Κλειδώνει το κείμενο των προγραμματικών δηλώσεων

«Κλειδώνει» στις πέντε το απόγευμα της Τετάρτης, η συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων που αναμένεται να αναγνώσει ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς την προσεχή Παρασκευή.

«Κλειδώνει» το απόγευμα της Τετάρτης, η συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων που αναμένεται να αναγνώσει ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς την προσεχή Παρασκευή.
Η συμφωνία των 16 σημείων, όπως πληροφορείται το Βήμα, θα οριστικοποιηθεί στη συνάντηση, όχι των πολιτικών αρχηγών όπως ήταν η αρχική σκέψη, αλλά στην κατ’ ιδίαν συζήτηση που θα έχουν οι εκπρόσωποί τους, δηλ. οι κκ. Χρ. Λαζαρίδης (ΝΔ), Κ. Σκανδαλίδης (ΠαΣοΚ) και Δ. Χατζησωκράτης (Δημοκρατική Αριστερά).

«Όλα πηγαίνουν καλά» είναι το μήνυμα που μεταδίδεται από ανώτατα κυβερνητικά στελέχη που αναφέρουν ότι το κείμενο των 16 σημείων, κινείται στο πλαίσιο της αρχικής προγραμματικής συμφωνίας του Πρωθυπουργού και των προέδρων του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλου και ΔΗΜΑΡ, κ. Φ. Κουβέλη, και διαμορφώθηκε από την προχθεσινή τους επαφή στην πρωθυπουργική κατοικία στην Κηφσιά, αλλά και με τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει το Βήμα στη διάθεσή του, θα υπάρχει αναφορά στις αποκρατικοποιήσεις που θα αφορούν: το λειτουργικό τμήμα του ΟΣΕ (κυρίως ΤΡΑΙΝΟΣΕ) και το παραγωγικό επενδυτικό κομμάτι της ΔΕΗ (δηλ. για ορισμένες παραγωγικές μονάδες και για το πρόγραμμα νέων επενδύσεων).

Επίσης θα γίνεται αναφορά στην άρση όλων των εμποδίων να επιστρέψουν οι καταθέσεις από το εξωτερικό με μόνο όρο την αναδρομική φορολόγηση των χρηματικών ποσών και διευκρινίζεται ότι πρόκειται για «καθαρές» κινήσεις κεφαλαίων.

Ένα από τα αγκάθια ήταν το θέμα της μετενέργειας, για το οποίο πιθανότατα δεν θα υπάρχει αναφορά στη συμφωνία, όπως και για τα εργασιακά στην παρούσα φάση.

Συμφωνία έχει επέλθει για το θέμα της κατάργησης και συγχώνευσης οργανισμών του Δημοσίου, ενώ ο θεσμός της εφεδρείας βρέθηκε εκτός πλαισίου και θα υπάρξει λύση για το προσωπικό με μετατάξεις.

Θέματα που αποτελούν σημεία τριβής, όπως π.χ. ο νόμος Ραγκούση για το μεταναστευτικό, ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και μελλοντικές ρυθμίσεις που εντάσσονται γενικότερα στην «ατζέντα νόμου και τάξης» δεν ετέθησαν.

Επί της στρατηγικής αντιμετώπισης της τρόικας δεν υπήρξε διαφωνία, και η βασική διαπραγματευτική «γραμμή», αναμένεται να είναι η εξής:
* Όχι άλλες περικοπές μισθών, περικοπές συντάξεων, αυξήσεις φόρων και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων για να επιτευχθεί η απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή.
*Υιοθέτηση άμεσων ενεργειών για την τόνωση της ρευστότητας της οικονομίας και την αποκλιμάκωση των δυσβάστακτων φορολογικών επιβαρύνσεων που έχουν επιβληθεί.
*Άμεση και ταχεία προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με τις αποκρατικοποιήσεις, την απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων, την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
*Μείωση του δημόσιου τομέα μέσω καταργήσεων και συγχωνεύσεων μεγάλου αριθμού φορέων που είναι ανενεργοί ή επικαλύπτονται, μέσω της εφαρμογής εκτεταμένων προγραμμάτων εργασιακής εφεδρείας και μέσω περαιτέρω περιορισμών στις προσλήψεις.

Εμπλοκή με αρμοδιότητες
Εμπλοκή παρουσιάστηκε στο θέμα των αρμοδιοτήτων των υπουργών, των αναπληρωτών τους και των υφυπουργών τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, το μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με τις επιθυμίες του υπουργού κ. Ευ. Λιβιεράτου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ξαφνιάστηκαν όταν πληροφορήθηκαν ότι ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Λιβιεράτος, προτεινόμενος από τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο, στην εισήγησή του προς τον γ.γ. της κυβέρνησης κ. Τ. Μπαλτάκο, ζήτησε να έχει υπό τον έλεγχό του και τον τομέα της ενέργειας, τον οποίο ήθελε εξ αρχής η Ν.Δ.

Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός θέλοντας να έχει η Ν.Δ. τον έλεγχο της ενέργειας, που αποτελεί «εργαλείο» για την άσκηση και της οικονομικής πολιτικής, τοποθέτησε ως υφυπουργό τον κ. Μ. Παπαγεωργίου, άλλοτε ηγετικό στέλεχος της ΔΕΠΑ επί κυβερνήσεων Καραμανλή, που συμμετείχε στη Μόσχα και στη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, ενώ έχει και την εκτίμηση της Αμερικανικής πλευράς.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει γίνει μέχρι στιγμής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας πιθανότατα θα έχει την αρμοδιότητα των εσόδων και ο υφυπουργός κ. Γ. Μαυραγάνης τις δαπάνες. Στο υπερυπουργείο Ανάπτυξης – Υποδομών, ο υπουργός κ. Κ. Χατζηδάκης αναμένεται να έχει τον πλήρη έλεγχο του ΕΣΠΑ, τις Μεταφορές και τη Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Στ. Καλογιάννης αναλαμβάνει υποδομές και δίκτυα και οι υφυπουργοί κκ. Ν. Μηταράκης τις ιδιωτικές επενδύσεις και Θ. Σκορδάς το εμπόριο και τη βιομηχανία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk