Αποπομπή του προέδρου της Δημοκρατίας εξετάζει το ρουμανικό κοινοβούλιο

Ψηφοφορία για την αποπομπή του προέδρου της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου, θα πραγματοποιηθεί στο Κοινοβούλιο της χώρας την Παρασκευή. Η κυβέρνηση της Ρουμανίας κατηγορεί τον Μπασέσκου ότι καταπατά την εξουσία του πρωθυπουργού και ότι επιχειρεί να ασκήσει πιέσεις στην δικαστική εξουσία. Ανησυχία εξέφρασε η ΕΕ για το εάν η Ρουμανία σέβεται την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, καθώς η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα θεωρείται ότι επιχείρησαν να περιορίσουν την εξουσία του Συνταγματικού Δικαστηρίου

Ψηφοφορία για την αποπομπή του προέδρου της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου, θα πραγματοποιηθεί στο Κοινοβούλιο της χώρας την Παρασκευή. Η κυβέρνηση της Ρουμανίας κατηγορεί τον Μπασέσκου ότι καταπατά την εξουσία του πρωθυπουργού και ότι επιχειρεί να ασκήσει πιέσεις στην δικαστική εξουσία. Ανησυχία εξέφρασε η ΕΕ για το εάν η Ρουμανία σέβεται την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, καθώς η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα θεωρείται ότι επιχείρησαν να περιορίσουν την εξουσία του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η κυβέρνηση της Ρουμανίας κατηγορεί τον Μπασέσκου ότι καταπατά την εξουσία του πρωθυπουργού, παραβιάζει τα δικαιώματα των πολιτών, επιχειρεί να ασκήσει πιέσεις στη δικαστική εξουσία και προσπαθεί να διαλύσει το Σύνταγμα.

Από την πλευρά του, ο Ρουμάνος πρόεδρος κατηγόρησε την κυβέρνηση για απόπειρα καθυπόταξης της δικαστικής εξουσίας και άλλων κρατικών θεσμών.

Εάν το Κοινοβούλιο ταχθεί υπέρ της αποπομπής του Μπασέσκου, τότε ο πρόεδρος της Ρουμανίας αντιμετωπίζει ενδεχόμενο παύσης και δημοψηφίσματος για την οριστική αποπομπή του.

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα, ο οποίος βρίσκεται σε διάσταση με τον Μπασέσκου, επιχείρησε να καθησυχάσει την ΕΕ για την πολιτική κρίση.

Η Κομισιόν απαίτησε την Παρασκευή από τη Ρουμανία να σεβαστεί το κράτος δικαίου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Η κυβέρνηση του Βίκτορ Πόντα σχεδίαζε να αντικαταστήσει τους δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ωστόσο, υπαναχώρησε μετά την διεθνή κατακραυγή.

Ωστόσο, εκδίδει μια σειρά από επείγοντα διατάγματα, τα οποία εφαρμόζονται αμέσως, πριν το Συνταγματικό Δικαστήριο μπορέσει να τα κρίνει.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο εξέδωσε την Παρασκευή μη δεσμευτική απόφαση που αναφέρει ότι οι κατηγορίες που αποδίδει το κυβερνών κόμμα Κοινωνικής Φιλελεύθερης Ένωσης (USL) κατά του Ρουμάνου προέδρου είναι αβάσιμες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ανησυχία της για την πολιτική κρίση στη Ρουμανία.

«Η Επιτροπή ανησυχεί με τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στη Ρουμανία, κυρίως με τις ενέργειες που δείχνουν να αποσκοπούν στον περιορισμό των εξουσιών των ανεξάρτητων θεσμών όπως το Συνταγματικό Δικαστήριο» τονίζει η Επιτροπή, προσθέτοντας ότι «το δίκαιο, η διάκριση των εξουσιών και η ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος είναι πυλώνες της δημοκρατίας στην Ευρώπη και απαραίτητοι για την αμοιβαία εμπιστοσύνη στους κόλπους της ΕΕ».

Το Βερολίνο δήλωσε, επίσης, «ιδιαίτερα ανήσυχο» για τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις στη Ρουμανία τονίζοντας ότι έχει σοβαρές αμφιβολίες για τη νομιμότητά τους, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ κατά την τακτική ενημέρωση του Τύπου.

«Πεποίθησή μας είναι ότι η ανεξαρτησία και η ικανότητα δράσης του ρουμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν πρέπει να διακυβεύονται» υπογράμμισε επιμένοντας στην ανάγκη να διατηρηθεί η διάκριση των εξουσιών στη χώρα και η απαραίτητη ανεξαρτησία καθεμιάς από τις εξουσίες αυτές.

Νωρίτερα,ο Πόντα ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την προσεχή εβδομάδα για να «δώσει εγγυήσεις» στους Ευρωπαίους εταίρους της Ρουμανίας, μια χώρα που βιώνει μια από τις σοβαρότερες πολιτικές της κρίσεις, όπως τόνισε ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός.

«Θέλω να εκφράσω με πολύ σαφή τρόπο τη θέση της κυβέρνησης απέναντι στις νόμιμες ανησυχίες των ευρωπαίων και διεθνών εταίρων μας αυτή την περίοδο της πολιτικής κρίσης» τόνισε ο πρωθυπουργός σε δημόσια δήλωσή του.

«Η Ρουμανία θα παραμείνει σταθερή χώρα όπου το κράτος δικαίου, το Σύνταγμα, οι ευρωπαϊκοί και διεθνείς κανόνες θα είναι σεβαστοί» πρόσθεσε, λέγοντας ότι είναι έτοιμος για μια αξιολόγηση των επίμαχων μέτρων από τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, σε μια σπάνια παρέμβαση του την Τρίτη, επέκρινε τις επιθέσεις της κυβέρνησης σε βάρος των δημοκρατικών θεσμών, ακόμη και ορισμένων δικαστών, φαινόμενο χωρίς προηγούμενο μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1989.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις προστασίας του κράτους δικαίου, όπως η Επιτροπή Ελσίνκι για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Freedom House κατήγγειλαν, επίσης, τις «αντιδημοκρατικές παρεκκλίσεις» του κυβερνώντος κεντροαριστερού συνασπισμού.

Οι ΜΚΟ καταγγέλλουν μια σειρά επίμαχων αποφάσεων που λήφθηκαν τις τελευταίες τρεις ημέρες από την πλειοψηφία της Ένωσης Φιλελευθέρων Σοσιαλιστών (USL): παύση του μεσολαβητή (δικηγόρου του λαού στα ρουμανικά), των προέδρων των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου σε μια αμφίβολης νομιμότητας ψηφοφορία, περιορισμό των καθηκόντων του Συνταγματικού Δικαστηρίου και αλλαγή των όρων του δημοψηφίσματος αποπομπής με κατεπείγουσα διάταξη την Πέμπτη.

Η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ έχουν καλέσει τις τελευταίες ημέρες το Βουκουρέστι να «σεβαστεί το κράτος δικαίου» και την ανεξαρτησία των θεσμών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk