Ακερμαν: Ανάγκη για διαγραφή ελληνικού χρέους 180 δισ. ευρώ

Την άποψη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε διαγραφή χρέους ύψους 180 δισ. ευρώ για να μειώσει το χρέος της στο 60% του ΑΕΠ εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Deutsche Bank κ. Γιόζεφ Άκερμαν, στην πρώτη του δημόσια ομιλία μετά την αποχώρησή του από τον γερμανικό κολοσσό

Την άποψη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε διαγραφή χρέους ύψους 180 δισ. ευρώ για να μειώσει το χρέος της στο 60% του ΑΕΠ εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Deutsche Bank κ. Γιόζεφ Άκερμαν, στην πρώτη του δημόσια ομιλία μετά την αποχώρησή του από τον γερμανικό κολοσσό.

Μιλώντας την Τετάρτη σε συμπόσιο του Γερμανο- ελβετικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Ζυρίχη -στην πρώτη του δημόσια ομιλία μετά την αποχώρηση από την Deutsche Bank – ο κ. Άκερμαν τόνισε πως «η Ελλάδα θα πρέπει να προχώρησει σε νέα περικοπή χρέους προκειμένου αυτό να περιοριστεί στο 60% του ΑΕΠ».

Η αναφορά του κ. Άκερμαν σημαίνει πως η Ελλάδα θα πρέπει να διαγράψει χρέος ύψους 180 δισ. ευρώ (90% του ΑΕΠ), από τα 300 δισ. ευρώ του υφιστάμενου χρέους της.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα, μετά το «κούρεμα», μόλις το 25% του δημοσίου χρέους, ήτοι 75 δισ. ευρώ βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών, κάτι που σημαίνει πως το υπόλοιπα 105 δισ. ευρώ χρέους θα πρέπει να διαγραφούν από τα δάνεια που έχουν δώσει στην Ελλάδα τα κράτη της ζώνης του ευρώ και το ΔΝΤ.

«Το ευρώ πρέπει να επιβιώσει»

Ο Άκερμαν ανέφερε πως η Ευρώπη, ενώπιον της κρίσης, «χρειάζεται ένα νέο όραμα». «Μόνο εάν δράσουμε ενωμένοι, μπορούμε να μείνουμε ισότιμοι με τις ΗΠΑ και την Κίνα» τόνισε, υπογραμμίζοντας πως για αυτό τον σκοπό πρέπει απαραίτητα να διατηρηθεί η νομισματική ένωση.

«Το κόστος διάσωσής της δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με το κόστος διάλυσής της» είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως κατακερματισμός της Ευρωζώνης θα είχε σημαντικές επιπτώσεις για τη Γερμανία.

Κατά την γερμανική ενοποίηση, ανέφερε ο Άκερμαν, η Γερμανία είχε κινητοποιήσει 1,5 τρισ. ευρώ για στήριξη των νέων κρατιδίων. «Εάν τώρα δεν μπορούμε να μιλήσουμε στους πολίτες για βοήθεια 100 δισ. ευρώ προς την Ισπανία, τότε υπάρχει πρόβλημα ηγεσίας» είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk