Ο Βαγγέλης θέλει, αλλά μπορεί;

Σε διαδικασία χωρίς ορατό αποτέλεσμα εξελίσσεται η πρωτοβουλία του κ. Ευ. Βενιζέλου περί ανασύστασης και «αυτοοργάνωσης» του ΠαΣοΚ, σε μια περίοδο κατά την οποία οι γενικότερες εκκρεμότητες της χώρας φαίνεται πως θα καθορίσουν εν τέλει τα πάντα.

Σε διαδικασία χωρίς ορατό αποτέλεσμα εξελίσσεται η πρωτοβουλία του κ. Ευ. Βενιζέλου περί ανασύστασης και «αυτοοργάνωσης» του ΠαΣοΚ, σε μια περίοδο κατά την οποία οι γενικότερες εκκρεμότητες της χώρας φαίνεται πως θα καθορίσουν εν τέλει τα πάντα. Ο κ. Βενιζέλος μιλάει πλέον για ανασυγκρότηση με όρους σοσιαλδημοκρατίας και λοξοκοιτά προς την (Δημοκρατική) Αριστερά και τους Οικολόγους, ουδείς όμως στην Ιπποκράτους είναι σε θέση να περιγράψει διαδικασίες, πεδία πιθανής συνεννόησης αλλά και σύγκρουσης στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ, την οποία ο κ. Βενιζέλος κατά περιόδους δείχνει ως και να την επιδιώκει. Σε αυτή την ατμόσφαιρα πολλοί πλέον στο ΠαΣοΚ μιλούν για απομόνωση του κ. Βενιζέλου, του οποίου οι σχέσεις με τους πάλαι ποτέ κορυφαίους έχουν διαρραγεί σε βαθμό που με μερικούς εξ αυτών δεν υπάρχει πλέον επικοινωνία.

Χαρακτηριστικό για την κατάσταση στο ΠαΣοΚ ήταν το κλίμα που επικράτησε στη συνδιάσκεψη της προηγούμενης Παρασκευής. Παρά τις προσπάθειες διαρροών από ορισμένους τις προηγούμενες ημέρες, η προσέλευση στελεχών δεν ήταν απογοητευτική. Ηταν όμως αισθητή η έλλειψη κάθε διάθεσης για πολιτική συζήτηση ή ενεργό αναζήτηση περί του μελλοντικού προσανατολισμού του ΠαΣοΚ. Ενδεικτική ήταν η αποστροφή της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου μετά το πέρας της ομιλίας του κ. Βενιζέλου. Μιλώντας με δημοσιογράφους η πρώην υπουργός είπε: «Καλά είναι όλα αυτά, αλλά με ποιους θα τα κάνει ο Βαγγέλης;».

Την ίδια στιγμή σε κατ’ ιδίαν συζήτηση ο κ. Δ. Ρέππας χαρακτήριζε λάθος την απόφαση να μην προσκληθούν στη συνδιάσκεψη του ΠαΣοΚ εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Κατά τον κ. Ρέππα και άλλα στελέχη, μια τέτοια στάση φανερώνει διάθεση οριστικής περιχαράκωσης κυρίως απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, προς τον οποίο όμως έχει στραφεί ένα τεράστιο τμήμα παλαιών ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ.

Με πρότυπο την «Ελιά»

Οταν πάντως αναφέρεται στην ανασύσταση της παράταξης, ο κ. Βενιζέλος έχει στο μυαλό του μια διαδικασία στα πρότυπα της δημιουργίας της «Ελιάς» στην Ιταλία. Θεωρεί όμως ότι το ΠαΣοΚ θα είναι ηγεμονική δύναμη σε αυτό τον χώρο εξ ου και σημειώνει ότι το κόμμα «γεννήθηκε ιστορικά για να καλύψει όλο το φάσμα ανάμεσα στη Δεξιά και την κομμουνιστική Aριστερά».
Εν όψει αυτών, ο κ. Βενιζέλος θεωρεί προνομιακό συνομιλητή του ΠαΣοΚ τη ΔΗΜΑΡ, γνωρίζοντας όμως και τις εσωτερικές πιέσεις που ασκούνται στον κ. Φ. Κουβέλη ως προς τη σκοπιμότητα συμμετοχής στην κυβέρνηση. Υπό την έννοια αυτή, κάποιοι στο σημερινό ΠαΣοΚ ευελπιστούν σε επαναπατρισμό ψηφοφόρων σε περίπτωση κλονισμού της συνοχής της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Αυτό που έχει εκπλήξει αρνητικά πολλούς είναι η απροθυμία του κ. Βενιζέλου να δημιουργήσει μια ομάδα με στοιχειώδη συνοχή, ακόμη και για τις διεθνείς επαφές και σχέσεις του ΠαΣοΚ. Χαρακτηριστικό είναι το παράπονο που εκφράζουν στο σύνολό τους σχεδόν οι ευρωβουλευτές του κόμματος, οι οποίοι – με την εξαίρεση της κυρίας Συλβάνας Ράπτη – δεν έχουν την παραμικρή επικοινωνία και συνεννόηση με την ηγεσία του ΠαΣοΚ. Οπως σημείωναν στελέχη στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, ακόμη και οι επαφές του κ. Βενιζέλου με τον επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο κ. Χάνες Σβόμποντα γίνονται ερήμην τους και τις πληροφορούνται είτε από ξένους συναδέλφους τους είτε από τον Τύπο.
Κατόπιν αυτών το κυρίαρχο ερώτημα στην Ιπποκράτους αυτή την περίοδο είναι «ποιοι μπορούν και ποιοι θέλουν». Κάποιοι σημειώνουν όμως ότι το θέμα δεν είναι μόνο με ποιους επιθυμεί να συνεργαστεί ο κ. Βενιζέλος αλλά και ποιοι είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν μαζί του και υπό ποιους όρους.
Η εικόνα που μεταφέρουν οι περισσότεροι περιλαμβάνει στην ουσία έναν πρόεδρο του ΠαΣοΚ ο οποίος λαμβάνει αποφάσεις σε πολύ στενό κύκλο, ενώ πρόσωπα όπως η κυρία Διαμαντοπούλου και ο κ. Λοβέρδος επιδεικνύουν την απροθυμία τους να εμπλακούν σε οποιαδήποτε κομματική διαδικασία. Την ίδια στιγμή ο κ. Βενιζέλος δεν φαίνεται πως έχει την παραμικρή επιθυμία να συνομιλήσει με τον κ. Θ. Πάγκαλο ή τον κ. Ι. Ραγκούση, έχοντας μάλιστα συναινέσει στην κατάργηση του νόμου για την ιθαγένεια που είχε προωθήσει ο πρώην συνεργάτης του κ. Γ. Παπανδρέου όταν καθόταν στην καρέκλα του υπουργού Εσωτερικών.

Το χαρτί της κρίσης

Την ίδια στιγμή οι περισσότεροι παραδέχονται πως το σημαντικότερο χαρτί που έχει στα χέρια του ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ δεν έχει να κάνει με το κόμμα αλλά με τη χώρα. Με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης, αλλά και τη συμμετοχή του ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση, είναι ορατό ή και σε κάποιες περιπτώσεις δηλωμένο ότι κανείς δεν είναι διατεθειμένος να ανοίξει μέτωπο με τον κ. Βενιζέλο κατά την τρέχουσα ή την προσεχή περίοδο αν κάτι τέτοιο πρόκειται να απειλήσει τη συνοχή της κυβέρνησης ή να δημιουργήσει πολιτική αστάθεια στη χώρα. Πάντως στη συνδιάσκεψη της Παρασκευής ο κ. Βενιζέλος καθησύχασε πως εν όψει ανασύστασης δεν πρόκειται να αλλάξουν τα σύμβολα και κυρίως το όνομα του ΠαΣοΚ – κάτι το οποίο πολλοί αντιμετώπιζαν με τρόμο. «Είμαστε υπερήφανοι για το όνομα και τα σύμβολά μας. Δεν είναι αυτά το πρόβλημα της παράταξης. Αντιθέτως, εμείς οφείλουμε και μπορούμε να δώσουμε ξανά ζωντανό, γνήσιο και επίκαιρο περιεχόμενο στα σύμβολά μας» είπε ο κ. Βενιζέλος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
  • Σαμπάνιες στην άμμο Η Θέκλα έβγαλε από το μικρό σατέν τσαντάκι με το εντυπωσιακό κρυσταλλιζέ κούμπωμα σε σχήμα τακουνιών το lipstick σε... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk