160 Γερμανοί οικονομολόγοι εναντίον των αποφάσεων της Συνόδου

Με ένα επιθετικό κέιμενό τους, 160 Γερμανοί οικονομολόγοι διαμαρτύρονται για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, λέγοντας ότι η Γερμανία και οι χώρες ου «αντέχουν» δεν πρεπει να δώσουν καμία εγγύηση για τα χρέη, τα οποία πρέπει να πληρώσουν οι χώρες που τα δημιούργησαν ή οι πιστωτές που πήραν το ρίσκο. Η επιστολή καταλήγει, ζητώντας από τους πολίτες να πιέσουν τους βουλυτές των περιφερειών τους για να αλλάξει η απόφαση

Με ένα επιθετικό κέιμενό τους, 160 Γερμανοί οικονομολόγοι διαμαρτύρονται για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, λέγοντας ότι η Γερμανία και οι χώρες ου «αντέχουν» δεν πρεπει να δώσουν καμία εγγύηση για τα χρέη, τα οποία πρέπει να πληρώσουν οι χώρες που τα δημιούργησαν ή οι πιστωτές που πήραν το ρίσκο. Η επιστολή καταλήγει, ζητώντας από τους πολίτες να πιέσουν τους βουλυτές των περιφερειών τους για να αλλάξει η απόφαση.

Η επιστολή επιδοκιμάσθηκε από υπερ-συντηρητικά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών και των Φιλελεύθερων, καθώς και από επιχειρηματίες, αλλά αποδοκιμάσθηκε σφοδρά από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η επιστολή αναλυτικά:

«Αγαπητοί συμπολίτες

οι αποφάσεις, τις οποίες αναγκάστηκε η καγκελάριος να δεχτεί στη σύνοδο κορυφής των χωρών-μελών της ΕΕ, ήταν λανθασμένες. Εμείς, οικονομολόγοι των γερμανόφωνων χωρών, βλέπουμε με μεγάλη ανησυχία την απόφαση για την τραπεζική ένωση η οποία θα αναλάβει τη συλλογική ευθύνη για όλα τα τραπεζικά χρέη του ευρωσυστήματος. Τα τραπεζικά αυτά χρέη είναι τρεις φορές μεγαλύτερα σε σχέση με τα κρατικά χρέη και ανέρχονται στις πέντε χώρες-μέλη της ΕΕ που βρίσκονται σε κρίση τα πολλά δισ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι, οι συνταξιούχοι και οι αποταμιευτές των χωρών που μέχρι τώρα αντέχουν δεν θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη για την εξασφάλιση αυτών των χρεών αλλά και των απωλειών που θα υποστούν από τη χρηματοδότηση των πληθωριστικών φουσκών των νοτιευρωπαϊκών χωρών.

Οι τράπεζες πρέπει να αποτύχουν. Αν οι οφειλέτες αδυνατούν να εξοφλήσουν, τότε υπάρχει μία μόνο ομάδα που μπορεί να πρέπει και μπορεί να φέρει αυτό το βάρος: Οι ίδιοι οι πιστωτές. Και αυτό γιατί εκείνοι πήραν συνειδητά το επενδυτικό ρίσκο και γιατί εκείνοι διαθέτουν την απαραίτητη περιουσία.

Οι πολιτικοί αρέσκονται να ελπίζουν ότι μπορούν να περιορίζουν το μερίδιο της ευθύνης και να κρύβουν την κατάχρηση που διαπράττεται μέσω της κοινής ευρωπαϊκής εποπτείας.

Αυτό, όμως, δεν μπορεί να πετύχει τίποτα, για όσο οι χρεωμένες χώρες έχουν την πληθυσμιακή πλειοψηφία στην ευρωζώνη. Αν οι ανθεκτικές (σ.σ. όσον αφορά στην κρίση χρέους) συμφωνούν να συγκεντρώσουν περισσότερη ευθύνη για τα τραπεζικά χρέη, θα δέχονται συνεχώς περισσότερες πιέσεις προκειμένου να αυξάνουν τα μερίδια των ευθυνών τους ή να μειώνουν τις απαιτήσεις για αποφυγή ευθυνών.

Οι διαμάχες και οι διαφωνίες με τους γείτονες είναι προδιαγεγραμμένες. Ούτε το ευρώ, ούτε το ευρωπαϊκό ιδεώδες σαν τέτοιο δεν θα βοηθηθεί από την διεύρυνση των ευθυνών. Αντίθετα εκείνοι που θα βοηθηθούν είναι η Γουόλ Στριτ, το Σίτι του Λονδίνου και ορισμένοι επενδυτές στη Γερμανία και μια σειρά μερικών προβληματικών τραπεζών εντός και εκτός Γερμανίας, οι οποίες χωρίς να κάνουν παρά ελάχιστα θα μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Η κοινωνικοποίηση των χρεών δεν επιλύει τρέχοντα προβλήματα σε μόνιμη βάση. Αντίθετα, υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης, οδηγεί στην επιδότηση ορισμένων ομάδων πιστωτών και στην στρέβλωση κεντρικών επενδυτικών αποφάσεων.

Σας παρακαλούμε μεταφέρετε αυτές τις αγωνίες στους βουλευτές της περιοχής σας. Οι αντιπρόσωποι του λαού πρέπει να γνωρίζουν από ποιους κινδύνους απειλείται η οικονομία μας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία