Αγώνας δρόμου για τις μεταρρυθμίσεις

Με στόχο την εξάντληση της τετραετίας, την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, την αποφασιστικότητα για γενναίες αποκρατικοποιήσεις και ριζικές μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο και την κάθετη άρνηση σε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων και νέους φόρους, όπως επιμένει ο κ. Αντ. Σαμαράς, ξεκινάει και επίσημα από τα μεσάνυχτα η πορεία της νέας κυβέρνησης.

Με στόχο την εξάντληση της τετραετίας, την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, την αποφασιστικότητα για γενναίες αποκρατικοποιήσεις και ριζικές μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο και την κάθετη άρνηση σε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων και νέους φόρους, όπως επιμένει ο κ. Αντ. Σαμαράς, ξεκινάει και επίσημα από τα μεσάνυχτα η πορεία της νέας κυβέρνησης.
Μετά την αναμενόμενη ψήφο εμπιστοσύνης που αναμένεται να λάβει από τους βουλευτές της ΝΔ, του ΠαΣοΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο κ. Σαμαράς ξεκινάει αγώνα δρόμου για να προλάβει τον χρόνο προκειμένου να εφαρμόσει όσα προβλέπονται στη δανειακή σύμβαση, ενώ θα δώσει μάχη για τις αναγκαίες αλλαγές.
Πυξίδα της κυβέρνησης παραμένει κατά τον Πρωθυπουργό, όπως περιέγραψε στην προχθεσινή ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων, το κείμενο της συμφωνίας των κυβερνητικών εταίρων, τις προθέσεις των οποίων για ειλικρινή συνεργασία δεν αμφισβητεί. Ο κ. Σαμαράς έστειλε πολλαπλά μηνύματα, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος, επιχειρώντας να πείσει ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να αλλάξει το άσχημο κλίμα και να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα, με τελικό σκοπό τη συγκράτηση και την αναστροφή της ύφεσης, αλλά και ταυτόχρονα τη δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης.
Από τη μία πλευρά, ο Πρωθυπουργός θέλησε να δείξει στους πιστωτές ότι παρά τις ισχυρές ενστάσεις του επί του οικονομικού προγράμματος δεν έχει σκοπό να κινηθεί σε άλλη ρότα από αυτή που έχει χαραχθεί με βάση το μνημόνιο. Από την άλλη πλευρά, έδειξε ότι είναι αποφασισμένος να κινηθεί στο πλαίσιο της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και να προστατέψει ειδικά τους πολίτες που έχουν επιβαρυνθεί από τα δυσβάσταχτα μέτρα, από νέες περικοπές και μειώσεις.
Ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά ότι στην κοινωνία έχουν δημιουργηθεί προσδοκίες για αλλαγές επί του μνημονίου και βελτίωσης της κατάστασης και αν δεν υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα θα υποστεί σημαντική φθορά η κυβέρνηση.
«Ανοχή δεν υπάρχει στην κοινωνία και το ξέρουμε» είναι η άποψη που επικρατεί στο πρωθυπουργικό επιτελείο και επισημαίνουν τη φράση του κ. Σαμαρά: «Ο λαός χρειάζεται αλήθεια, ελπίδα, προοπτική και κουράγιο».
Στην κορυφή της κυβερνητικής προσπάθειας, που έχει ως οδηγό την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, βρίσκονται το πακέτο των αποκρατικοποιήσεων, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, το κλείσιμο ή η συγχώνευση δεκάδων οργανισμών του Δημοσίου, η στήριξη της ρευστότητας και η επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, ο συμψηφισμός των οφειλών από και προς το Δημόσιο κ.ά.
Βασικό επιχείρημα το επόμενο διάστημα είναι ότι η κυβέρνηση για να αποτρέψει νέες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και την επιβολή νέων φόρων αντιπροτείνει ισοδύναμα μέτρα για τα οποία θα παλέψει ο ίδιος, ενώ προτάσσει την οδό της συνεννόησης με τους εταίρους, ζητώντας τροποποίηση και βελτίωση όρων του μνημονίου, σε αντιδιαστολή με τις μονομερείς ενέργειες για καταγγελία, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ιδιαίτερη σημασία δίνει ο κ. Σαμαράς στον χρόνο του κυβερνητικού σχήματος, το οποίο δεν ονομάζει «κυβέρνηση συνεργασίας», αλλά «εθνικής συνεννόησης» και «εθνικής ευθύνης», και εμμένει ότι έχει ορίζοντα τετραετίας, παρά τις προβλέψεις άλλων παραγόντων.
Στον κεντρικό άξονα της ρητορικής του θα βρίσκεται, εντός και εκτός Ελλάδος, η επισήμανση ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής έχει ξεφύγει από τους στόχους του και θα επιμείνει για τις αναγκαίες αλλαγές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική