Η VW αγόρασε το 100% της Porsche

Το σίριαλ της συγχώνευσης της Volkswagen με την Porsche φτάνει πλέον στο τέλος του. Επειτα από χρόνια μυστικών διαβουλεύσεων και φανερών αντεγκλήσεων ανάμεσα στις οικογένειες Πίεχ και Πόρσε, οι δύο δυναστείες της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας κατέληξαν σε μια σολομώντεια λύση.

Το σίριαλ της συγχώνευσης της Volkswagen με την Porsche φτάνει πλέον στο τέλος του. Επειτα από χρόνια μυστικών διαβουλεύσεων και φανερών αντεγκλήσεων ανάμεσα στις οικογένειες Πίεχ και Πόρσε, οι δύο δυναστείες της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας κατέληξαν σε μια σολομώντεια λύση. Από την 1η Αυγούστου ο όμιλος VW θα κατέχει εξ ολοκλήρου το μετοχικό κεφάλαιο της Porsche καθώς θα καταβάλει 4,46 δισ. ευρώ προκειμένου να αποκτήσει το υπολειπόμενο 50,1% των μετοχών. Ταυτόχρονα η εταιρεία συμμετοχών της Porsche θα εισπράξει το μεγαλύτερο πακέτο (50,7%) μετοχών του ομίλου VW.
Η διαδικασία έλαβε την έγκριση των φορολογικών αρχών της Γερμανίας, οι οποίες θα χάσουν περίπου 1,5 δισ. ευρώ σε φόρους καθώς η συγχώνευση «βαφτίστηκε» αναδιάρθρωση προς όφελος της εταιρείας.
Από τη σύμπραξη θα προκύψει ετήσιο όφελος 700 εκατ. ευρώ για τη VW, ενώ το χρέος της Porsche θα μειωθεί κατά 2 δισ. ευρώ. Ηδη σχεδιάζεται η συναρμολόγηση μοντέλων της Porsche σε μονάδες της VW. Με την πλήρη απορρόφηση της Porsche και την πρόσφατη εξαγορά της ιταλικής βιομηχανίας μοτοσικλετών Ducati η VW μοιάζει να ενσαρκώνει το όραμα του προέδρου της (και εγγονού του ιδρυτή της Porsche) Φέρντιναντ Πίεχ.
Ο γερμανικός όμιλος ισχυροποιείται ως μια εταιρεία με 12 μάρκες επιβατικών αυτοκινήτων, βαρέων οχημάτων και δικύκλων που μπορεί να ελπίζει βάσιμα ότι θα αποκαθηλώσει από την πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης τους ιάπωνες ανταγωνιστές της Toyota. Αλλωστε, εν μέσω κρίσης της ευρωπαϊκής αγοράς αυτοκινήτου και αρνητικών αποτελεσμάτων για τις γαλλικές εταιρείες και την ιταλική Fiat, η γερμανική εταιρεία κατέγραψε αύξηση τζίρου 26% και κερδών 10% για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία