Κοσμική «ρουκέτα» τρύπησε τον Γαλαξία

Ομάδα επιστημόνων από τον Καναδά και τις ΗΠΑ υποστηρίζει ότι πολύ πρόσφατα (σε κοσμολογικούς χρόνους) ο Γαλαξίας συγκλονίστηκε από ένα σπάνιο συμβάν και ακόμη δεν έχει «συνέλθει». Σύμφωνα με τους ερευνητές, πριν από 100 εκατομμύρια έτη, ένα κοσμικό αντικείμενο διαπέρασε τον Γαλαξία από τη μια άκρη στην άλλη. Οι ερευνητές πιθανολογούν ότι αυτό το «αντικείμενο» ήταν είτε ένας μικρός γαλαξίας είτε μια γιγάντια «μπάλα» σκοτεινής ύλης.

Ομάδα επιστημόνων από τον Καναδά και τις ΗΠΑ υποστηρίζει ότι πολύ πρόσφατα (σε κοσμολογικούς χρόνους) ο Γαλαξίας συγκλονίστηκε από ένα σπάνιο συμβάν και ακόμη δεν έχει «συνέλθει». Σύμφωνα με τους ερευνητές, πριν από 100 εκατομμύρια έτη ένα κοσμικό αντικείμενο διαπέρασε τον Γαλαξία από τη μια άκρη στην άλλη. Οι ερευνητές πιθανολογούν ότι αυτό το «αντικείμενο» ήταν είτε ένας μικρός γαλαξίας είτε μια γιγάντια «μπάλα» σκοτεινής ύλης.

«Ανακαλύψαμε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι πριν από μόλις 100 εκατομμύρια έτη ο Γαλαξίας ‘συγκρούστηκε’ με έναν μικρότερο γαλαξία ή μια γιγάντια δομή σκοτεινής ύλης. Εντοπίσαμε αναπάντεχες διαφοροποιήσεις στην κατανομή των άστρων πάνω και κάτω από τον κεντρικό άξονα του Γαλαξία. Η κατανομή των άστρων έχει την όψη ενός κάθετου κύματος κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ μέχρι σήμερα» αναφέρει ο Λάρι Γουίντροου, καθηγητής του Πανεπιστημίου Queen’s στον Καναδά που είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science