Την περαιτέρω μείωση του εργασιακού κόστους για να είναι καλύτεροι οι όροι ανταγωνιστικότητας στα επόμενα χρόνια, ζήτησε ο κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, επικεφαλής της task force στη χώρα μας, μιλώντας σε συνέδριο σχετικά με το μέλλον των ελληνικών εξαγωγών.

Ο κ. Ράιχενμπαχ χαρακτήρισε κλειστή αγορά την ελληνική οικονομία και περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση ανέφερε ότι η ζήτηση έχει πέσει 25%, οι επενδύσεις έχουν μειωθεί κατά 40%, αρκετές χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει και ασκούνται πολλές πιέσεις στον εμπορικό τομέα.

Αναφορικά με τον τομέα των εξαγωγών ο επικεφαλής της task force είπε ότι χρειάζεται να περιοριστεί η γραφειοκρατία και ο τρόπος αδειοδότησης των εξαγωγών – ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στη Γαλλία απαιτούνται 35 χαρτιά για την πιστοποίηση της εξαγωγής προϊόντων, ενώ στην Ελλάδα 150.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι από τον Απρίλιο του 2012 έχουν υποβληθεί σχετικές εκθέσεις για την εξάλειψη αυτών των προβλημάτων στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Πρόσθεσε ακόμα ότι εκτός από εμπειρογνώμονες των ΗΠΑ και της Σουηδίας πρόκειται να έρθουν στην Αθήνα και Ολλανδοί εμπειρογνώμονες για να προσφέρουν τεχνική βοήθεια στην task force.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων – ΟΕΥ, κ. Χρήστος Φαρμάκης, ανέφερε στην ομιλία του ότι από τα 4.500 που ήταν τα αιτήματα τα οποία υποβλήθηκαν από ελληνικές επιχειρήσεις στα 60 οικονομικά και εμπορικά γραφεία των κατά τόπους ελληνικών πρεσβειών το 2009, έφτασαν το 2011 τα 11.700 και το 93% των επιχειρήσεων αυτών δήλωσαν ικανοποιημένοι, θέλοντας να τονίσει την υπερβάλλουσα προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη διεύρυνση του εξαγωγικού ορίζοντα της χώρας μας.