Κεντροαριστερό συνασπισμό τύπου «Ελιάς» προτείνει ο Βενιζέλος

Την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς στο πλαίσιο της σοσιαλδημοκρατίας, μέσω ευρύτερων συμμαχιών, πρότεινε ο Ευ. Βενιζέλος από το βήμα της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠαΣοΚ, που πραγματοποιείται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. «Απευθυνόμαστε σήμερα στις πολιτικές δυνάμνεις που κινούνται εκ των πραγμάτων στον ίδιο ευρύτερο κοινωνικό, πολιτικό και αξιακό χώρο και τους καλούμε να ανοίξουμε άμεσα έναν έντιμο, ισότιμο, προγραμματικό και πολιτικό διάλογο αξιοποιώντας τη θετική εμπειρία άλλων χωρών, όπως αυτή της ΕΛΙΑΣ στην Ιταλία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς στο πλαίσιο της σοσιαλδημοκρατίας, μέσω ευρύτερων συμμαχιών, πρότεινε ο Ευ. Βενιζέλος από το βήμα της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠαΣοΚ, που πραγματοποιείται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. «Απευθυνόμαστε σήμερα στις πολιτικές δυνάμνεις που κινούνται εκ των πραγμάτων στον ίδιο ευρύτερο κοινωνικό, πολιτικό και αξιακό χώρο και τους καλούμε να ανοίξουμε άμεσα έναν έντιμο, ισότιμο, προγραμματικό και πολιτικό διάλογο αξιοποιώντας τη θετική εμπειρία άλλων χωρών, όπως αυτή της ΕΛΙΑΣ στην Ιταλία», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε υπερήφανοι για το όνομα και τα σύμβολά μας» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ανακοίνωσε ότι «σήμερα ξεκινάμε την πορεία ανασύστασης» του κόμματος, αρχίζοντας από την «αυτοοργάνωση των πολιτών που ανήκουν στην παράταξη, χωρίς προκαταλήψεις και στερεότυπα».

«Στόχος μας είναι ένα νέο ΠαΣοΚ, ανοιχτό και δημοκρατικό» συνέχισε και απηύθυνε «πρόσκληση συμπόρευσης» σε όλο τον ελληνικό λαό για τη δημιουργία μίας «νέας κοινωνικής συμφωνίας». «Είμαστε υπερήφανοι για το όνομα και τα σύμβολά μας. Δεν είναι αυτά το πρόβλημα της παράταξης» επισήμανε, τονίζοντας ότι «οφείλουμε και μπορούμε να δώσουμε ξανά ζωντανό, γνήσιο και επίκαιρο περιεχόμενο στα σύμβολά μας».

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά σε στελέχη που αρνούνται να συμβάλουν στην πορεία ανασυγκρότησης του ΠαΣοΚ. Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «αναγκαίο» να μιλήσει σε «προσωπικό τόνο», καθώς «έχει διαρραγεί σε πολλά σημεία και ο ηθικός και συναισθηματικός συνεκτικός ιστός της παράταξης».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι περιβάλλονται με μία ιδιόρρυθμη ασυλία «ανεπίτρεπτες, μικρόψυχες συμπεριφορές ανθρώπων που απλώς έχουν το θράσος να επιδίδονται σε αυτές». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι τις τελευταίες ημέρες έχει αρχίσει να «χάνεται η αίσθηση των πολιτικών μεγεθών, ατομικών και συλλογικών».

Ο κ. Βενιζέλος είπε αυτό «βλάπτει την παράταξη» και «αυτοί που βλάπτουν την παράταξη, την έβλαψαν και τα χρόνια της εξουσίας, την έβλαψαν και προεκλογικά». Ανεβάζοντας τους τόνους, ο κ. Βενιζέλος διεμήνυσε: «Δεν θα τη βλάψουν και τώρα. Φτάνει, αρκετά».

Συνεχίζοντας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι εκλέχθηκε πρόεδρος του ΠαΣοΚ σε πολύ κρίσιμη περίοδο για το κόμμα, σημειώνοντας όμως ότι η αλλαγή ηγεσίας έγινε «με μεγάλη καθυστέρηση, παρά τις αντίθετες και επίμονες προτάσεις μου». «Έκανα ό,τι μπορούσα στο όνομα της αλήθειας και του εθνικού συμφέροντος με μία διαμορφωμένη κατάσταση και μέσα σε πολύ αρνητικούς ευρωπαϊκούς συσχετισμούς» πρόσθεσε.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι στρατεύτηκε στο ΠαΣοΚ «μέσα στις διαλυτικές για τη χώρα και την παράταξη συνθήκες του 1989, όταν κάποιοι έφευγαν σαν τα ποντίκια από το βυθιζόμενο σκάφος» και τόνισε:

«Στάθηκα στο πλευρό του κατηγορούμενου Ανδρέα Παπανδρέου όταν πολλοί έσπευδαν να τον απαρνηθούν και να τον απαξιώσουν. Αποδέχθηκα το αποτέλεσμα της διαδικασίας του 2007 με σεβασμό στην ενότητα της παράταξης και στάθηκα στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, δίνοντας σκληρούς αγώνες στη Βουλή, χωρίς να ενδώσω σε προεκλογικές ευκολίες και λαϊκισμούς το 2009. Άσκησα με αίσθημα εθνικής ευθύνης και κυβερνητικής αλληλεγγύης τα καθήκοντα του υπουργού Άμυνας, διατυπώνοντας με αγωνία κρίσιμες προτάσεις για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, όπως η επίμονη πρότασή μου να ζητήσουμε αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών για την έγκριση της πρώτης δανειακής σύμβασης».

«Δεν έχω να αποδείξω σε κανέναν τίποτα. Αναφέρομαι στη βάση της παράταξης και στον ελληνικό λαό. Δεν με δελεάζει τίποτα που συνδέεται με την κομματική ή την κυβερνητική εξουσία, αλλά και δεν με κάμπτει τίποτα στην εκτέλεση της εντολής που έλαβα από τη βάση της παράταξης και θα την τιμήσω» κατέληξε για να δεχθεί το θερμό χειροκρότημα.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η ανασύσταση του ΠαΣοΚ δεν είναι μόνο η οργανωτική του ανασυγκρότηση, αλλά ακόμη περισσότερο είναι ο προγραμματικός, πολιτικός και οργανωτικός επαναπροσδιορισμός του.

«Το στοίχημά μας είναι να «ξαναγνωριστούμε» και να γίνουμε πρόσωπα με άποψη», είπε. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠαΣοΚ ιδρύθηκε για να εκφράσει τον πολιτικό χώρο ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά και έθεσε το ερώτημα για το τι είναι σήμερα «Δεξιά και τι Αριστερά».

Απευθύνθηκε στους απογοητευμένους φίλους και παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠαΣοΚ, που με κρύα καρδιά δεν το στήριξαν στις εκλογές, καθώς και στη νέα γενιά για να στηρίξει το ξεκίνημα του «Νέου ΠαΣοΚ».

Xαιρετισμοί εκπροσώπων κομμάτων

Ανοικτό διάλογο, χωρίς προϋποθέσεις, στον χώρο του προοδευτικού σοσιαλισμού για ένα νέο πολιτικό σχέδιο, το οποίο έχει ανάγκη η χώρα, πρότεινε ο γραμματέας της Δημοκρατικής Αριστεράς Σπύρος Λυκούδης, στον χαιρετισμό του.

Το ηγετικό στέλεχος της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε ότι απευθύνεται σε όσους ανήκουν «στον ευρύτερο χώρο των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας και του προοδευτικού σοσιαλισμού, είτε ανήκουν σε υπαρκτούς πολιτικούς σχηματισμούς, είτε είναι ανένταχτοι και οραματίζονται μια ισχυρή και αξιοπρεπή Ελλάδα με όρθια την κοινωνία».

Ο κ. Λυκούδης τόνισε, επίσης, ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια μεγάλη παράταξη με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, δημοκρατική, σοσιαλιστική, που θα απαλλαγεί από τα διαχρονικά βαρίδια του λαϊκισμού.

Εκτίμησε ακόμη πως υπάρχει πολιτική υστέρηση και αμηχανία στον χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού και επιβάλλεται να ξεπεραστεί ο ανέξοδος συστημισμός, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων, ο Γιώργος Λυρατζάς, ο οποίος ζήτησε από το ΠαΣοΚ «αλλάξτε και είμαστε εδώ».

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk