Νεοναζί «διαλύουν» τη γερμανική ΚΥΠ

«Αν θέλω να μάθω κάτι για μια ξένη χώρα ο τελευταίος που ρωτάω γι’ αυτό είναι οι μυστικές μας υπηρεσίες». Η ρήση-κόλαφος του πρώην καγκελάριου Χέλμουτ Κολ για την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών BND (αντικατασκοπεία στο εξωτερικό) ισχύει προφανώς σήμερα και για τη λεγόμενη Υπηρεσία Προστασίας Συντάγματος (ΥΠΣ – Verfassungsschutz, μυστική υπηρεσία στο εσωτερικό). Οι «ξερόλες» της τελευταίας δήλωναν ότι ήξεραν τα πάντα – και τα πιο απόκρυφα μυστικά της χώρας. Το μόνο που δεν ήξεραν ήταν και το πιο βασικό: τους δράστες της μεγαλύτερης σειράς πολιτικών και ρατσιστικών εγκλημάτων στα μεταπολεμικά χρονικά της Γερμανίας.

«Αν θέλω να μάθω κάτι για μια ξένη χώρα ο τελευταίος που ρωτάω γι’ αυτό είναι οι μυστικές μας υπηρεσίες». Η ρήση-κόλαφος του πρώην καγκελάριου Χέλμουτ Κολ για την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών BND (αντικατασκοπεία στο εξωτερικό) ισχύει προφανώς σήμερα και για τη λεγόμενη Υπηρεσία Προστασίας Συντάγματος (ΥΠΣ – Verfassungsschutz, μυστική υπηρεσία στο εσωτερικό). Οι «ξερόλες» της τελευταίας δήλωναν ότι ήξεραν τα πάντα – και τα πιο απόκρυφα μυστικά της χώρας. Το μόνο που δεν ήξεραν ήταν και το πιο βασικό: τους δράστες της μεγαλύτερης σειράς πολιτικών και ρατσιστικών εγκλημάτων στα μεταπολεμικά χρονικά της Γερμανίας.

Για σχεδόν δώδεκα χρόνια, από το 2000 ως το 2011, οι «παντογνώστες» της ΥΠΣ δεν είχαν την παραμικρή ιδέα για το ποιοι κρύβονταν πίσω από τη δολοφονία 10 ατόμων: εννέα μεταναστών (μεταξύ των οποίων ένας Ελληνας) και μιας γερμανίδας αστυνομικού. Και αντί να τους αναζητούν στον «φυσικό» τους χώρο, τον ακροδεξιό, τους έψαχναν στα γερμανικά, στα ολλανδικά και στα τουρκικά καζίνα.

Η ταυτότητα των δολοφόνων – των νεοναζί Ούβε Μούντλος και Ούβε Μπένχαρτ – αποκαλύφθηκε εντελώς τυχαία το 2010 και δη μετά τον θάνατό τους. Τυχαία επίσης ήταν και η αποκάλυψη της οργάνωσής τους, του Εθνικοσοσιαλιστικού Υπόγειου Δικτύου (NSU). Και σαν να μην έφτανε αυτό, ένας ανώτατος υπάλληλος της ΥΠΣ είχε τον Νοέμβριο του 2011 τη φαεινή ιδέα να πολτοποιήσει ένα σημαντικό μέρος υπηρεσιακών εγγράφων για το NSU με το αιτιολογικό της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Συνεργασία ή ανικανότητα;

Απύθμενη γραφειοκρατική βλακεία ή προσπάθεια συγκάλυψης συνεργασίας πρακτόρων της υπηρεσίας με τους νεοναζί; Ο ίδιος αρνήθηκε την περασμένη Πέμπτη να αποκαλύψει τους λόγους ενώπιον της Υποεπιτροπής της Βουλής για την εξέταση του θέματος επικαλούμενος τις ανακρίσεις που γίνονται ενδιάμεσα εις βάρος του. Από τη μερική αποκατάσταση των εγγράφων πάντως που έγινε τις τελευταίες ημέρες δεν επιβεβαιώθηκε – σύμφωνα με μέλη της Υποεπιτροπής – η θεωρία περί συνωμοσίας μεταξύ μυστικών πρακτόρων και νεοναζί.
Ανεπιβεβαίωτη παραμένει επίσης η συμμετοχή ενός πράκτορα της υπηρεσίας στη δολοφονία του τούρκου ιδιοκτήτη Internet καφέ στο Κάσελ τον Απρίλιο του 2006. Ο Αντρέας Τ. είχε επισκεφθεί, όπως λέει ο ίδιος, το κατάστημα λίγη ώρα πριν από την τέλεση του εγκλήματος. «Βρέθηκα σε ακατάλληλη ώρα, στο ακατάλληλο μέρος» δικαιολογήθηκε ο ίδιος την Πέμπτη σε εκπομπή της γερμανικής τηλεόρασης. Από τις ανακρίσεις που έγιναν ως τώρα δεν προέκυψε πάντως κάτι εις βάρος του.
Οι αποκαλύψεις είχαν ως αποτέλεσμα να πέσουν πολλά κεφάλια στο Βερολίνο – με πρώτο εκείνο του προέδρου της ΥΠΣ Χάιντς Φρομ. Ο ίδιος νίπτει τας χείρας του: «Με παραπλάνησαν οι στενότεροι συνεργάτες μου» παραπονιόταν την Πέμπτη στην ίδια υποεπιτροπή της Βουλής. Η συνέχεια είναι άδηλη: ο υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ εξήγγειλε την πλήρη αναδιοργάνωση της ΥΠΣ και τη βελτίωση της συνεργασίας της με την αστυνομία στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών.
Για την Αριστερά και μέρος των Πρασίνων πρόκειται όμως για μάταιο κόπο: αυτοί ζητούν τη διάλυση της υπηρεσίας. Κι αυτό επειδή, όπως λένε, η ΥΠΣ απέτυχε πλήρως στην καταδίωξη των δραστών, είτε αναζητώντας τους στους κύκλους της τουρκικής χαρτοπαικτικής μαφίας στη Δυτική Ευρώπη (και αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι τα θύματα ήταν χαρτοπαίκτες που δεν πλήρωναν τα χρέη τους στη μαφία) είτε καταφεύγοντας στην απελπισία της σε καφετζούδες και «μάντεις», όπως το έκανε στο Ντύσελντορφ και στο Αμβούργο αντίστοιχα.
Και όντως, χωρίς τον «παράγοντα τύχη» η υπόθεση θα βρισκόταν ακόμα στο σκοτάδι. Αυτός είναι που έκανε δυνατή την αποκάλυψη των δραστών ύστερα από μια αποτυχημένη ληστεία τράπεζας στην πόλη Αϊζεναχ της Θουριγγίας. Οχι όμως και τη σύλληψή τους. Περικυκλωμένο από την αστυνομία, «το δίδυμο της κόλασης», όπως τους αποκάλεσε εφημερίδα, προτίμησε την αυτοκτονία από την παράδοση.
Λίγες ώρες αργότερα, η σύντροφός τους Μπεάτε Τσέπε τίναξε στον αέρα, κατά παραγγελία τους, την κοινή κατοικία τους στην πόλη Τσβικάου της Θουριγγίας και παραδόθηκε κατόπιν στους αστυνομικούς. Η καταστροφή ωστόσο δεν ήταν αρκετή για να εξαφανίσει τα ίχνη τους: η Σήμανση βρήκε στα ερείπια επαρκή πειστήρια για την ταυτότητα και τις πράξεις τους. Ηταν όμως, αντίθετα, υπεραρκετή για να απειλεί τώρα με διάλυση την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος.

Χανς-Κρίστιαν Στρέμπελε, βουλευτής των Πρασίνων
«Η βία της Ακροδεξιάς ήταν και παραμένει ταμπού»

Σε πλήρη αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών και σε μια υπόθεση που «υπόθεση βρωμάει φοβερά» αναφέρεται ο Χανς-Κρίστιαν Στρέμπελε, βουλευτής των Πρασίνων και μέλος της Υποεπιτροπής της Βουλής για την εξέταση της δραστηριότητας της Υπηρεσίας Προστασίας Συντάγματος στον χώρο της Ακροδεξιάς, στη συνέντευξη που έδωσε στο «Βήμα».

– Τι προέκυψε από τις δύο συνεδριάσεις της υποεπιτροπής αυτή την εβδομάδα;
«Η ομολογία της πλήρους αποτυχίας της Υπηρεσίας Προστασίας Συντάγματος Ε, καθώς και των άλλων μυστικών υπηρεσιών, στη διαλεύκανση των δολοφονιών των μεταναστών από τους νεοναζί. Και αυτό από το στόμα του απερχόμενου προέδρου της, καθώς και άλλων στελεχών της υπηρεσίας».

– Επιβεβαιώθηκε η υποψία ότι το ναζιστικό τρίο του Τσβικάου συνεργαζόταν με την ΥΠΣ;
«Οχι. Η ΥΠΣ έθεσε στη διάθεσή μας την περασμένη Τετάρτη και τα 45 ντοσιέ που αφορούν τους διπλούς πράκτορές της στον νεοναζιστικό χώρο της Θουριγγίας. Σε αυτά αναφέρονται και τα πραγματικά ονόματα των πρακτόρων. Ξεκοκάλισα κυριολεκτικά τα ντοσιέ για εφτά ολόκληρες ώρες. Δεν βρήκα ούτε μία ένδειξη για τέτοια συνεργασία. Εκτός βέβαια αν υπάρχουν και άλλοι σχετικοί φάκελοι που δεν μας τους έδειξαν».

– Τι λέτε για τον διπλό πράκτορα Αντρέας Τ., που βρέθηκε σε Internet καφέ λίγο πριν δολοφονηθεί ο τούρκος ιδιοκτήτης του και ισχυρίζεται ότι δεν είδε και δεν άκουσε τίποτε;
«Πρόκειται για εντελώς τρελή ιστορία, που δεν έχει ακόμα διαλευκανθεί. Γι’ αυτό και θέλουμε να τον καλέσουμε στην υποεπιτροπή. Δεν ξέρουμε γιατί ο πράκτορας αυτός αρνείται τα πάντα, παρ’ όλο που ήταν πιθανότατα στο καφέ την ώρα του εγκλήματος και η εκπυρσοκρότηση ήταν δυνατή. Η υπόθεση βρωμάει φοβερά, όμως δεν έχουμε αποδείξεις εναντίον του ως τώρα».

Είχαν οι μυστικές υπηρεσίες όντως απτές ενδείξεις για τη δολοφονία των μεταναστών;
«Προτού αρχίσει η λειτουργία της υποεπιτροπής πιστεύαμε ότι δεν είχαν. Ενδιάμεσα μάθαμε όμως ότι υπήρχαν πολλές τέτοιες ενδείξεις. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα, το οποίο το ακούσαμε μόλις την Πέμπτη: την περίοδο 1997 – 2002 οι μυστικές υπηρεσίες έκαναν μια πρωτοφανή επιχείρηση στη Θουριγγία για τον εντοπισμό, μεταξύ άλλων, και του εγκληματικού τρίο του Τσβικάου. Την ίδια εποχή διεπράχθησαν πέντε ληστείες τραπεζών στη Θουριγγία και τη Σαξονία, καθώς και δολοφονίες μεταναστών στη γειτονική Νυρεμβέργη. Παρ’ όλα αυτά ούτε η αστυνομία ούτε οι μυστικές υπηρεσίες σκέφτηκαν ποτέ ότι μπορεί να υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των εγκληματικών αυτών πράξεων. Αυτό είναι όντως ανεξήγητο».

– Και ποια είναι η δική σας εξήγηση;
«Δύσκολο. Οι γερμανικές Αρχές αποστρέφονταν πάντως ανέκαθεν την ιδέα ότι η Ακροδεξιά ασκεί δολοφονική βία. Το θέμα ήταν και παραμένει ταμπού».

– Τι πρέπει να γίνει τώρα με την Υπηρεσία Προστασίας Συντάγματος;
«Ετσι όπως είναι σήμερα, να μας μένει. Η ιστορία των μυστικών υπηρεσιών στη Γερμανία είναι και ιστορία των σκανδάλων και των αποτυχιών. Αν δεν αναμορφωθεί πλήρως καλύτερα να διαλυθεί».

– Υπάρχει διεθνώς ένα θετικό πρότυπο τέτοιων υπηρεσιών;
«Οχι. Η μία είναι χειρότερη από την άλλη».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος