«Ευχολόγιο» οι προγραμματικές δηλώσεις για τους εμπόρους

Oι προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού και των υπουργών «παρόλα τα θετικά τους σημεία, εξακολουθούν να αποτελούν περισσότερο έναν κατάλογο επιθυμιών, παρά μια συνεκτική δέσμη δράσεων με προοπτική πολιτικής συναίνεσης», κατά την αποτίμησή τους από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου σε ανακοίνωσή της.

Oι προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού και των υπουργών «παρόλα τα θετικά τους σημεία, εξακολουθούν να αποτελούν περισσότερο έναν κατάλογο επιθυμιών, παρά μια συνεκτική δέσμη δράσεων με προοπτική πολιτικής συναίνεσης», κατά την αποτίμησή τους από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου σε ανακοίνωσή της.

Η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι το κοινό σχέδιο «εννέα βημάτων», για τη μεσαία τάξη θα έχει αξία μόνο εάν επιτύχει η υλοποίησή του, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους μικρομεσαίους της αγοράς αναφορικά με τους τέσσερις αναπτυξιακούς άξονες που ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Σχετικά με τις νέες επενδύσεις, σχολιάζει ότι όντως χρειάζεται να προχωρήσουν με ταχύτητα, αλλά και με ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να αποτελέσουν εγγύηση ανάπτυξης και εχέγγυο επανεκκίνησης της οικονομίας. Επειδή, μάλιστα, οι σχετικές επενδύσεις σε πρώτο στάδιο ουσιαστικά θα αφαιρέσουν παραγωγικό κεφάλαιο για την αγορά παγίου, θα πρέπει να απαντούν με θετικά αποτελέσματα και να πείθουν σε ζητήματα ανάπτυξης, απασχόλησης, ρευστότητας και μεσοπρόθεσμης απόδοσης.

Η ΕΣΕΕ συμφωνεί με την αντικατάσταση του «υπέρβαρου κράτους σε ευέλικτο και παραγωγικό με την συγχώνευση εκατοντάδων φορέων του Δημοσίου» μετά από λεπτομερή αξιολόγηση των υπηρεσιών και των παροχών τους, όπως αναφέρει.

Σημειώνει επίσης την υποστήριξή της σε κάθε ενέργεια κατάργησης «χειραψιών» μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αναφέροντας επίσης πως «η σύνδεση του παραεμπορίου με τη παράνομη μετανάστευση, την εγκληματικότητα και το λαθρεμπόριο είναι ένα βήμα, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις πύλες εισόδου στη χώρα μας μέχρι το κάθε σημείο της εσωτερικής σκοτεινής διαδρομής του».

Η λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της κάθε δαιδαλώδους διαδικασίας στις δημόσιες υπηρεσίες και της κατάργησης των διαχρονικών γραφειοκρατικών εμποδίων μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης απαιτεί εκτός από εξειδίκευση, πολιτική βούληση και φυσικά αποτελεσματική εφαρμογή, τονίζει η ΕΣΕΕ.

Αναφορικά με τα μέτρα που αφορούν άμεσα την αγορά, η ΕΣΕΕ σημειώνει όπως η δημιουργία ενός νέου φορολογικού νόμου με μείωση φόρων, ΦΠΑ και επίσπευση του συμψηφισμού οφειλών από και προς το δημόσιο ικανοποιούν τους επιχειρηματίες, αλλά ο στόχος της πλήρους ολοκλήρωσης σε ενάμιση χρόνο είναι πολύ μακρινός. Ιδιαίτερα για τον συμψηφισμό, εκτιμά ότι κατά τη διαδικασία θα αποδειχθεί ότι από τα 6,8 δισ. ευρώ που οφείλει το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα, τουλάχιστον τα 4 δισ. ευρώ δεν θα βγουν ποτέ από τα Ταμεία του κράτους, λόγω των αντίστοιχων ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν την τελευταία τριετία.

Οι προτάσεις διευκόλυνσης των φορολογουμένων σε περισσότερες δόσεις και άμεσης ανακούφισης των δανειοληπτών, ώστε οι δόσεις τους να μην ξεπερνούν το 30% του μηνιαίου εισοδήματός τους, της αύξησης του αφορολόγητου, της συντόμευσης του χρόνου απονομής συντάξεων, καθώς και της επέκτασης του επιδόματος ανεργίας στους αυτοαπασχολούμενους κρίνονται θετικά μηνύματα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά δεν θεραπεύουν την υπερφορολόγηση, ούτε τακτοποιούν τις συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Προτείνεται μια σύγχρονη «σεισάχθεια» που θα έδινε ανάσα στις επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία