Φουκουσίμα: Στον ανθρώπινο παράγοντα αποδίδεται η καταστροφή

Ευθύνες στις κρατικές υπηρεσίες, αλλά και στην εταιρεία Tokyo Electric Power επιρρίπτει η ειδική επιτροπή του ιαπωνικού Κοινοβουλίου στην έκθεσή της για το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα, στις 11 Μαρτίου του 2011.

Το πόρισμα της επιτροπής είναι καταπέλτης: «πρόκειται για μία καταστροφή που προκάλεσε ο ανθρώπινος παράγοντας και δεν προκλήθηκε απλώς από τον σεισμό και το τσουνάμι» επισημαίνεται, την στιγμή που η Ιαπωνία θέτει και πάλι σε λειτουργία τους πυρηνικούς της αντιδραστήρες.

«Είναι σαφές πως το δυστύχημα αυτό είναι μια καταστροφή που προκάλεσε ο άνθρωπος. Οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση, οι ρυθμιστικές αρχές και η εταιρία Tokyo Electric Power δεν εκπλήρωσαν το καθήκον τους να προστατεύσουν τη ζωή των ανθρώπων και την κοινωνία» επισημαίνει η επιτροπή στο τελικό της πόρισμα, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Την ίδια ημέρα, και παρά τις έντονες αντιδράσεις σε όλη την Ιαπωνία, ένας από τους 50 πυρηνικούς αντιδραστήρες ξεκίνησε και πάλι τη λειτουργία του και την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο αντιδραστήρας στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας Όι επανασυνδέθηκε με τη γεννήτρια και το δίκτυο μεταφοράς και είναι ο πρώτος που τίθεται σε επαναλειτουργία, μετά την ολέθρια καταστροφή που υπέστη η χώρα τον περασμένο χρόνο.

Οι υπόλοιποι 49 αντιδραστήρες παραμένουν εκτός λειτουργία για συντήρηση ή επιδιορθώσεις, αφού εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για τυχόν πυρηνικό ατύχημα.

Απαντώντας στις αντιδράσεις για την επαναλειτουργία του αντιδραστήρα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και στελέχη της εταιρείας που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο διαβεβαιώνουν ότι έγιναν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι και η λειτουργία του αντιδραστήρα κρίθηκε ασφαλής.

«Κάναμε εν τέλει το πρώτο βήμα» δήλωσε ο Χιντέκι Τογιομάτσου, αντιπρόεδρος της εταιρείας Kansai Electric Power Co, που διαχειρίζεται το εργοστάσιο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος