Ολάντ: Αδιαμφισβήτητη απειλή για τη διεθνή ειρήνη η κρίση στη Συρία

«H πτώση του καθεστώτος Ασαντ είναι αναπόφευκτη» απηύθυνε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ανοίγοντας τις εργασίες της Διάσκεψης των Φίλων του Συριακού Λαού στο Παρίσι, όπου συμμετέχουν οι δυτικές χώρες, τα κράτη μέλη του Αραβικού Συνδέσμου και δεκάδες συνιστώσες της συριακής αντιπολίτευσης, όχι όμως η Ρωσία και η Κίνα οι οποίες μποϊκοτάρουν τη διεθνή διάσκεψη στο όνομα της «μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας».

«H πτώση του καθεστώτος Ασαντ είναι αναπόφευκτη» απηύθυνε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ανοίγοντας τις εργασίες της Διάσκεψης των Φίλων του Συριακού Λαού στο Παρίσι, όπου συμμετέχουν οι δυτικές χώρες, τα κράτη μέλη του Αραβικού Συνδέσμου και δεκάδες συνιστώσες της συριακής αντιπολίτευσης, όχι όμως η Ρωσία και η Κίνα οι οποίες μποϊκοτάρουν τη διεθνή διάσκεψη στο όνομα της «μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας». Ο γάλλος πρόεδρος απευθύνθηκε στους απώντες, λέγοντας: «Στο σημείο αυτό δεν τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση ότι η συριακή κρίση έχει μεταβληθεί σε απειλή για τη διεθνή ειρήνη και την ασφάλεια».

Κατά τη διάρκεια της τρίτης αυτής διάσκεψης των Φίλων του Συριακού Λαού θα αναζητηθούν τρόποι για την άσκηση πίεσης επί της Δαμασκού και της Μόσχας για να αποδεχθούν την επιλογή της αποχώρησης του Μπασάρ αλ Ασαντ. Στόχος, επίσης, είναι να εμφανίσει μία ισχυρή διεθνή κινητοποίηση υπέρ της εφαρμογής μίας διαδικασίας πολιτικής μετάβασης η οποία θα περιλαμβάνει την αποχώρηση του σύρου προέδρου.

Ο γάλλος πρόεδρος κάλεσε ακόμη τη Διάσκεψη των Φίλων του Συριακού Λαού να αναλάβει «πέντε δεσμεύσεις», ανάμεσά τους «την απόρριψη της ατιμωρησίας για τα εγκλήματα», «την πραγματική και αποτελεσματική εφαρμογή» των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κυρώσεων, «την ενίσχυση της υποστήριξης προς την συριακή αντιπολίτευση με τον εφοδιασμό της με μέσα επικοινωνίας».

Πριν από την έναρξη των εργασιών, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε πώς θεωρεί ότι το θέμα της εξορίας του Μπασάρ αλ Ασαντ έχει τεθεί, αλλά πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Συρίας δεν μπορεί να γίνει δεκτός από μία μεγάλη χώρα, όπως η Ρωσία, η Γαλλία ή οι Ηνωμένες Πολιτείες. «Είναι ένα θέμα προς διαχείριση», είπε.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι η πραγματοποίηση της διάσκεψης της Παρασκευής σημαίνει ότι αυξάνεται η διεθνής πίεση επί της Δαμασκού, αφού «περισσότερες από 110 χώρες υποστηρίζουν τη συριακή αντίσταση».

«Ο Μπασάρ αλ Ασαντ πρέπει να φύγει, είναι δολοφόνος, πρέπει να φύγει», είπε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
  • Σαμπάνιες στην άμμο Η Θέκλα έβγαλε από το μικρό σατέν τσαντάκι με το εντυπωσιακό κρυσταλλιζέ κούμπωμα σε σχήμα τακουνιών το lipstick σε... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk