offstage

Γίνονται και ωραία πράγματα. Μπράβο στον Alpha που προβάλλει σε επανάληψη το «Δέκα» το καλό (σκηνή του αριστερά με τους Δημήτρη Καταλειφό και Μαρία Πρωτόπαπα). Οσες φορές και να το δεις, αριστούργημα είναι… Είναι η καλή τηλεόραση που ψάχνουμε και δεν βρίσκουμε. Η τηλεόραση που μπόρεσε να περιγράψει μια άλλη εποχή πετυχαίνοντας ακόμη και την παραμικρή λεπτομέρεια. Και η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη σειρά ήταν πολύ «μπροστά». Διότι αυτό που ακολούθησε παγκοσμίως ήταν η τάση της αναπαράστασης μιας άλλης εποχής. Δύο σειρές που σπάνε ταμεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, το «Mad Men» και το «Magic city»

offstage | tovima.gr
Γίνονται και ωραία πράγματα. Μπράβο στον Alpha που προβάλλει σε επανάληψη το «Δέκα» το καλό (σκηνή του αριστερά με τους Δημήτρη Καταλειφό και Μαρία Πρωτόπαπα). Οσες φορές και να το δεις, αριστούργημα είναι… Είναι η καλή τηλεόραση που ψάχνουμε και δεν βρίσκουμε. Η τηλεόραση που μπόρεσε να περιγράψει μια άλλη εποχή πετυχαίνοντας ακόμη και την παραμικρή λεπτομέρεια. Και η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη σειρά ήταν πολύ «μπροστά». Διότι αυτό που ακολούθησε παγκοσμίως ήταν η τάση της αναπαράστασης μιας άλλης εποχής. Δύο σειρές που σπάνε ταμεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, το «Mad Men» και το «Magic city», αποπνέουν άρωμα μιας άλλης δεκαετίας.
Ακόμη και το γεγονός ότι μια μεγάλη μερίδα του τηλεοπτικού κοινού παρακολουθεί τουρκικές σειρές οι οποίες παραπέμπουν στο παρελθόν – εδώ όχι εσκεμμένα αλλά άθελα, λόγω οπισθοδρομικών εθίμων – αυτό μαρτυρά. Πως ο τηλεθεατής έχει ανάγκη από λίγη νοσταλγία στην τηλεόρασή του. Ψάχνει να κρατηθεί από την εικόνα ενός παρελθόντος πιο ρομαντικού, από ένα ταξίδι στην παιδική ή στη νεαρή ηλικία του που θα λειτουργήσει παρηγορητικά σε ένα ασφυκτικό παρόν. Είναι η μεγάλη ευκαιρία της μυθοπλασίας να κερδίσει το κοινό της. Και στην Ελλάδα, δόξα τω Θεώ, έχουμε πλούσιο «αρχείο». Ακόμη κι αν τα σενάρια δεν ικανοποιούν, ακόμη κι αν δεν υπάρχουν χειρόγραφα να συγκινούν τους διευθυντές προγραμμάτων, υπάρχει τεράστιος μυθιστορηματικός όγκος και σκηνοθέτες που μπορούν να κάνουν θαύματα.
Εκτός από το «Δέκα», κάπως έτσι στήθηκε και το «Νησί», κάπως έτσι και «Η αίθουσα του θρόνου» και άλλες σειρές που άντλησαν από τα κείμενα του Ταχτσή, του Καραγάτση, του Παπαδιαμάντη. Ας απλώσουν το χέρι τους να τα πάρουν κι ας τα δώσουν σε ικανούς ανθρώπους να τα μεταμορφώσουν σε τηλεοπτικές σειρές. Ηθοποιούς καλούς έχουμε και, όπως όλα δείχνουν, φιλότιμους, οι οποίοι δουλεύουν και δεν αμείβονται. Δεν νομίζω να δυσκολευτούν να μειώσουν τις αποδοχές τους όταν θα τους δοθεί μια τέτοια ευκαιρία… Να δραπετεύσουμε κι από αυτή τη μανιέρα της υστερίας και του σούργελου που βαφτίζουν κάποιοι «μοντέρνο σίριαλ».

Διαρροές
Μπαρούφες πρωτοσέλιδα

Εδώ ο κόσμος χάνεται και κάποιοι παρουσιαστές νομίζουν ότι αποτελούν το κέντρο της Γης. Θεωρούν πως η αγωνία του μέσου Ελληνα είναι το αν θα ανανεωθούν τα συμβόλαιά τους και αν θα προβληθούν την επόμενη σεζόν οι εκπομπές τους. Σίριαλ ο Γρηγόρης, σίριαλ ο Φερεντίνος, σίριαλ οι περισσότεροι… Προφανώς έχουν στο μυαλό τους τον μέσο Ελληνα όπως τον έχει η κυρία Βίκυ Σταμάτη. Να αγοράζει καναπέδες δεκάδων χιλιάδων ευρώ, να τον στολίζει με κρόσσι αξίας 2.600 ευρώ για να κάθεται αναπαυτικά και να βλέπει άνετα τηλεόραση. Και μη χειρότερα…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk