«Τραγική η κατάσταση στον ΕΔΣΝΑ»

«Τραγική η κατάσταση στον ΕΔΣΝΑ» | tovima.gr

Την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων εξ’ αιτίας των υπέρογκων χρεών που κληρονόμησε η νέα Διοίκηση αλλά και της μη καταβολής των εισφορών των Δήμων-μελών του για το 2012 περιέγραψε στη διάρκεια της σημερινής 15ης Συνεδρίασης του Οργάνου ο Πρόεδρος του Φορέα και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός.

Ο κ. Σγουρός επισήμανε ότι ο σημερινός νόμος που προβλέπει τις διαδικασίες είσπραξης των εισφορών πρέπει να αλλάξει άμεσα και γι’ αυτό θα ζητήσει επιτακτικά την τροποποίησή του μέσω της παρέμβασης του Πρωθυπουργού όσο και των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Υπογράμμισε ακόμη ότι θα αποστείλει ενημερωτική επιστολή σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής, ενημερώνοντάς τους για τον κίνδυνο παύσης λειτουργίας του Φορέα, με δραματικές επιπτώσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.

Ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, κ. Σγουρός, έκανε ακόμη στη συνεδρίαση του ΔΣ του Συνδέσμου εκτενή αναφορά στα καυτά προβλήματα που καλείται να διαχειριστεί η νέα Διοίκηση, μεταξύ των οποίων είναι και η λειτουργία ιδιωτικής εταιρίας στην ταφή των απορριμμάτων για σχεδόν ένα χρόνο, χωρίς διαγωνισμό και χωρίς συμβάσεις, κάτι για το οποίο, εκτός από την πολιτική ηγεσία θα ενημερώσει και τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. «Ο Σύνδεσμος είτε θα εισπράξει τα οφειλόμενα και μέσω αυτών θα ρυθμίσει τα χρέη του, είτε θα κλείσει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σγουρός.

Ενώ αναφερόμενος στην πληθώρα των προβλημάτων που απασχολούν τον ΕΔΣΝΑ τόνισε ότι προστέθηκε ακόμη ένα αυτό των «ασυμβασιοποίητων» έργων. «Εδώ πρέπει να σας πω, ότι ελάχιστες μέρες πριν από τη πρώτη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής, ενημερώθηκα για ένα καινούργιο μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην διαδικασία ταφής των απορριμμάτων. Πρόκειται για τα «ασυμβασιοποίητα» έργα. Είναι καινούργιος όρος, παγκόσμια πρωτοτυπία του ΕΔΣΝΑ. Εκτελούνται έργα χωρίς διαγωνισμό και χωρίς σύμβαση. Η καθημερινή λειτουργία του ΧΥΤΑ παρέχεται από ιδιωτική εταιρεία, χωρίς να έχει γίνει καμία διαγωνιστική διαδικασία, στο πλαίσιο προφορικών εντολών, εξαιτίας της πραγματικής αδυναμίας του Συνδέσμου να λειτουργήσει χωρίς βοήθεια, και υπό την απειλή του κινδύνου για τη δημόσια υγεία από το ενδεχόμενο κλείσιμο του ΧΥΤΑ. Από πέρσι τον Ιούλιο ο εργολάβος εργάζεται χωρίς διαγωνισμό και χωρίς σύμβαση. Μιλάμε για αδιανόητα πράγματα, που μόνο στον ΕΔΣΝΑ θα μπορούσαν να συμβούν. Είναι, φυσικά, προφανές ότι δεν μπορούμε να τον πληρώσουμε. Θα διεκδικήσει τα χρήματά του δικαστικά. Γιατί συνέβη αυτό; Διότι, όπως με ενημέρωσαν, τα μηχανήματα του ΕΔΣΝΑ ήταν χαλασμένα και ακινητοποιημένα και, αν δεν δούλευαν εκείνα της ιδιωτικής εταιρείας, τα σκουπίδια δεν θα θάβονταν». Επεσήμανε με νόημα ο κ. Σγουρός ενώ συνεχίζοντας αναφέρθηκε στις ενέργειες που θα ακολουθήσουν

«Το μόνο που μπορούσα να κάνω και έκανα αμέσως μόλις ενημερώθηκα, ήταν να δώσω εντολή να αρχίσουν άμεσα οι εξής διαδικασίες: να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τη διενέργεια ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού για την ανάδειξη μειοδότη για την υλοποίηση του έργου. Να προκηρυχθεί άμεσα διαγωνισμός για την επισκευή και συντήρηση των μηχανημάτων του ΕΣΔΝΑ, προκειμένου να μπορέσει ο Σύνδεσμος με ίδια μέσα, να υλοποιήσει μέρος ή το σύνολο του έργου της καθημερινής λειτουργίας του ΧΥΤΑ. Και να βρεθεί τρόπος, ώστε, στο μεσοδιάστημα μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του Συνδέσμου, πιθανότατα μέσω ενός ή δύο μικρών διαγωνισμών για την υποστηρικτική λειτουργία του Συνδέσμου. O Σύνδεσμος καλείται να πληρώσει εκατομμύρια σε ιδιώτες εργολάβους, επειδή τα δικά μας μηχανήματα είναι χαλασμένα και κανείς δεν βρέθηκε να τα επισκευάσει ή να ανέβει επάνω και να τα λειτουργήσει. Αν κάποιοι νόμισαν ότι είμαι διατεθειμένος να κάνω τον τροχονόμο στα εκατομμύρια που περνούν μεταξύ ΔΕΗ και Δήμων είναι γελασμένοι… Ούτε το διαιτητή ανάμεσα στους εργολάβους που τσακώνονται για το ποιος θα πάρει πρώτος τα ιμάτια του πτώματος, είμαι διατεθειμένος να κάνω. Προσωπική μου άποψη είναι πως, αφού πρώτα εξασφαλιστεί το προσωπικό με μετατάξεις σε άλλους φορείς, ο ΕΔΣΝΑ με τη μορφή που λειτουργεί σήμερα, δεν έχει λόγο ύπαρξης. Κατανοώ την ανάγκη για την ομαλή λειτουργία του Συνδέσμου αλλά πρέπει να προστατεύσω και την νομιμότητα των ενεργειών όλων μας»

Στη συζήτηση που επακολούθησε, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ., συντάχθηκε με τον πρόεδρό του, τόσο σε ότι αφορά στην υπάρχουσα κατάσταση, όσο και στις αναγκαίες πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk