Σε μεταρρυθμίσεις ελπίζει το ΧΑ

Το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση συνεργασίας, όπως αποτυπώνεται στις προγραμματικές της δηλώσεις – οι κεντρικοί άξονες της πολιτικής, ο περιορισμός του δημόσιου τομέα, η πραγματική και ουσιώδης προώθηση των μεταρρυθμίσεων – μπορεί να δώσει «ανάσα» και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με το μεγάλο στοίχημα της αγοράς να αφορά την επιτάχυνση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων.

Το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση συνεργασίας, όπως αποτυπώνεται στις προγραμματικές της δηλώσεις – οι κεντρικοί άξονες της πολιτικής, ο περιορισμός του δημόσιου τομέα, η πραγματική και ουσιώδης προώθηση των μεταρρυθμίσεων – μπορεί να δώσει «ανάσα» και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με το μεγάλο στοίχημα της αγοράς να αφορά την επιτάχυνση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων. Αντίθετα, η μη πρόοδος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αποκρατικοποιήσεων και διαρθρωτικών αλλαγών θα μπορούσε, σε συνδυασμό με την καλοκαιρινή «ραστώνη», να επηρεάσει αρνητικά τις ελληνικές μετοχές.
Εν τω μεταξύ, ενώ στις πρώτες του δημόσιες δηλώσεις ο νέος υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι η εφαρμογή του μνημονίου βρίσκεται εκτός πορείας, τουλάχιστον σε ορισμένες πτυχές του, ανησυχία προκαλούν δηλώσεις στο Reuters ευρωπαίου αξιωματούχου που ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει άλλα δάνεια διάσωσης έως ότου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης διαπιστώσουν πως οι όροι του προγράμματός της τηρούνται. Εξάλλου για τις αγορές η Ελλάδα μετά τη δημιουργία φιλοευρωπαϊκής, όπως αποκαλείται, κυβέρνησης συνασπισμού, έχει κερδίσει απλώς χρόνο. Για πόσο όμως; Λονδρέζικος οίκος προβλέπει π.χ. έξοδο της χώρας μας από το ευρώ το 2013, καθώς η νέα κυβέρνηση συνασπισμού θα αποτύχει τελικά να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται. Τότε η τρόικα θα αντιδράσει και καθώς η ευρωζώνη συνεχίζει να περιορίζει τους κινδύνους διάχυσης της κρίσης, η Ελλάδα ακόμη και για παραδειγματισμό θα μπορούσε να εξωθηθεί στο περίφημο «Grexit» (στην έξοδό της από την ευρωζώνη).
Τον δικό τους ρόλο διαδραματίζουν και οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, σε μια στιγμή που η απόδοση των διετών γερμανικών ομολόγων βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος, ενώ οι κινήσεις νομισματικής χαλάρωσης στις οποίες προέβησαν οι κεντρικές τράπεζες πυροδότησαν νέο κύμα ανησυχιών σχετικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Σημειώνεται ότι την Πέμπτη η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων με παράλληλη διατήρηση του βασικού της επιτοκίου στο 0,5%, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας μείωσε για δεύτερη φορά σε έναν μήνα τα επιτόκια, ενώ η ΕΚΤ προχώρησε για πρώτη φορά στα χρονικά του ευρώ στη μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25% στο 0,75%.
Παλαιότερα οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών αισθάνονταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι της οικονομίας. Μειώνοντας τα επιτόκια βελτιωνόταν το κλίμα, τα χρηματιστήρια πανηγύριζαν, οι επιχειρηματίες προχωρούσαν σε επενδύσεις και οι καταναλωτές σε αγορές. Σήμερα ωστόσο, εν μέσω της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και ενός δυσμενούς γενικά διεθνούς κλίματος, οι μειώσεις των επιτοκίων έχουν ελάχιστη επίδραση.
Οι αγορές περίμεναν μάλιστα κάτι παραπάνω από την ΕΚΤ, καθώς δεν υπήρξε κανένα απολύτως σημάδι για νέα έκτακτα μέτρα ρευστότητας. Σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας οι επενδυτές στράφηκαν σε αποκαλούμενα «ασφαλή καταφύγια» με αποτέλεσμα η απόδοση των διετών γερμανικών ομολόγων να κινηθεί σε αρνητικό έδαφος την ώρα που αντίστροφη πορεία σημειώνουν τα spreads της περιφέρειας με το ισπανικό να δέχεται ισχυρές πιέσεις.
Η απόφαση και το λεκτικό του συνοδευτικού κειμένου αλλά και η συνέντευξη Τύπου του προέδρου της καταδεικνύουν τον προβληματισμό της ΕΚΤ για τις συνθήκες ύφεσης στην ευρωζώνη και την απουσία ανησυχίας για ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων και προσδοκιών. «Κατά την εκτίμησή μας η ΕΚΤ δεν αποκλείεται να προβεί σε περαιτέρω μείωση του επιτοκίου αναφοράς ή/και σε τρίτη πράξη μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης και επανέναρξη του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, εφόσον ενισχυθεί η ανησυχία για τις επιπτώσεις της κρίσης χρέους» ανέφερε σε σχόλιό του το τμήμα ανάλυσης διεθνών αγορών της Alpha Bank.
Τα ομόλογα και τα «αρπακτικά»
  • Ακόμη και οι επενδυτές-«αρπακτικά» (vulture funds), που παραδοσιακά αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές ομόλογα «χρεοκοπημένων» χωρών, αποφεύγουν την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές των νέων ομολόγων που αναδιαρθρώθηκαν μετά το περίφημο «κούρεμα» έχουν χάσει σχεδόν τη μισή τους αξία. Η ονομαστική αξία των ελληνικών ομολόγων αυτή τη στιγμή είναι «μηδέν», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Reuters στέλεχος επενδυτικού κεφαλαίου που διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής, αφού θεωρεί αναπόφευκτη μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Οπως γίνεται σχεδόν πάντα στις επενδύσεις ρίσκου, δεν βρίσκονται όλοι οι επενδυτές από τη μία πλευρά. Το μέλλον των ελληνικών ομολόγων πάντως είναι ταυτόσημο με αυτό της χώρας. Αν η Ελλάδα βρεθεί εκτός ευρώ, τότε οι τιμές τους θα υποχωρήσουν, όπως εκτιμάται, ακόμη και στα 7 σεντς, αν όμως η χώρα εφαρμόσει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις και λάβει κάποιες παραχωρήσεις από την τρόικα, τότε οι τιμές λέγεται ότι θα υπερτριπλασιαστούν ξεπερνώντας τα 40 σεντς την ερχόμενη διετία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk