Ο πρόεδρος της Αιγύπτου ακύρωσε τη διάλυση της Βουλής

Ακυρώνοντας το στρατιωτικό διάταγμα με το οποίο διαλύθηκε το Κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μούρσι εξέδωσε την Κυριακή διάταγμα με το οποίο αποκαθιστά τη λειτουργία του σώματος

Ακυρώνοντας το στρατιωτικό διάταγμα με το οποίο διαλύθηκε το Κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μούρσι εξέδωσε την Κυριακή διάταγμα με το οποίο αποκαθιστά τη λειτουργία του σώματος.

Η κίνηση-έκπληξη του Μούρσι, εκτιμούν αναλυτές, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τον φέρει σε σύγκρουση με τους στρατηγούς που του παρέδωσαν επίσημα την εξουσία στις 30 Ιουνίου, 16 μήνες αφού ανέλαβαν τον έλεγχο της χώρας μετά την εκδίωξη του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Το διάταγμα του προέδρου, ο οποίος είναι μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, προβλέπει ότι η παρούσα Βουλή θα συντάξει το σχέδιο νέου συντάγματος που θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα. Εκλογές προβλέπεται να ακολουθήσουν 60 μέρες μετά την υιοθέτηση του συντάγματος.

Τον περασμένο μήνα, οι στρατηγοί του Ανώτατου Συμβουλίου Ένοπλων Δυνάμεων διέλυσαν τη Βουλή σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου. Στις 6 Ιουνίου εξέδωσαν «συνταγματική διακήρυξη» με την οποία αφαίρεσαν τον έλεγχο του στρατού από τον πρόεδρο, έδωσαν στον εαυτό τους νομοθετικές εξουσίες και ανέλαβαν τον καθορισμού νέου συντάγματος χωρίς πολιτικό έλεγχο.

Το νέο διάταγμα του προέδρου έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου, όπως φαίνεται όμως επικράτησε η επιμονή του να αντιταχθεί στο στρατό, επιμένοντας ότι η παρούσα σύνθεση του κοινοβουλίου είναι αποτέλεσμα ελεύθερων εκλογών.

Σε μια άλλη εξέλιξη, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ανώνυμα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με τον Μούρσι κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο.

Η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία θα μεταβεί στην Αίγυπτο στις 14 Ιουλίου, έχει εκφράσει την ικανοποίησή της για την εκλογή του Μούρσι, θεωρεί όμως ότι είναι μόνο ένα πρώτο βήμα προς τη Δημοκρατία μετά την πτώση του Μουμπάρακ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk