Το κράτος, οι επενδύσεις και η «κληρονομιά» της χούντας

Κάτι που πολλοί σήμερα αγνοούν είναι το πώς υπερδιογκώθηκε ο ελληνικός δημόσιος τομέας

Το κράτος, οι επενδύσεις και η «κληρονομιά» της χούντας | tovima.gr

Κάτι που πολλοί σήμερα αγνοούν είναι το πώς υπερδιογκώθηκε ο ελληνικός δημόσιος τομέας. Οι περισσότεροι, αποδίδουν το φαινόμενο στην πρώτη οκταετία του ΠαΣοΚ, όπου πράγματι, ιδίως μέχρι το 1985, το κράτος εδραίωνε διαρκώς τον πρωταγωνιστικό του ρόλο παντού και φυσικά και στην οικονομική δραστηριότητα. Όμως, η αλήθεια είναι ότι ο υδροκέφαλος δημόσιος τομέας στην Ελλάδα είναι ουσιαστικά έργο της χούντας.

Η επταετία ήταν εκείνη που έκανε το κράτος κυρίαρχο και εξουσιαστή των πάντων στη χώρα. Για δύο λόγους: πρώτον, επειδή μέσα από τη διόγκωσή του ασκούσε, από την πρώτη κιόλας μέρα της επιβολής της, ένα είδος κοινωνικής πολιτικής έξαλλων παροχών με την ελπίδα να γίνει κάπως αποδεκτή, και, δεύτερον, επειδή έτσι επέκτεινε τον κεντρικό έλεγχο που της ήταν απαραίτητος για την παράνομη εξουσία της. Οσο κι αν σε πολλούς δεν αρέσει, το υδροκέφαλο κράτος που έβλαψε πολλαπλά την Ελλάδα, ήταν ένα… «δώρο» της χούντας στη χώρα, το οποίο, δυστυχώς, με το κεκτημένο που είχε δημιουργηθεί, δυστυχώς ουδείς στη συνέχεια συγκρούστηκε πραγματικά…

Αντιθέτως, – όσο κι αν οι συγκρίσεις δεν μπορεί να είναι απόλυτες για σειρά λόγων – στις δεκαετίες του ‘50 και του ’60, το κράτος, αν και ήταν ο ρυθμιστής, δεν ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πέτυχε ρυθμούς ανάπτυξης που συγκρίνονταν μόνον με εκείνους της Ιαπωνίας και της τότε Δυτικής Γερμανίας με κυριότερο όπλο του την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι εκείνη την περίοδο έγιναν στην Ελλάδα οι περισσότερες από αυτές τις επενδύσεις, ιδίως οι ξένες, όπως και ότι από τότε ελάχιστες συγκριτικά στο χρόνο ακολούθησαν. Οι δείκτες ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας εκείνη την εποχή ξεπερνούν σε μέσες επιδόσεις ακόμα και αυτές που τίθενται σήμερα από το ίδιο το – πολύ σκληρό – ευρωπαϊκό Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας. Τότε, το Δημόσιο στην Ελλάδα δεν ήταν υδροκέφαλο.

Μετά τις προγραμματικές δηλώσεις που ανέγνωσε την Παρασκευή στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, είναι φανερό ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις έχουν κατανοηθεί από τη νέα κυβέρνηση ως η αδήριτη προϋπόθεση για την ανάκαμψη της χώρας. Και είναι ακόμα πιο ευχάριστο το γεγονός ότι αυτές οι προγραμματικές δηλώσεις φέρουν και την υπογραφή δύο ακόμα κομμάτων, εκτός της Ν.Δ., του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Η ανάγκη έχει γίνει κατανοητή κι αυτό είναι μεγάλο βήμα για μία χώρα εκπαιδευμένη για χρόνια στην αντίθετη κατεύθυνση. Τώρα όμως μένει το επόμενο μεγάλο βήμα, που είναι η πράξη. Κι εδώ, υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που έχουν μεγάλη σημασία.

Το πρώτο είναι ότι επενδύσεις, πράγματι δεν πρέπει να σημαίνει «ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας». Πρέπει και μπορεί να σημαίνει αφενός ουσιαστικό ταμειακό τίμημα για το Δημόσιο αλλά και, αφετέρου, πραγματική στήριξη της οικονομίας μέσα από ανάπτυξη.

Επίσης, επενδύσεις δεν σημαίνει μόνον μεταφορά κρατικών δραστηριοτήτων σε ιδιώτες αλλά και δυνατότητα για άνοιγμα νέων δραστηριοτήτων ανεξάρτητα με το τι κάνει το κράτος: δεν είναι μόνον αυτά που μπορεί να πουλήσει, είναι οτιδήποτε μπορεί να έχει αναπτυξιακό ενδιαφέρον σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες αυτού του τόπου.

Επενδύσεις, τέλος, σημαίνει και διπλωματία, και μάλιστα ισχυρή. Αν τα πράγματα προχωρήσουν όπως θα έπρεπε, η χώρα έχει γερά «χαρτιά» που μπορεί να τα αξιοποιήσει για να αποκτήσει συμμάχους που θα τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει άλλες δυσκολίες που «τρέχουν» παράλληλα. Κακά τα ψέματα: το πώς θα μοιράσει την «πίτα», μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός παράγοντας για πολλά…

Τώρα, το πώς και το αν θα γίνουν όλα αυτά, είναι ένα μεγάλο, ανοιχτό ερώτημα. Ομως, όσο λάθος είναι το να πιστεύει κανείς ότι η Ελλάδα μπορεί να συντηρεί ένα υδροκέφαλο κράτος που βρίσκεται πίσω από κάθε τι στη χώρα, έτσι είναι λάθος και να πιστεύει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και η προσέλκυση των επενδύσεων περνούν μέσα από ό,τι βολεύει τους ισχυρούς εκ των δανειστών μας. Αυτά που πρέπει να γίνουν, πρέπει να γίνουν με εθνικό σχέδιο κι όχι με τις διαθέσεις, τις κατευθύνσεις και τα αντίτιμα που άλλοι θα μας επιβάλλουν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk