Ελληνικές μπαταρίες από την Ξάνθη σε όλο τον κόσμο

H αύξηση του όγκου πωλήσεων μέσω της επέκτασης σε νέες αγορές είναη βασική προτεραιότητα που έχει θέσει διοίκηση της εταιρείας Συστήματα Sunlight , ώστε μέχρι το τέλος του 2014 ο τζίρος της βιομηχανίας που δραστηριοποιείται στην παραγωγή συσσωρευτών (μπαταριών) να διαμορφωθεί στα 150 εκατ ευρώ και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων να προσεγγίσουν τα 20 εκατ. ευρώ

H αύξηση του όγκου πωλήσεων μέσω της επέκτασης σε νέες αγορές είναη βασική προτεραιότητα που έχει θέσει διοίκηση της εταιρείας Συστήματα Sunlight , ώστε μέχρι το τέλος του 2014 ο τζίρος της βιομηχανίας που δραστηριοποιείται στην παραγωγή συσσωρευτών (μπαταριών) να διαμορφωθεί στα 150 εκατ ευρώ και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων να προσεγγίσουν τα 20 εκατ. ευρώ.
Με επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ τα τελευταία οκτώ χρόνια στο εργοστάσιο στην Ξάνθη η εταιρεία έχει ξεφύγει από τα στενά όρια της ελληνικής αγοράς και ακολουθώντας στρατηγική εξωστρέφειας έχει κατορθώσει να λανσάρει ένα αμιγώς ελληνικό brand, να έχει επιχειρηματική παρουσία σε 9 χώρες και οι εξαγωγές της να αντιπροσωπεύουν το 2011 το 80% του συνολικού τζίρου. Ενέργεια από τα προϊόντα της παίρνει το αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ιταλικά και γερμανικά υποβρύχια, ακόμη και το μουσείο της Ακρόπολης. Πρόσφατα η Sunlight κέρδισε νέα συμβόλαια σε Μαλαισία, Βραζιλία και Σιγκαπούρη.
Το 2011 οι πωλήσεις της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 115 εκατ. ευρώ και τα ebitda έφτασαν τα 7,3 εκατ. ευρώ (+35%). Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, κ. Κ. Λαύκα το 2012 εκτιμάται ότι οι πωλήσεις θα προσεγγίσουν τα 120 εκατ. ευρώ και τα ebitda τα 10 εκατ. ευρώ. Η αύξηση θα προέλθει από την αύξηση του όγκου παραγωγής παρά το γεγονός ότι η τιμή του μολύβδου έχει υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με το 2011. Η εταιρεία είχε καθαρές ζημιές 2 εκατ. ευρώ το 2011 λόγω των υψηλών αποσβέσεων.

Το 1991 ο επιχειρηματίας κ. Π. Γερμανός εξαγόρασε αντί 300 εκατ. δραχμών τα πάγια του συγκροτήματος της Sunlight στο Νέο Ολβιο της Ξάνθης. Η εταιρεία μετά την κατάρρευση του συγκροτήματος Σκαλιστήρη στις αρχές της δεκαετίας του 1980 είχε περάσει στον έλεγχο του Οργανισμου Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων.

Ο κ. Γερμανός ήξερε από μπαταρίες και θεώρησε σκόπιμο να κάνει τότε το μεγάλο βήμα ώστε να εισέλθει στην παραγωγή συσσωρευτών. Ξεκίνησε με 28 εργαζόμενους και σήμερα ο όμιλος της Sunlight απασχολεί πάνω από 400 άτομα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Πλέον η Sunlight δεν παράγει «μικρές» μπαταρίες καθώς έχει αναλάβει παγκόσμιως διανομέας της Toshiba και έχει κλείσει τη συγκεκριμένη γραμμή παραγωγής.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk