Ικανοποίησαν την Τρόϊκα οι δεσμεύσεις Βρούτση

Για την αποφασιστικότητα της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το μνημόνιο και μεταρρυθμίσεις για την στήριξη της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής -αν και για πολλούς υπάρχει μια αντίφαση μεταξύ αυτών των δεσμεύσεων- διαβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης την τρόικα.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ για την ανάσχεση της ανεργίας και τον εξορθολογισμό της λειτουργίας και των οικονομικών των Ταμείων.

Από την πλευρά της η τρόικα εξέφρασε την ικανοποίησης της για τις δεσμεύσεις αυτές, ενώ έδειξε κατανόηση για τις καθυστερήσεις που εντοπίστηκαν στην υλοποίηση του έργου και οφείλονται στην παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Ο υπουργός Εργασίας που εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη συνάντηση, ξεκαθάρισε ότι έχουν γίνει ελάχιστα θετικά βήματα ως προς την επίτευξη των στόχων του προγράμματος και δεσμεύτηκε ότι δεν θα πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού.

Η σημερινή δίωρη συνάντηση ήταν κυρίως ενημερωτική για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας, το ύψος της ανεργίας, την πρόοδο για το νοικοκύρεμα των Ταμείων και την πάταξη της εισφοροδιαφυγής.

Ο υπουργός αντάλλαξε απόψεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ η επόμενη συνάντησή τους αναμένεται στα τέλη Ιουλίου.

Πέραν των άλλων στη νέα αυτή συνάντηση θα βρεθούν στο επίκεντρο τα προνοιακά επιδόματα με την τρόικα να επιμένει για σύνδεσή τους με εισοδηματικά κριτήρια, αφού το κόστος του παραμένει υψηλό.

Ωστόσο, από την προσεχή Τρίτη, 10 Ιουλίου, πιάνει δουλειά με νέο γύρο ελέγχων στο υπουργείο Εργασίας το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας.

Τεκμηριωμένη ενημέρωση για την αγορά εργασίας

Σήμερα, οι κ.κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζουχ ενημερώθηκαν από τον υπουργό Εργασίας κ. Γ. Βρούτση όχι μόνο για τη βούληση της νέας ηγεσίας του υπουργείου να εφαρμόσει πλήρως τα συμπεφωνημένα και τα προβλεπόμενα από το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής, αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, δόθηκαν στην τρόικα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το μοναδιαίο κόστος, ήδη έχει μειωθεί κατά 8%, όταν ο στόχος του προγράμματος, μέχρι το 2014 είναι 15%.

Κατατέθηκαν επίσης τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, σύμφωνα με τα οποία, από τις 14 Φεβρουαρίου μέχρι τον Μάιο, έχουν συναφθεί 400 επιχειρησιακές συμβάσεις, με μειώσεις μισθών έως 23% και σε ορισμένες περιπτώσεις 30%.

Σε ό,τι αφορά στην ανασφάλιστη εργασία και την εισφοροδιαφυγή, εντός των ημερών, πρόκειται να εκδοθεί υπουργική απόφαση, για την ηλεκτρονική διασύνδεση ΣΕΠΕ- ΙΚΑ και ΟΑΕΔ, με στόχο να καταγραφεί ποιος δουλεύει, πού και πόσο αμείβεται.

Για το ασφαλιστικό δόθηκαν στην τρόικα από πλευράς υπουργείου στοιχεία για την εξοικονόμηση πόρων που μπορεί να επιτευχθεί με «συμμάζεμα» των επικουρικών συντάξεων μετά τη συγκρότηση του Ενιαίου Ταμείου.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην καλύτερη διαχείριση των προνοιακών επιδομάτων.

Το θέμα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να τεθεί μετ’ επιτάσεως στην επόμενη επίσκεψη της τρόικας, με δεδομένο ότι το κόστος για τον προϋπολογισμό αγγίζει τα 100 εκατομμύρια τον μήνα, ενώ τίθεται από όλες τις πλευρές η ανάγκη του εξορθολογισμού και της σύνδεσής τους με εισοδηματικά κριτήρια.

«Η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα εποχή» δήλωσε μετά από τη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, εμφανώς ικανοποιημένος από τη συνάντηση.

«Χρειάζεται επιμονή και υπομονή για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας» πρόσθεσε και τόνισε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών «έδειξαν ικανοποίηση από την αποφασιστικότητα της πολιτικής ηγεσίας να υλοποιήσει το Πρόγραμμα και από την πλευρά τους οι δανειστές επέδειξαν κατανόηση για τις καθυστερήσεις λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου».

Η δήλωση του Γ.Βρούτση

Συγκεκριμένα μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Βρούτσης δήλωσε:

«Συναντηθήκαμε με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να εξετάσουμε την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος της Δανειακής Σύμβασης.

Ενημερώσαμε για τις σημαντικές εξελίξεις που είχαμε στην αγορά εργασίας το προηγούμενο διάστημα, την πορεία της Ανεργίας και των μισθών στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Τα πρώτα θετικά σημάδια ως προς την επίτευξη των στόχων του προγράμματος, αρχίζουν και εμφανίζονται. Το μοναδιαίο κόστος εργασίας κινείται πλέον σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ ανακτάται και η απώλεια ανταγωνιστικότητας των προηγούμενων ετών.

Βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής. Χρειαζόμαστε όμως συστηματική προσπάθεια, υπομονή και επιμονή. Είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε να πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να πετύχουμε το στόχο της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

Η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ για την ανάσχεση της ανεργίας. Ο έλεγχος της εισφοροδιαφυγής και της μαύρης αδήλωτης εργασίας. Ο εξορθολογισμός της λειτουργίας των Ασφαλιστικών Ταμείων και των Οργανισμών Πρόνοιας. Ο περιορισμός της σπατάλης και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών υγείας.

Αυτές είναι προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας και θα εξαντλήσουμε όλες μας τις δυνατότητες, προκειμένου να τις αντιμετωπίσουμε θετικά».

Και με άλλους υπουργούς εντός της ημέρας συναντάται η τρόϊκα

Εντός της ημέρας θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις των τροϊκανών με τους υπουργούς Υγείας και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει δώσει εντολή στους υπουργούς να μην διατυπώνουν αιτήματα αναθεώρησης του Μνημονίου κάτι που θα γίνει κεντρικά και σε ύστερο χρόνο.

Προτεραιότητα για το κυβερνητικό επιτελείο είναι να ανακτηθεί η αξιοπιστία της χώρας και έπειτα να διατυπωθούν τα αιτήματα για προσαρμογές.

Πάντως, και την Παρασκευή οι υπουργοί Εργασίας, Υγείας και Ανάπτυξης θα δώσουν απολογιστικά στοιχεία για την πορεία του προγράμματος, θα αναφερθούν στις προθέσεις τους για τις διαρθρωτικές αλλαγές και θα δώσουν κάποιες πρώτες ενδείξεις – στις συναντήσεις γνωριμίας με την τρόικα- αναφορικά με τον τρόπο που θα καλύψουν τον χαμένο χρόνο.

Στο υπουργείο Εργασίας θα εξετασθούν οι δαπάνες των ταμείων, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, οι δαπάνες του ΟΑΕΔ, το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και στοιχεία για τη μείωση του κόστους εργασίας και η βελτίωση της παραγωγικότητας.

Στο υπουργείο Υγείας θα συζητηθούν οι δαπάνες υγείας, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των νοσοκομείων και οι προβλέψεις για τα κεφάλαια που θα χρειαστεί ο ΕΟΠΠΥ στο δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα εξετασθούν τα στοιχεία για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ, η ροή δανείων προς την πραγματική οικονομία, η απελευθέρωση επαγγελμάτων και υπηρεσιών, αλλά και θέματα σχετικά με τις ΔΕΚΟ των Μεταφορών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική