Οι απολύσεις στο επίκεντρο της συνάντησης Στουρνάρα – Μανιτάκη

Συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Αντ. Μανιτάκης θα έχει σήμερα Τετάρτη ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας….

Συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Αντ. Μανιτάκης είχε το απόγευμα της Τετάρτης ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας.

Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας για το θέμα της αναδιάρθρωσης του Δημοσίου τομέα.

Εκ των πραγμάτων, με βάση τη διακήρυξη των κυβερνητικών εταίρων, οι δύο Υπουργοί θα αναζητήσουν φόρμουλα και ισοδύναμα μέτρα για να αντικατασταθεί και να μην εφαρμοστεί το ψηφισμένο στο Μνημόνιο 2 μέτρο των 15.000 απολύσεων στο Δημόσιο τομέα το 2012 και συνολικά 150.000 ως το 2015.

Στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων έδωσε χθες ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας ο οποίος δήλωσε χθες ότι ο κανόνας 1 προς 5 (μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο) θα υποκατασταθεί από τον αυστηρότερο κανόνα 1 προς 10.

Στη φαρέτρα των επιχειρημάτων της κυβέρνησης για την αποφυγή απολύσεων θα συμπεριληφθεί και η απόφαση του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά να καταργηθούν οι αμειβόμενες επιτροπές και οι ειδικές γραμματείες στα Υπουργεία. Ωστόσο η διαπραγμάτευση με την τρόικα δεν θα είναι εύκολη καθώς η αξιοπιστία της ελληνικής πλευράς έχει τρωθεί τόσο από την αποτυχία του μέτρου της εφεδρείας όσο και από τη μεγάλη καθυστέρηση για την εφαρμογή της αξιολόγησης στο Δημόσιο.
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk