Περικοπές μισθών και στον ιδιωτικό τομέα προανήγγειλε ο Κοέλιο

Για τις «αγορές» και τους οικονομικούς αναλυτές η Πορτογαλία αποτελεί έναν καλό μαθητή της τρόικας που εφαρμόζει πιστά τις απαιτούμενες από τους δανειστές μεταρρυθμίσεις. Ομως μέρα με την ημέρα τα οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώνουν την «παρέκκλιση» των δημοσιονομικών της Λισσαβόνας από το στόχους του μνημονίου επαληθεύοντας ταυτόχρονα όσους βλέπουν την ιβηρική χώρα να ακολουθεί τον καταστροφικό δρόμο της Ελλάδα

Για τις «αγορές» και τους οικονομικούς αναλυτές η Πορτογαλία αποτελεί έναν καλό μαθητή της τρόικας που εφαρμόζει πιστά τις απαιτούμενες από τους δανειστές μεταρρυθμίσεις. Ομως μέρα με την ημέρα τα οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώνουν την «παρέκκλιση» των δημοσιονομικών της Λισσαβόνας από το στόχους του μνημονίου επαληθεύοντας ταυτόχρονα όσους βλέπουν την ιβηρική χώρα να ακολουθεί τον καταστροφικό δρόμο της Ελλάδας.
Το έλλειμμα του προυπολογισμού αυξήθηκε, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής στο 7,9% του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Μια επίδοση που μάλλον δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας στην κεντροδεξιά κυβέρνηση για επίτευξη του στόχου μείωσης στο 4,5% στα τέλη του τρέχοντος έτους.
Ο πρωθυπουργός Πέντρο Πάσος Κοέλιο αρνείται μετά βδελυγμίας την ιδέα της «επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου» που ζητούν τώρα οι Σοσιαλιστές, ένα χρόνο μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης με το ΔΝΤ. Ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος δήλωσε ότι «τώρα χρειαζόμαστε παράταση ενός έτους για να πετύχουμε την απαιτούμενη προσαρμογή». Κάτι που ως φαίνεται δεν ήταν σε θέση να προβλέψει η κυβέρνηση του (σοσιαλιστή) Ζοζέ Σόκρατες τον περασμένο χρόνο.
Ομως για το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα η χαλάρωση δεν αποτελεί επιλογή. Κάθε άλλο μάλιστα. «Οσο βρίσκομαι επικεφαλής της κυβέρνησης δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ αυτό» είπε με έμφαση ο Κοέλιο όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πιθανότητα «επαναδιαπραγμάτευσης».
Αντίθετα όλα δείχνουν ότι οι πορτογάλοι εργαζόμενοι θα έχουν (ακριβώς) την ίδια τύχη με τους έλληνες συναδέλφους τους.
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι περικοπές στο 13ο και 14ο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων (που ισχύουν ήδη από την περασμένη χρονιά) είναι αντισυνταγματικές καθώς συνιστούν «παραβίαση της αρχής της ισότητας» των εργαζομένων. Ομως ο πρωθυπουργός δεν άφησε την απόφαση της Δικαιοσύνης αναξιοποίητη. «Η μόνη λύση για την εξισορρόπηση των δημοσιονομικών είναι η επέκταση των μειώσεων και στους υπόλοιπους εργαζόμενους» έσπευσε να δηλώσει ο ίδιος, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Diario de Noticias. Για την κατάργηση των μειώσεων στους δημοσίους υπαλλήλους (προκειμένου να τηρηθεί η ισονομία) ούτε λόγος βέβαια. Η εφημερίδα σημειώνει άλλωστε ότι πιθανή απόσυρση του εμβληματικού μέτρου της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση θα στερούσε τα δημόσια ταμεία από δύο δισ. ευρώ. Εξάλλου και οι δικαστές δικαίωσαν εν μέρει την πολιτική λιτότητας. Έκριναν ότι εφόσον οι μειώσεις εφαρμόζονται επιλεκτικά στο δημόσιο είναι μεν παράνομες ωστόσο δεν ζήτησαν την άρση του νόμου με το σκεπτικό ότι αυτό θα έθετε εμπόδια στη δημοσιονομική προσπάθεια της χώρας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk