα προφανώς για να κάνουν κάτι αντίστοιχο στην χώρα τους. Κάτι τέτοια βλέπει ο κ. Ντεφτέριος του CNN και μετά γράφει στο αμερικανικό site ότι ο στιλάτος κ. Τσίπρας είναι ένα αστέρι της πολιτικής που θα μείνει.

***
Δεν έχουν τον Θεό τους οι άνθρωποι. Δεν πρόλαβε καλά καλά να συσταθεί η νέα Βουλή (έως την περασμένη Παρασκευή ορκίζονταν ακόμα βουλευτές) και άρχισαν τους διορισμούς. Έχω στα χέρια μου ΦΕΚ, με την υπογραφή του κ. Β. Πολύδωρα ως Προέδρου της Βουλής που διορίζει «σε υπάρχουσα κενή οργανική θέση» την κυρία Β. Τ. ως μετακλητού υπαλλήλου μετά από πρόταση της… πρώην Προέδρου της Βουλής κυρίας Άννας Μπενάκη Ψαρούδα. Με την ίδια απόφαση, την οποία επίσης υπογράφει ο κ. Πολύδωρας διορίζεται και η κυρία Ε.-Ε. Δ. στο «γραφείο του πρώην Αντιπροέδρου Κοινοβουλευτικής Κυβερνήσεως κ. Ευ. Βενιζέλου»

***
Πάλι τα ίδια αρχίσαμε. Το προηγούμενο πείραμα για τη θέσπιση κανόνων δεοντολογίας των μελών του υπουργικού συμβουλίου που θέσπισε ο κ. Χ. Παμπούκης σε συνεργασία (τότε) με τον κ. Θ. Πάγκαλο κρίθηκε ότι πέτυχε πλήρως (;) και ήρθε τώρα με τη νέα κυβέρνηση να θεσπισθεί άλλος ένας. Ο κ. Ευ. Στυλιανίδης, υπουργός Εσωτερικών ετοιμάζει Κώδικα Δεοντολογίας Πολιτικής, με τον οποίο ευελπιστεί να εφαρμόσει κανόνες που να ισχύουν για όλους τους πολιτικούς και ανάμεσα στους οποίους θα απαγορεύονται να δέχονται δωράκια, πάνω από κάποια αξία, η οποία θα ανακοινωθεί προφανώς, μετά από διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους.

***
Και μια και έγινε λόγος για τον κ. Στυλιανίδη, μαθαίνω ότι έμεινε έκπληκτος ο άνθρωπος όταν του είπαν οι τροκαϊνοί ότι υπάρχει μια μαύρη τρύπα περίπου 500 εκατ. ευρώ στο υπουργείο του. Ήταν βλέπετε χρήματα από το ΕΣΠΑ που κατευθύνθηκαν σε προγράμματα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και ο υπουργός ακόμα τα ψάχνει…

***

Ήταν από την πρώτη στιγμή, με την ανακοίνωση του σχηματισμού κυβέρνησης, φανερό ότι το δίδυμο Ι. Βρούτσης και Ν. Νικολόπουλος στο υπουργείο Εργασίας δεν επρόκειτο να μακροημερεύσει. Ο κ. Νικολόπουλος τομεάρχης Εργασίας επί σειρά ετών της ΝΔ δεν είδε με καλό μάτι την υπουργοποίηση του κ. Δρούτση, θεωρούσε ότι η παράταξη του χρωστούσε για τους «αγώνες» που έκανε εναντίον των αποφάσεων που έπαιρνε ο κ. Γ. Κουτρουμάνης με την τρόικα. Και ξαφνικά τοποθετήθηκε υπό του κ. Βρούτση.

***
Ο κ. Κουτρουμάνης μάλιστα φρόντισε να τον προειδοποιήσει, ότι έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα δεν πρόκειται να καθίσει και πολύ στο υπουργείο Εργασίας αλλά ο κ. Νικολόπουλος δεν τον άκουσε. Περίμενε, βλέπετε, να δει και τι είδους αρμοδιότητες θα λάμβανε. Όταν διαπίστωσε, μου λένε, ότι οι αρμοδιότητες «όλο και κουτσουρεύονταν» υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά.

***
Άλλωστε με τον κ. Σαμαρά δεν τα πήγαινε από την αρχή και τόσο καλά, αφού πολλοί είναι αυτοί που θυμούνται ότι ο βουλευτής Αχαΐας ήταν από τους πρωτεργάτες στις κινητοποιήσεις του 1993 κατά του τότε Προέδρου της Πολιτικής Άνοιξης.

***
«Το ξέρω έχω δημιουργήσει πρόβλημα, είμαι παλιά καραβάνα και το καταλαβαίνω», είπε σε συνεργάτη μου ο κ. Νικολόπουλος. Ήταν η πρώτη δήλωσή του μετά την παραίτηση, με δύο ωστόσο προσθήκες: πρώτον, όπως είπε, «δεν παραιτήθηκα για να φύγω, αλλά παραιτήθηκα για να μείνω» (!!) και δεύτερον ότι είναι αποφασισμένος να υποστεί τις όποιες πολιτικές συνέπειες όταν θα έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή εργασιακά νομοσχέδια. Ο νοών νοείτο.

***
Μετά την εκλογική του αποτυχία, ο κ. Στ. Μάνος αποσύρεται, κατά δήλωσή του, από την πολιτική και παίρνει οριστικό διαζύγιο από τον πολιτικό σύντροφό του κ. Θ. Τζήμερο με τον οποίο είχε συνεργασθεί στις εκλογές: «Έχω αποσυρθεί από την πολιτική, δεν πρόκειται να έχω καμία ανάμειξη στο μέλλον, δεν ασχολούμαι πλέον, αφού ο λαός εν τη σοφία του δεν με θέλει», δηλώνει ο κ. Μάνος. Όσον αφορά τη συνεργασία του με τον ιδρυτή της «Δημιουργίας ξανά!», λέει ότι έλαβε τέλος και να σκεφτείτε ότι ούτε στο γάμο του κ. Τζήμερου πήγε.

***
Ο κ. Τζήμερος, το περασμένο Σάββατο νυμφεύθηκε στο δημαρχείο Ψυχικού τη συνάδελφό του (διαφημίστρια) κυρία Πόπη Δήμα, αλλά ανέβαλαν για τον Αύγουστο το γαμήλιο ταξίδι. Προτεραιότητα του είναι η ανασύνταξη του κόμματος και η ανεύρεση γραφείου με τη βοήθεια και των 25.000 ευρώ που εισέπραξε από την κρατική επιχορήγηση.

***
Είναι τόσο στενή η σχέση του συνδικαλιστή της ΔΕΗ κ. Ν. Φωτόπουλου με τον κ. Αλ. Τσίπρα, την οποία επικαλείται από το Βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς; Πιο στενή, μαθαίνω δεν γίνεται, αφού ο κ. Φωτόπουλος, μπορεί να επιμένει δημοσίως ότι παραμένει ΠαΣοΚ, αλλά, όπως δήλωσε σε συνεργάτη μου στις τελευταίες εκλογές ψήφισε δαγκωτό ΣΥΡΙΖΑ. Και όχι μόνον. Θεωρεί ότι ο κ. Τσίπρας του στάθηκε πιο κοντά απ΄ όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, αφού ήρθε σ΄ όλες τις καταλήψεις που έκανε η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ (στην κατάληψη της οδού Μεσογείων μάλιστα ο κ. Τσίπρας ήρθε δύο φορές, όπως λέει). Η σχέση τους είναι τόσο στενή που ο κ. Φωτόπουλος ανέλαβε να απαντήσει αυτός στον Πρωθυπουργό για όσα είπε στις προγραμαμτικές του δηλώσεις: «Ο κ. Σαμαράς κάνει τον τζάμπα μάγκα. Αντί να τα βάλει με τους μεγαλοκαρχαρίες τα βάζει με τους συνδικαλιστές που είναι εύκολος στόχος», είπε και προειδοποίησε μάλιστα ότι αν χρειασθεί (εάν δηλαδή προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση της Εταιρίας) οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ θα ασκήσουν το νόμιμο δικαίωμά τους και θα κατεβάσουν τους ρελέδες αυγουστιάτικα.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες