Το Σάββατο 30 Ιουνίου καταγράφηκε άλλο ένα περιστατικό εκβρασμού μεσογειακής φώκιας στη Σάμο. Το άτυχο ζώο εντοπίστηκε από μέλη της θαλάσσιας ερευνητικής ομάδας του «Αρχιπελάγους» σε βραχώδη περιοχή στη βορειοανατολική Σάμο παγιδευμένο σε δίχτυα ψαρά, όπου πέθανε από ασφυξία.

Η νεαρή αρσενική φώκια ήταν 2-2,5 ετών, είχε μήκος 1.60 μ. και όπως λένε οι επιστήμονες, με τα συνεχή κρούσματα αυτό το καλοκαίρι επιταχύνεται η αντίστροφη μέτρηση για την οριστική εξαφάνιση της μεσογειακής φώκιας.

Μέχρι σήμερα οι περισσότεροι εκβρασμοί ζώων αυτής της ηλικίας αποδίδονταν είτε σε παθολογικούς λόγους, είτε στην θανάτωση του ζώου με κυνηγητικό όπλο, αιχμηρά αντικείμενα, χρήση εκρηκτικών κτλ. Η παγίδευση στα δίχτυα, σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελεί σοβαρή ένδειξη της διατροφικής κρίσης που αντιμετωπίζει το είδος, καθώς γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρουν τροφή.

Εξαιτίας της υπεραλίευσης, παρατηρείται δραματική μείωση των ιχθυαποθεμάτων, γεγονός που οδηγεί όλο και πιο συχνά τα θαλάσσια θηλαστικά στα δίχτυα των παράκτιων αλιέων, στα οποία προκαλούν όλο και περισσότερες ζημιές, παρατητεί το «Αρχιπέλαγος».

Τα τελευταία επτά χρόνια η θαλάσσια ερευνητική ομάδα του «Αρχιπελάγους» καταγράφει όλο και περισσότερα νεκρά ζώα του συγκεκριμένου είδους, τα οποία μάλιστα ξεπερνούν τον αντίστοιχο αριθμό των ζωντανών! Το γεγονός αυτό δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αισιόδοξες προβλέψεις σε σχέση με την επιβίωση αυτού του είδους υπό εξαφάνιση, σημειώνουν.

Στη Σάμο στις 17 Απριλίου είχε βρεθεί και άλλη νεκρή μεσογειακή φώκια, η οποία εκβράστηκε νότια του νησιού έπειτα από έκρηξη δυναμίτιδας.