Μειώθηκε ο πληθωρισμός κατά 0,3% τον Μάιο

Στο 1,3% διαμορφώθηκε τον Ιούνιο ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση από 1,4% τον Μάιο. Σε μέσα επίπεδα στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2012 ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,78%.

Στο 1,3% διαμορφώθηκε τον Ιούνιο ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση από 1,4% τον Μάιο. Σε μέσα επίπεδα στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2012 ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,78%.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή Ιουνίου 2012, προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουνίου 2011, προκύπτει αύξηση 1,3%, έναντι αύξησης 3,3%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2011 προς το 2010.

Ο Γενικός Δείκτης κατά το μήνα Ιούνιο 2012, σε σύγκριση με τον Μάιο 2012, παρουσίασε μείωση 0,3%, έναντι μείωσης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2011 – Ιουνίου 2012, σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2010 – Ιουνίου 2011, παρουσίασε αύξηση 2,2%, έναντι αύξησης 4,7%, που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, κατά 1,3% το μήνα Ιούνιο 2012, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουνίου 2011, προήλθε από τις ακόλουθες αυξήσεις:

  • Κατά 5,7% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα ενοίκια κατοικιών.
  • Κατά 2,7% της ομάδας «Ξενοδοχεία – Καφέ – Εστιατόρια», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των εστιατορίων- ζαχαροπλαστείων-καφενείων-κυλικείων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ξενοδοχείων.
  • Κατά 2% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: φρούτα νωπά, λαχανικά νωπά, δημητριακά και παρασκευάσματα, ψάρια γενικά, γαλακτοκομικά και αυγά, ζάχαρη-σοκολάτες- γλυκά-παγωτά, καφές, αναψυκτικά, χυμοί φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στις πατάτες νωπές.
  • Κατά 1,3% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών στα είδη : καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), τέλη κυκλοφορίας, εισιτήρια αεροπλάνων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα αυτοκίνητα.
  • Κατά 1,4% της ομάδας «Eνδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
  • Κατά 0,5% της ομάδας «Aλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων και των ειδών ατομικής φροντίδας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα είδη: κουρεία-κομμωτήρια,είδη ταξιδίου-λοιπά προσωπικά είδη.
  • Κατά 0,5% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών στα αλκοολούχα ποτά.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk