Νέοι δημιουργοί θα αποκαλύψουν την άγνωστη Θεσσαλία

Σημαντική προσπάθεια ανάδειξης της θεσσαλικής γης από το Νεανικό Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Λάρισας

Πρόσκληση συμμετοχής σε Θεσσαλούς και μη που ανακάλυψαν ή θα ήθελαν να ανακαλύψουν και να παρουσιάσουν τόπους της θεσσαλικής γης άγνωστους στο ευρύ κοινό κάνει το 5ο Νεανικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Λάρισας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 11 ως και τις 17 Φεβρουαρίου 2013.

Χωριά άθικτα από τη φθορά του σύγχρονου πολιτισμού, αρχαιολογικοί τόποι και περιοχές φυσικής ομορφιάς ξεχασμένες, άνθρωποι της υπαίθρου αλλά και των θεσσαλικών πόλεων, επαγγέλματα της θεσσαλικής υπαίθρου, θάλασσες και μικρές λίμνες, ρεματιές και νεράιδες, μύθοι και δισειδαιμονίες, γαστρονομικές συνήθειες και όσα σχετίζονται με τη θεσσαλική γη μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για μια ταινία μικρού μήκους, ένα ντοκυμαντέρ ή και μια φωτογραφία, μέσα από τον φακό της ψηφιακής κάμερας ή της φωτογραφικής μηχανής.

{{{ moto }}}Η ιδέα της ανάδειξης της άγνωστης Θεσσαλίας ξεκίνησε ως θεματική ενότητα στα πλαίσια της εβδομάδας νεανικού σινεμά του 5ου artfools video festival, που γίνεται εδώ και πέντε χρόνια στη Λάρισα. Εξελίχθηκε όμως σε αυτόνομη δράση, λόγω του ενδιαφέροντος από πολλούς φορείς όπως η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δίκτυο Μ.Κ.Ο. Θεσσαλίας του οποίου μέλος είναι και η artfools.
Η προκήρυξη αναλυτικά – Τι θα γίνει δεκτό
1 Ταινίες μικρού μήκους με θέμα μύθους, δοξασίες, παραμύθια από περιοχές της Θεσσαλίας, διάρκειας μέχρι και 15 λεπτά.
2. Ντοκυμαντέρ από μέρη και τοποθεσίες της άγνωστης Θεσσαλίας. Συναντήσεις με ανθρώπους της υπαίθρου και των χωριών στη Θεσσαλία, προβολή της φυσικής ομορφιάς της Θεσσαλίας, διάρκειας μέχρι και 20 λεπτά.
3. Διακοπές στη Θεσσαλία: Μικρά διαφημιστικά 3/λεπτα σποτς προβολής άγνωστων, εναλλακτικών Θεσσαλικών τόπων τουριστικού προορισμού.
4. Φωτογραφίες με θέμα την «Αγνωστη πλευρά της Θεσσαλίας». Οι φωτογραφίες θα πρέπει να σταλούν σε ηλεκτρονική μορφή μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2012 στη διεύθυνση: artfools.symmetoxes@gmail.com και στη συνέχεια και εφόσον προκριθούν για ανάρτηση, να σταλούν μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2013, εκτυπωμένες σε φωτογραφικό χαρτί.

Επισημαίνεται ότι κάθε δημιουργός μπορεί να λάβει μέρος με περισσότερες από μία ταινίες/ σποτ/ φωτογραφίες και όχι πάνω από τρεις ενώ οι καλύτερες ταινίες. Μετά την προβολή τους στο Νεανικό Φετσιβάλ όλες οι ταινίες θα προβληθούν σε ειδικά αφιερώματα με θέμα «Η άγνωστη Θεσσαλία», τα οποία θα παρουσιασθούν, σε όλες τις θεσσαλικές πρωτεύουες και όχι μόνο.
Θα απονεμηθούν τρία βραβεία και ειδικές διακρίσεις από την κριτική επιτροπή που θα συσταθεί για τις ταινίες μικρού μήκους και τρία βραβεία από αντίστοιχη επιτροπή για τις φωτογραφίες που θα προκριθούν για ανάρτηση.
Για την επιλογή των ταινιών – ντοκυμαντέρ που θα φθάσουν στην αίθουσα προβολής, θα συγκροτηθεί ειδική επιτροπή, ενώ για την επιλογή των φωτογραφιών που θα αναρτηθούν θα αποφασίσει επιτροπή που θα συσταθεί γι΄ αυτόν τον σκοπό. Επίσης, για όλα τα παραπάνω θα επιδιωχθεί η συνεργασία των προέδρων των Δήμων, των πολιτιστικών συλλόγων , των τοπικών κινηματογραφιστών, των σχολείων, καθώς και όσων θα ήθελαν με την ψηφιακή τους κάμερα να πειραματισθούν πάνω στο θέμα.
Σύντομα θα ανακοινωθούν και τα βραβεία , καθ΄όσον η προβολή των ταινιών θα έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα.


Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός