Εξετάσεις Ελλήνων του εξωτερικού για ΑΕΙ- ΤΕΙ

Από τις 9 έως τις 15 Ιουλίου θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις, καθώς και το μηχανογραφικό δελτίο με τις προτιμήσεις τμημάτων και σχολών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας που επιθυμούν να εισαχθούν, οι Ελληνες του εξωτερικού, οι οποίοι έχουν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων.

Από τις 9 έως τις 15 Ιουλίου θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις, καθώς και το μηχανογραφικό δελτίο με τις προτιμήσεις τμημάτων και σχολών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας που επιθυμούν να εισαχθούν, οι Ελληνες του εξωτερικού, οι οποίοι έχουν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων.
Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, η σχετική «ηλεκτρονική» πλατφόρμα θα είναι προσβάσιμη όλο το 24ωρο και οι υποψήφιοι μπορούν να συμπληρώνουν την αίτηση συμμετοχής και το μηχανογραφικό δελτίο από τις χώρες του εξωτερικού, χωρίς κατ’ ανάγκη να μετακινηθούν στην Ελλάδα για το σκοπό αυτό.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για κάθε κατηγορία υποψηφίου θα κατατεθούν στη γραμματεία του τμήματος ή της σχολής επιτυχίας, στις ημερομηνίες που θα οριστούν για την εγγραφή των επιτυχόντων.

Οι υποψήφιοι πριν την υποβολή καλό είναι να μελετήσουν τις «οδηγίες» για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των Ελλήνων του εξωτερικού, οι οποίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας (Ενότητα «ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ», υποενότητα «Ελληνες του Εξωτερικού»), στο σημείο «Εγγραφα Εξετάσεων Ελλήνων του Εξωτερικού».

Ετσι θα είναι σίγουροι ότι πληρούν τις προϋποθέσεις της κατηγορίας όπου δηλώνουν ότι ανήκουν, καθώς και ότι διαθέτουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την κατηγορία τους.

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου, επίσης, οι υποψήφιοι θα αναζητήσουν την ηλεκτρονική διεύθυνση, στην οποία θα υποβάλλουν την αίτηση συμμετοχής και το μηχανογραφικό τους δελτίο.

Οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αμέσως μετά την ηλεκτρονική υποβολή πρέπει να αποστείλουν:

– ένα υπογεγραμμένο αντίγραφο αίτησης συμμετοχής και ένα υπογεγραμμένο αντίγραφο μηχανογραφικού δελτίου.

Ειδικά για τους υποψήφιους των κατηγοριών 3,4,5 απαιτείται επίσης:

– φωτοαντίγραφο βεβαίωσης από την οποία να προκύπτει η αναγωγή της βαθμολογίας του απολυτηρίου γενικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της αλλοδαπής στην 20βαθμη κλίμακα (σε περίπτωση που η βαθμολογία του απολυτήριου τίτλου εκφράζεται στην 20βαθμη κλίμακα, τότε αποστέλλεται φωτοαντίγραφο αυτού)

– δύο φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας

– μία υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 υπογεγραμμένη, στην οποία οι υποψήφιοι δηλώνουν ότι έχουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την ένταξή τους στην ειδική κατηγορία όπου υπάγονται και ότι τα ίδια αυτά δικαιολογητικά θα προσκομίσουν για την εγγραφή τους στη γραμματεία της σχολής ή του τμήματος εισαγωγής τους.

Καταληκτική ημερομηνία της ταχυδρομικής σήμανσης είναι η 16η Ιουλίου, ενώ όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, η αποστολή θα πρέπει να γίνει αποκλειστικά και μόνο με ταχυμεταφορά (courier) στην διεύθυνση: υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, προς διεύθυνση οργάνωσης και διεξαγωγής εξετάσεων (Τμήμα Α’ γρ. 0090, Ανδ. Παπανδρέου 37, Τ.Κ. 15180, Μαρούσι – Αθήνα, Ελλάδα) με την ένδειξη: για την επιτροπή Συγκέντρωσης και Ελέγχου Αιτήσεων Συμμετοχής και Μηχανογραφικών Δελτίων Ελλήνων του Εξωτερικού για το έτος 2012).

Μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης (15 Ιουλίου) δεν θα γίνονται δεκτές εκπρόθεσμες αιτήσεις συμμετοχής και μηχανογραφικά δελτία, καθώς κλειδώνει το σύστημα. Οι σχετικές εξετάσεις θα διεξαχθούν το πρώτο δεκαπενθήμερο Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk