«Μην περιμένετε άμεσα αποτελέσματα από το Eurogroup» λένε οι διπλωμάτες

Το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδα, η ενίσχυση των ισπανικών τραπεζών και η χρηματοδοτική βοήθεια της Κύπρου, μαζί με τα ζητήματα της κοινής εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών θα βρεθούν στην ατζέντα του Eurogroup που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα. Εως τότε, τόνιζαν οι αξιωματούχοι του, δεν πρέπει να αναμένεται ταχεία δράση

Το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδα, η ενίσχυση των ισπανικών τραπεζών και η χρηματοδοτική βοήθεια της Κύπρου, μαζί με τα ζητήματα της κοινής εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών θα βρεθούν στην ατζέντα του Eurogroup που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα. Εως τότε, τόνιζαν οι αξιωματούχοι του, δεν πρέπει να αναμένεται ταχεία δράση.

Η ολοκλήρωση των ζητημάτων αυτών ενδέχεται να χρειαστεί κάποιους μήνες, κι αυτό παρόλη την πίεση που ασκείται από τις χρηματοπιστωτικές αγορές προκειμένου να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο.

Αναφορικά με την Ελλάδα, το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης θα συζητήσει τα συμπεράσματα από την πρώτη μετεκλογική εποίσκεψη της Τρόικας στην Αθήνα, ενώ, όπως αναφέρθηκε, θα υπάρξει και δεύτερη αποστολή, μέσα στον μήνα που διανύουμε.

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφώνησαν την περασμένη Παρασκευή να δώσουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μεγαλύτερη εποπτεία των τραπεζών της περιοχής και να χρησιμοποιήσουν τα ταμεία διάσωσης της Ευρωζώνης για να μειωθεί το κόστος δανεισμού των χωρών. Κρίσιμα σημεία, όμως, της συμφωνίας αυτής έμειναν αδιευκρίνιστα, ενώ αυξάνεται η αντίθεση των σκληροπυρηνικών στην Ολλανδία και τη Φινλανδία. «Υπάρχει ένα πρόβλημα με τη Φινλανδία. Υπάρχει ένα πρόβλημα με την Ολλανδία.

Υπάρχει επίσης ένα πρόβλημα με τη Γερμανία», δήλωσε διπλωμάτης της Ευρωζώνης, σημειώνοντας τις επιφυλάξεις στις χώρες αυτές για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής και την απροθυμία της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ να βοηθήσει τους εταίρους της χωρίς αυστηρούς όρους. «Δεν βλέπω να διαμορφώνεται ένα πακέτο τη Δευτέρα. Θα εργάζονται έως το τέλος Ιουλίου ή τις αρχές Αυγούστου στα θέματα αυτά», είπε ο διπλωμάτης, ο οποίος συμμετέχει στην προετοιμασία της συνόδου του Eurogroup.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk