Καθηγητές υπέρ του νέου Νόμου για τα ΑΕΙ

Eπιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά και τον υπουργό Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο, με την οποία και ζητούν να εφαρμοστεί ο νέος Νόμος Πλαίσιο για τα ΑΕΙ, απέστειλαν τα μέλη του Συνδέσμου Καθηγητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Eπιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά και τον υπουργό Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο, με την οποία και ζητούν να εφαρμοστεί ο νέος Νόμος Πλαίσιο για τα ΑΕΙ, απέστειλαν τα μέλη του Συνδέσμου Καθηγητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Όπως γνωρίζετε, τα τελευταία τριάντα χρόνια έγιναν πολλές προσπάθειες για βελτίωση και εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου λειτουργίας των ελληνικών πανεπιστημίων» αναφέρουν στην επιστολή τους οι καθηγητές.

«Με τη σημαντική στήριξή σας, ψηφίστηκε πέρυσι ο νόμος 4009/2011 από τη συντριπτική πλειοψηφία της Ελληνικής Βουλής. Υποδεχτήκαμε με ανακούφιση το νέο νόμο, ελπίζοντας ότι με την εφαρμογή του τα πανεπιστήμια θα βγουν από το τέλμα της κομματικής κηδεμονίας, των παρεμβάσεων από τις φοιτητικές παρατάξεις και των πελατειακών σχέσεων, αφού χωρίς ισχυρή κεντρική διοίκηση, απαλλαγμένη από τις εσωτερικές «δικτυώσεις», δεν θα μπορέσουν να προοδεύσουν, παραμένοντας δέσμια ατέλειωτων συζητήσεων και αντιπαραθέσεων» τονίζουν.

«Ωστόσο, όπως επίσης γνωρίζετε, βασικές διατάξεις του νέου νόμου εξακολουθούν να μην εφαρμόζονται εξαιτίας της σθεναρής αντίστασης που προβάλλουν οργανωμένες μειοψηφίες, αλλά και οι ηγεσίες του πανεπιστημίων» σημειώνουν οι καθηγητές.

Στην επιστολή τους κατηγορούν τις νυν ηγεσίες των πανεπιστημίων ότι «επαναφέρουν στο προσκήνιο τις ζοφερές καταστάσεις της προεκλογικής περιόδου, αυτές που ζήσαμε και συζητήσαμε επί μήνες».

«Όμως δυο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις έδωσαν επιτέλους στη χώρα μας κυβέρνηση. Φτάνουν οι συζητήσεις και τα επιχειρήματα. Η εντολή της κοινωνίας είναι να κυβερνηθεί η χώρα και να λυθούν τα τεράστια προβλήματά της, συμπεριλαμβανομένων αυτών που μαστίζουν τα πανεπιστήμια» τονίζουν στην ίδια επιστολή.

Και σημειώνουν: «O σεβασμός των νόμων είναι αυτονόητος. Όπως συχνά έχουμε διατυπώσει με επιχειρήματα στο πρόσφατο παρελθόν, τα θετικά στοιχεία του νέου νόμου ξεπερνούν κατά πολύ τα αρνητικά του. Σας καλούμε επομένως να δώσετε τέλος στην ακυβερνησία και στο τέλμα των πανεπιστημίων της χώρας, αξιοποιώντας όλα τα μέσα που σας παρέχουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Η εφαρμογή του νέου νόμου πλαισίου για τα πανεπιστήμια είναι αυτή που θα δείξει τις δυσκολίες του και τα πιθανά σημεία που πρέπει να τροποποιηθούν, όχι η εικονική πραγματικότητα που συνεχώς επικαλούνται οι Πρυτάνεις. Τροποποιήσεις πριν την εφαρμογή του νόμου είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για την υπονόμευσή του και την παραπέρα υποβάθμιση των πανεπιστήμιων μας», καταλήγει ο Σύνδεσμος καθηγητών ΑΠΘ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk