Οι «αντιπαροχές» του Μάριο Μόντι

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ της προπερασμένης εβδομάδας χαρακτηρίστηκαν σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους, η οποία επεκτείνεται από τις χώρες του Νότου και στον πυρήνα της ευρωζώνης.

Οι «αντιπαροχές» του Μάριο Μόντι | tovima.gr
Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ της προπερασμένης εβδομάδας χαρακτηρίστηκαν σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους, η οποία επεκτείνεται από τις χώρες του Νότου και στον πυρήνα της ευρωζώνης.
Οι βασικές αποφάσεις: Δημιουργία ενιαίου μηχανισμού εποπτείας του τραπεζικού συστήματος και ανακεφαλαίωση των τραπεζών απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, χωρίς οι παρεχόμενες πιστώσεις να εγγράφονται στο δημόσιο χρέος των κρατών. Δεύτερον, η απευθείας, υπό όρους, αγορά από τον ΕΜΣ ομολόγων των κρατών-μελών. Τρίτον, η έγκριση πακέτου μέτρων για την ανάπτυξη και την απασχόληση ύψους 120 δισ. ευρώ.
Η πρώτη απόφαση θεωρείται η σημαντικότερη και άμεσης προτεραιότητας κυρίως για την Ισπανία και την Ιταλία, διότι θα σώσουν τις τράπεζές τους χωρίς να εκβιάζονται από τα υψηλά επιτόκια των αγορών ή να προσφύγουν σε μνημόνια «τύπου Ελλάδος». Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν όροι, οι οποίοι για την Ισπανία θα προσδιορισθούν αύριο Δευτέρα στο Eurogroup.
Στην Ελλάδα τα «αντιμνημονιακά» κόμματα άσκησαν δριμύτατη κριτική κατά της κυβέρνησης γιατί δεν έδωσε μάχη για να ενταχθούν και οι ελληνικές τράπεζες στην απόφαση αυτή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μαχητικός όπως πάντα, δήλωσε ότι αν ήταν πρωθυπουργός θα είχε συστρατευθεί με τους ηγέτες του Νότου και θα είχε αξιώσει την ισότιμη μεταχείριση της Ελλάδας.
Για όσους δεν γνωρίζουν τις «αντιπαροχές» του πρωταγωνιστή Μάριο Μόντι και της Ισπανίας, αλλά και της Γαλλίας, που στήριξε δυναμικά την πρωτοβουλία του ιταλού πρωθυπουργού, η κριτική κατά της κυβέρνησης φαίνεται εύλογη και απόλυτα δικαιολογημένη.
Ας δούμε τις «αντιπαροχές» του Μάριο Μόντι. Δύο μέρες προτού πάει στις Βρυξέλλες για τη «μεγάλη μάχη» πέρασε από τη Βουλή νόμο για το άνοιγμα της αγοράς εργασίας, που θυμίζει τις ρυθμίσεις που επέβαλε η τρόικα στην Ελλάδα.
Οταν επέστρεψε «νικητής και τροπαιούχος» στη Ρώμη ανήγγειλε ότι αρχίζοντας από εφέτος ως το 2014 οι δημόσιοι υπάλληλοι της Ιταλίας θα μειωθούν κατά 100.000!
Την περασμένη Τετάρτη, σε νέα συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ στη Ρώμη ο Μάριο Μόντι της πρόσφερε την εκχώρηση της «εθνικής κυριαρχίας»! Δήλωσε ευθέως ότι πριν από την έκδοση ευρωομολόγων πρέπει να ενισχυθεί ο έλεγχος των δημοσίων οικονομικών της Ευρώπης, τονίζοντας ότι «η Ιταλία και η Γερμανία είναι χώρες που είναι περισσότερο πρόθυμες να προχωρήσουν σε παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων»!
Εύλογο το ερώτημα: Αν η κυβέρνηση προσέφερε αυτές τις «αντιπαροχές» θα συμφωνούσε η «αντιμνημονιακή» αντιπολίτευση; Οχι βέβαια. Και μόνο η δήλωση ότι θα παραχωρούσε «κυριαρχικά δικαιώματα», τα «πατριωτικά κόμματα» θα κατέβαζαν «τα στρατά» στους δρόμους με σύνθημα «οι προδότες στο Γουδί». Στην Ιταλία οι αντιδράσεις εκδηλώθηκαν για την απόφαση μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων και μάλιστα με αντιπροτάσεις για μερική υλοποίηση της απόφασης του Μόντι.
Στην Ελλάδα τα «αντιμνημονιακά» κόμματα συνεχίζουν να «παραμυθιάζουν» τους πολίτες ότι και το μνημόνιο μπορεί να καταργηθεί και η δανειακή σύμβαση μπορεί να ακυρωθεί και οι ευρωπαίοι εταίροι μας να συνεχίσουν να καλύπτουν τα δημοσιονομικά μας ελλείμματα και εμείς να δηλώνουμε ότι μας τα χρωστούν!
Και κάτι τελευταίο. Προεκλογικά κάποιοι «παραμύθιαζαν» τους πολίτες ότι και αν η τρόικα διακόψει τον δανεισμό, μετά την κατάργηση του μνημονίου, θα μας δανείσει η Ρωσία ή η Κίνα! Ας ρωτήσουν τους Κυπρίους, που προσέφυγαν στη Ρωσία για ένα-δύο δισ. και βρήκαν τις πόρτες κλειστές και τελικά κατέφυγαν στην τρόικα. Θα ήταν ανοικτές οι πόρτες για εμάς για δεκάδες δισ.; Οχι βέβαια. Αποκορύφωμα ανευθυνότητας και λαϊκισμού.
gromaios@otenet.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk