Φινλανδία: «Καλύτερα εκτός ευρώ παρά να πληρώνουμε χρέη άλλων»

«Η Φινλανδία έχει δεσμευτεί ότι θα είναι μέλος της ευρωζώνης και εκτιμούμε ότι το ευρώ είναι επωφελές για τη Φινλανδία» δήλωσε ειδικότερα η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν και πρόσθεσε: «Ομως η Φινλανδία δεν έχει αγκιστρωθεί στο ευρώ ούτε θα καταβάλλει οποιοδήποτε τίμημα και είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο, περιλαμβανομένης της εγκατάλειψης του ευρωπαϊκού ενιαίου νομίσματος».

Η Φινλανδία θα προτιμούσε να προετοιμαστεί για να εγκαταλείψει την ευρωζώνη παρά να πληρώνει τα χρέη άλλων κρατών-μελών της, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της χώρας Γιούτα Ουρπιλάινεν στην εφημερίδα Kauppalehti.

«Η Φινλανδία έχει δεσμευτεί ότι θα είναι μέλος της ευρωζώνης και εκτιμούμε ότι το ευρώ είναι επωφελές για τη Φινλανδία» δήλωσε ειδικότερα η κυρία Ουρπιλάινεν και πρόσθεσε: «Ομως η Φινλανδία δεν έχει αγκιστρωθεί στο ευρώ ούτε θα καταβάλλει οποιοδήποτε τίμημα και είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο, περιλαμβανομένης της εγκατάλειψης του ευρωπαϊκού ενιαίου νομίσματος».

Η φινλανδή υπουργός εξήγησε περαιτέρω ότι «η συλλογική ευθύνη για τα χρέη (. . .) και τους (οικονομικούς) κινδύνους των άλλων χωρών δεν είναι κάτι που προετοιμαζόμαστε να αναλάβουμε» ενώ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Helsingin Sanomat παραδέχθηκε ότι η Φινλανδία, μια από τις τελευταίες χώρες της ευρωζώνης το αξιόχρεο των οποίων συνεχίζει να αξιολογείται με τριπλό Α, διατηρεί «μια σκληρή γραμμή» σε ό,τι αφορά τον δανεισμό άλλων κρατών-μελών της ΕΕ. Οπως είπε ακόμη η Ουρπιλάινεν, «είμαστε εποικοδομητικοί κι επιθυμούμε να επιλύσουμε την κρίση, όμως δεν επιθυμούμε αυτό να γίνει χωρίς να υπάρχουν όροι».

Υπενθυμίζεται ότι η Φινλανδία ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι την επόμενη εβδομάδα αρχίζει διμερείς συνομιλίες με την κυβέρνηση στην Ισπανία για τις εγγυήσεις που αξιώνει ως αντάλλαγμα για την συμμετοχή της χώρας στο ευρωπαϊκό σχέδιο για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία