ΒΗΜΑτοδότης

Θυμωμένοι είναι οι αποκαλούμενοι «κορυφαίοι» με τον κ. Ευ. Βενιζέλο και τον αποκλεισμό τους

ΒΗΜΑτοδότης | tovima.gr
Θυμωμένοι είναι οι αποκαλούμενοι «κορυφαίοι» με τον κ. Ευ. Βενιζέλο και τον αποκλεισμό τους από την κυβέρνηση. Ο κ. Α. Λοβέρδος και ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης βρέθηκαν να παρακολουθούν την προεδρική ομιλία στη Συνδιάσκεψη από την τελευταία σειρά των καθισμάτων, για να τονίσουν προφανώς πόσο θερμά τον υποστηρίζουν, ενώ λέγεται ότι στις ιδιωτικές συζητήσεις τους δεν τοποθετούν στο 100% τις πιθανότητες επιβίωσης του ΠαΣοΚ…

Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου με τη σειρά της έδωσε «παράταση» στον Βαγγέλη με μια συμβολική κίνηση. Ανάμεσα στην απουσία και στην παρουσία στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας επέλεξε τον «τρίτο δρόμο», δηλαδή προσήλθε, έμεινε για λίγο και έφυγε. Οσοι ισχυρίζονται ότι έτρεχε να προλάβει το αεροπλάνο για την Αμερική είναι απλώς κακεντρεχείς.
***
Εμπνέεται από την κυρία Λούκα Κατσέλη ο κ. Αντ. Σαμαράς, όπως με διαβεβαιώνει συνεργάτης μου. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ευθαρσώς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ότι η δόση που κάποιος δανειολήπτης θα πρέπει να καταβάλλει στις τράπεζες για την αποπληρωμή του δανείου του δεν πρέπει να υπερβαίνει το 30% του μηνιαίου εισοδήματός του. Αυτό σημαίνει ότι η καθίζηση των εισοδημάτων μπορεί μέσα από νέο νόμο να οδηγήσει σε ευρεία αναδιάρθρωση των δανείων των ιδιωτών.

Προφανώς αυτό θυμίζει τον περίφημο «Νόμο Κατσέλη». Θεωρώ απολύτως λογικό να εμπνέεται ο Πρωθυπουργός από τη Λούκα, αφού γνωρίζονται από την εποχή που ήταν και οι δύο μαθητές στο Κολλέγιο Αθηνών (η κυρία Κατσέλη είναι ένα χρόνο μικρότερη του κ. Σαμαρά) και μάλιστα πληροφοριοδότης μου θυμάται ότι μεταξύ των δύο εφήβων είχε αναπτυχθεί ένα σύντομο αλλά φλογερό εφηβικό φλερτ.
***
Μοναδική ευκαιρία για να αποφύγει την καταθλιπτική συνδιάσκεψη του ΠαΣοΚ της Παρασκευής ήταν για τον κ. Γ. Παπανδρέου το Διεθνές Συνέδριο Πληροφορικής στη Ρόδο, όπου τιμήθηκε για την προσφορά του στην εκπαίδευση. Ο πρώην πρωθυπουργός επέστρεψε το απόγευμα στην Αθήνα με αθλητικό λουκ και αργότερα μετέβη στη Βουλή. Οσο για τη βενιζελική μομφή ότι έπρεπε να του είχε παραχωρήσει νωρίτερα την προεδρία, μου λένε ότι ο κ. Παπανδρέου δεν ενοχλήθηκε.

«Χρειάζεται να πει μια δικαιολογία» λέγεται ότι ήταν το σχόλιο του πρώην Πρωθυπουργού, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω ετοιμάζεται να συγγράψει βιβλίο για την περίοδο της διακυβέρνησής του, το οποίο έχει αποκαλέσει σε ιδιωτικές συζητήσεις του ως «Οδηγίες προς ναυτιλλομένους». Και όταν συνεργάτης μου που συνομίλησε μαζί του τον ρώτησε «τι θα συμβούλευε σήμερα τον κ. Σαμαρά;», η απάντηση ήταν σαφής: «Να διαμορφώσει μια συμφωνία με την τρόικα και τους ευρωπαίους ηγέτες για τα επόμενα τέσσερα-πέντε χρόνια και να κάνει το δημοψήφισμα που δεν έγινε πέρυσι για να διασφαλίσει πλήρως και με την ψήφο του ελληνικού λαού τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη»…
***
Το «λουκέτο» στο in house εστιατόριο του Μεγάρου Μαξίμου από τον κ. Αντ. Σαμαρά – στο οποίο ο Πρωθυπουργός προχώρησε επειδή διαπίστωσε ότι η λειτουργία του κοστίζει 63.000 ευρώ ετησίως – δεν είναι το μοναδικό στην 30ετή ιστορία του ιστορικού κτιρίου ως έδρα του πρωθυπουργικού γραφείου. Συγκεκριμένα είναι το δεύτερο.

Το πρώτο λουκέτο μπήκε από τον κ. Κ. Σημίτη το 1996, ο οποίος απαγόρευσε τις κατσαρόλες και γενικότερα τη λειτουργία της κουζίνας, εκτός από τις ημέρες κατά τις οποίες παρέθετε επίσημο γεύμα ή δείπνο σε κάποιον επισκέπτη από το εξωτερικό. Τότε μόνο ο επικεφαλής του εστιατορίου κ. Ναπολέων Καλέσης, στην ίδια θέση από το 1993 ως το 2004, έδινε εντολή να ανάψουν οι φούρνοι.
Τις υπόλοιπες ημέρες το εστιατόριο λειτουργούσε μόνο για τοστ και καφέδες που σερβίρονταν στα γραφεία των συνεργατών στο υπόγειο, στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο, όχι όμως δωρεάν, όπως γινόταν ως το 1996, αλλά, όπως υπέδειξε ο κ. Σημίτης, «στην τιμή κόστους των υλικών». Μάλιστα λέγεται πως μόλις ο κ. Σημίτης έγινε πρωθυπουργός και ζήτησε τον πρώτο καφέ στο Μαξίμου ρώτησε αμέσως τον σερβιτόρο: «Πόσο κάνει;». «Είναι δωρεάν, κύριε πρόεδρε» του απάντησε ο σερβιτόρος. «Δεν μπορεί να είναι δωρεάν» είπε ο κ. Σημίτης. «Να χρεώνετε τιμή κόστους».
***
Εργασιοθεραπεία για τον κ. Αλ. Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού πήρε αθορύβως μερικές ημέρες άδεια από τον εαυτό του για να δει τον γιο του και τη σύζυγό του, προσπαθεί τώρα να μάθει τα ονόματα των περισσοτέρων (εκ των 71) βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ασφαλώς δεν είχε ιδέα ότι υπήρχαν. Κατά τα άλλα, όπως λένε οι άσπονδοι φίλοι του, προχωρεί σε ασκήσεις επί χάρτου για να περικόψει τα πλοκάμια των συνιστωσών και να επιτύχει κατά το φθινόπωρο τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ευχάριστο και υπάκουο αρχηγικό κόμμα στο οποίο θα ελέγχει το 80% της Κεντρικής Επιτροπής. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ στον δύσβατο δρόμο για την εξουσία…
***
Παρά τις φήμες περί παρατεταμένης και αναγκαστικής παραμονής σε σκοτεινό δωμάτιο και απόλυτη ξεκούραση, οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι η αποκατάσταση της υγείας του Πρωθυπουργού είναι ταχύτατη. Πράγματι, ο κ. Σαμαράς μίλησε στη Βουλή επί 45 λεπτά, ενώ το αρχικό σχέδιο ήταν να μιλήσει μόνο 15 λεπτά ενώ την προσεχή εβδομάδα θα εργάζεται κάποιες ώρες και στο Μέγαρο Μαξίμου και όχι μόνο στο σπίτι του στην Κηφισιά. Εν τω μεταξύ μπορεί ο θεράπων ιατρός του προέδρου να είναι ο διευθυντής της οφθαλμολογικής κλινικής του Αττικού Νοσοκομείου κ. Π. Θεοδοσιάδης, αλλά η φύλακας-άγγελος του κ. Σαμαρά είναι η οφθαλμίατρος κυρία Μαρία Δούβαρη, η οποία τον επισκέπτεται στο σπίτι του.
***
Στα μυστικά ραντεβού Σαμαρά στην Κηφισιά συγκαταλέγεται ένα με τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής κ. Αλ. Τουρκολιά και ένα με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Π. Πικραμμένο. Λέγεται μάλιστα ότι η αποφασιστικότητα και η αποτελεσματικότητα που ο κ. Πικραμμένος επέδειξε κατά τις εβδομάδες που κυβέρνησε τη χώρα ωθεί τον κ. Σαμαρά να του αναθέσει κομβικό ρόλο, ενδεχομένως στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Ο ίδιος ο κ. Πικραμμένος το διαψεύδει, ενώ φροντίζει να ενημερώσει τους περίεργους ότι γνωρίζεται παιδιόθεν με τον κ. Σαμαρά και ότι έπαιζαν ποδόσφαιρο στις αλάνες της Κηφισιάς τη δεκαετία του ’60.
***
Ασύμφορη είναι πλέον για το ΠαΣοΚ η Ιπποκράτους με το τεράστιο ενοίκιο που πλησιάζει τα 50.000 ευρώ τον μήνα. Μου λένε ότι ο επί των Οικονομικών του κόμματος κ. Ν. Σαλαγιάννης διερευνά τη δυνατότητα μετακόμισης στη Συγγρού όπου τα ενοίκια είναι χαμηλά. Αλλοι προτείνουν να μεταφερθεί το ΠαΣοΚ στο κτίριο της Δημοκρατικής Συμμαχίας που εγκατέλειψε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Αλλοι επιμένουν ότι η καλύτερη επιλογή θα ήταν στον όροφο της «Saturn» στο κτίριο της Νέας Δημοκρατίας έτσι ώστε η συγκυβέρνηση να επισφραγιστεί και με συγκατοίκηση.
***
Οχι ένα αλλά δύο βιβλία γράφει ο κ. Ευ. Αντώναρος. Το πρώτο θα αφορά εμπειρίες από την πολιτική και το δεύτερο θα είναι μια ποιητική συλλογή. Εικάζω και τα δύο βιβλία να είναι αφιερωμένα στον κ. Κ. Καραμανλή.
***
Εντυπωσιακή προβλέπεται η αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης μετά την είδηση ότι ξεκίνησε ακαδημαϊκή καριέρα ο κ. Γ. Βουλγαράκης. Ο πολιτικός και φιλόσοφος που έγινε διάσημος για τις πρωτοποριακές μελέτες του επάνω στη σχέση του νόμιμου και του ηθικού, τις οποίες διενήργησε μεθοδικά ως μέλος των κυβερνήσεων Καραμανλή, εθεάθη προ ημερών σε αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών στου Ζωγράφου. Ο κ. Βουλγαράκης εξέταζε μεταπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος Διοίκησης και Οικονομικών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Αντε και στο Χάρβαρντ.
***
Δείγμα της αυτοπεποίθησης που διακρίνει το ΠαΣοΚ είναι ο… συναγερμός που σήμανε προ ημερών με την είδηση ότι ο καθηγητής και πρώην βουλευτής και υπουργός κ. Ηλ. Μόσιαλος ίδρυσε όμιλο προβληματισμού με τίτλο «Δυναμική Ελλάδα». Ο Ηλίας, ο οποίος συνάντησε την Παρασκευή τους πολιτικούς φίλους του στο γνωστό κρησφύγετο εκσυγχρονιστών του Κολωνακίου «Τσάι», όχι μόνο δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το Λονδίνο και το ερευνητικό κέντρο LSE Health στο οποίο μόλις προ μηνών επέστρεψε, αλλά προτίθεται να πρωτοστατήσει στην ίδρυση νέου – και μεγαλύτερου – ερευνητικού κέντρου στην αγγλική πρωτεύουσα.

Κατά τα άλλα, είναι σαφές ότι κάθε πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ που σέβεται τον εαυτό του ιδρύει μια «κίνηση» τώρα έτσι ώστε να συνδιαμορφώσει το φθινόπωρο με όρους προνομιακούς το νέο μεταρρυθμιστικό κόμμα της Κεντροαριστεράς που πολλοί προεξοφλούν ότι θα ιδρυθεί από νυν βουλευτές και στελέχη του ΠαΣοΚ…
***

Αναπτερώθηκαν οι ελπίδες του κ. Νικήτα Κακλαμάνη μετά τη δήλωση του κ. Σαμαρά ότι «βλέπει με το μυαλό και με την καρδιά». Ο Νικήτας ελπίζει ότι ο Αντώνης «θα τον δει με τα μάτια της καρδιάς» και θα του επιτρέψει να είναι υποψήφιος στην προκάτ ψηφοφορία για Γραμματέας της ΝΔ. Και ενώ αναμένει την εκδήλωση των προεδρικών συναισθημάτων, ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων έχει συναντηθεί με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη και τον κ. Αρη Σπηλιωτόπουλο. Υπενθυμίζω ότι τη θέση διεκδικούσε και ο κ. Β. Κικίλιας, το πολιτικό τέκνο του Νικήτα που αυτονομήθηκε πρόωρα, αλλά φρονώ ότι ο κ. Σαμαράς του έκοψε την όρεξη, αφού έπειτα από μια συνάντηση μαζί του προ ημερών στην Κηφισιά δήλωσε ξαφνικά ότι «δεν ενδιαφέρεται». Ορισμένοι πάντως έχουν αναφέρει το όνομα του ευρωβουλευτή κ. Γ. Παπανικολάου ως εναλλακτική λύση, ενώ άλλοι τονίζουν πως δεν αποκλείεται η καρδιά του κ. Σαμαρά να μην τον οδηγήσει στον Νικήτα, αλλά σε έναν άλλον συνοδοιπόρο από την Πολιτική Ανοιξη, τον κ. Στ. Αγιάσογλου. Πάντως ο κ. Ι. Μιχελάκης σαφώς δεν θα είναι Γραμματέας, αφού μάλλον προορίζεται για τον «πάγκο» της προεδρίας του Ινστιτούτου Δημοκρατίας που έμεινε κενός μετά την επιστράτευση του κ. Ευ. Μεϊμαράκη για την προεδρία της Βουλής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk