* Η όλη εγκατάσταση του επιταχυντή έχει ελλειπτικό σχήμα και το συνολικό της μήκος είναι 27 χιλιομέτρα (για την ακρίβεια 26,659 χλμ) . Το μεγαλύτερο μέρος της εγκατάστασης βρίσκεται στο υπέδαφος σε βάθος που φτάνει τα 175 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης.

* Αποτελείται από έξι ανιχνευτές δύο εκ των οποίων ( ο ATLAS και ο CMS) είναι γιγαντιαίοι

* Ο ATLAS είναι ο μεγαλύτερος ανιχνευτής του κόσμου στο είδος του, με μήκος 46 μέτρα και ύψος 25 μέτρα

*Ο ανιχνευτής CMS είναι βαρύτερος από τον ATLAS περίπου κατά 5,5 τόνους και θεωρείται το βαρύτερο όργανο μέτρησης στην ιστορία της ανθρωπότητας.

* Το συνολικό βάρος του επιταχυντή αγγίζει τους εννέα χιλιάδες τόνους

* Ο αριθμός των μαγνητών που χρησιμοποιούνται για να κατευθύνουν τις δέσμες σωματιδίων είναι 9.300. Κάθε μαγνήτης έχει θερμοκρασία -271.3 βαθμούς Κελσίου. Η ψύξη των μαγνητών γίνεται με την χρήση υγρού αζώτου και ήλιου.

* Τα σωματίδια (πρωτόνια) κάθε δέσμης κινούνται με ταχύτητα που αγγίζει αυτή του φωτός (99.9999991%) με αποτέλεσμα κάθε σωματίδιο να καταφέρνει να κάνει περισσότερες από 11 χιλιάδες περιστροφές (11.245) μέσα στον επιταχυντή ανά δευτερόλεπτο!

* Το κόστος των υλικών της εγκατάστασης ξεπέρασε τα δύο δις ευρώ και σε αυτό το πόσο δεν συμπεριλαμβάνονται τα εργατικά κόστη καθώς και το κόστος των δύο ανιχνευτών