Σόιμπλε: μπλόκο στον ESM θα είχε «απρόβλεπτες συνέπειες»

Μπορεί η εφαρμογή του Δημοσιονομικού Συμφώνου και η ενεργοποίηση του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) να… ναυαγήσουν στο γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο; Ουδείς μπορεί με ακρίβεια να απαντήσει στο ερώτημα αυτό, αλλά είναι σίγουρο ότι την Τρίτη, 10 Ιουλίου, η Ανγκελα Μέρκελ θα έχει εκεί στραμμένη την προσοχή της

Μπορεί η εφαρμογή του Δημοσιονομικού Συμφώνου και η ενεργοποίηση του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) να… ναυαγήσουν στο γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο; Ουδείς μπορεί με ακρίβεια να απαντήσει στο ερώτημα αυτό, αλλά είναι σίγουρο ότι την Τρίτη, 10 Ιουλίου, η Ανγκελα Μέρκελ θα έχει εκεί στραμμένη την προσοχή της.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την προφορική διαδικασία ενώπιον των δικαστών προσπάθησε να πείσει το δικατήριο το Συνταγματικό Δικαστήριο να μην καθυστερήσει την κύρωση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης λέγοντας ότι υπάρχει κίνδυνος «απρόβλεπτων συνεπειών» για την γερμανική οικονομία ιδιαίτερα και για την Ευρωζώνη γενικότερα.

Ήδη, η καγκελάριος έχει δεχθεί έντονη ενδοκυβερνητική κριτική για τη στάση που τήρησε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής και μία απόφαση των δικαστών με τις κόκκινες τηβένους να «μπλοκάρουν» τα δύο σύμφωνα – που σημειωτέον έχουν ψηφιστεί από την Μπούντεσταγκ στις 29 Ιουνίου – θα προκαλούσε πονοκεφάλους όχι μόνο στη Μέρκελ αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Το ζήτημα έχει ως εξής: την Τρίτη 10 Ιουλίου, στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης θα λάβει χώρα ακρόαση και το ερώτημα είναι αν το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και ιδιαίτερα ο ESM συνιστούν εκχώρηση υπερβολικής κυριαρχίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ο στόχος των αγωγών ενώπιον του Δικαστηρίου είναι να εκδοθεί μία προσωρινή διαταγή για να μην εφαρμοστούν οι δύο νόμοι μέχρι να εξεταστούν λεπτομερώς οι προβλέψεις τους για να διαπιστωθεί αν συνάδουν με το γερμανικό Σύνταγμα. Ο πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ έχει ήδη δώσει τη συγκατάθεσή του στους δικαστές να προχωρήσουν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης παρεμβαίνει στην ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας. Στην ιστορία έχει άλλωστε μείνει η απόφασή του, εν έτει 2009, σύμφωνα με την οποία η Συνθήκη της Λισαβόνας άγγιξε τα όρια μέχρι τα οποία μπορεί να φθάσει η παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας στους κοινοτικούς θεσμούς και εφόσον χρειαστεί περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα απαιτηθεί δημοψήφισμα επί της ανάγκης αναθεώρησης του Συντάγματος.
Το Δικαστήριο εξέτασε επίσης τη νομιμότητα του ελληνικού πακέτου διάσωσης το περασμένο φθινόπωρο, την οποία μεν επιβεβαίωσε, αλλά την ίδια στιγμή υπογράμμισε ότι μόνιμοι μηχανισμοί διάσωσης θα μπορούσαν να «απειλήσουν» τη γερμανική εθνική κυριαρχία.

Αν οι δικαστές της Καρλσρούης αποφασίσουν υπέρ μίας προσωρινής διαταγής μη εφαρμογής των δύο νόμων, η ΕΕ θα μείνει ουσιαστικά χωρίς αυξημένα κονδύλια διάσωσης καθώς θα καθυστερήσει η αρχικά προγραμματισθείσα για την 1η Ιουλίου ενεργοποίηση του ESM. Σημαίνει αυτό ότι μόνο ο προσωρινός μηχανισμός (EFSF) θα λειτουργεί ώσπου να ξεκαθαρίσει η νομική διαμάχη στη Γερμανία; Ουδείς μπορεί να απαντήσει κατηγορηματικά. Μένει όμως να αποδειχθεί πως θα αντιδράσουν οι αγορές, σε μία περίοδο που τα spreads των ισπανικών και των ιταλικών ομολόγων κινούνται και πάλι ανοδικά. Θα μπορούσε επίσης να θέσει εν αμφιβόλω τις αποφάσεις της Συνόδου της 28ης και 29ης Ιουνίου περί απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον ESM.

Προειδοποίηση Σόιμπλε
Ο Β. Σόιμπλε ανέφερε στους δικαστές πως «σημαντική καθυστέρηση του ESM θα μπορούσε να ενισχύσει έντονα την αβεβαιότητα στις αγορές πέρα από τη Γερμανία και να μειώσει την εμπιστοσύνη στην ικανότητα της ευρωζώνης να λάβει σημαντικές αποφάσεις εγκαίρως».

Οπως επανέλαβε στο ξεκίνημα της διαδικασίας ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, Αντρέας Φόσκουλε, η Καρλσρούη θα ζυγίσει την Τρίτη μόνο το εάν θα καθυστερήσει το νόμο μέχρι την οριστική της απόφαση αργότερα. Πάντως, ο Φόσκουλε σημείωσε ότι «το Σύνταγμα ισχύει και σε περιόδους οικονομικής κρίσης».

Μπλόκο στον μηχανισμό, συνέχισε ο Σόιμπλε, θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες για τη γερμανική οικονομία, υποστηρίζοντας επιπλέον πως θα ενίσχυε τη σεναριολογία για έξοδο χωρών από την Ευρωζώνη.

Το δικαστήριο κάλεσε πληθώρα ανώτατων Γερμανών αξιωματούχων στη διαδικασία της Τρίτης, ανάμεσά τους τον πρόεδρο της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Γενς Βάιντμαν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk