Διαμαρτυρία για τις δηλώσεις Κάμερον ότι «θα κλείσει τα σύνορα»

Τη θέση της ελληνικής πλευράς για τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, ότι η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορα για τους Έλληνες πολίτες εάν η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη, μετέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών στον Βρετανό πρέσβη στην Αθήνα

Τη θέση της ελληνικής πλευράς για τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, ότι η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορα για τους Έλληνες πολίτες εάν η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη, μετέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών στον Βρετανό πρέσβη στην Αθήνα.

Ο Ιωάννης-Αλέξιος Ζέπος κάλεσε το απόγευμα της Τετάρτης σε συνάντηση τον πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα, Ντέιβιντ Λάντσμαν, προκειμένου να του επισημάνει ότι οι δηλώσεις αυτές μπορούν να δημιουργήσουν εσφαλμένες εντυπώσεις, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης, που είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη.

Έντονη και η αντίδραση του ΠαΣοΚ που ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Ελπίζουμε ότι ο κ. Κάμερον να διαψεύσει ή να ανασκευάσει αυτά που φέρεται να έχει πει».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα The Guardian, η Βρετανία είναι έτοιμη να παρακάμψει τις ιστορικές υποχρεώσεις της με την ΕΕ στο πλαίσιο των κοινοτικών συνθηκών, επιβάλλοντας αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα με στόχο να ελέγξει την είσοδο Ελλήνων πολιτών, σε περίπτωση που η χώρα αναγκαστεί να βγει από το ευρώ.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Ντ.Κάμερον δήλωσε σε Βρετανούς βουλευτές ότι οι υπουργοί του εξέτασαν τις νομικές παραμέτρους που θα επέτρεπαν στη Βρετανία να στερήσει από τους Έλληνες το θεμελιώδες δικαίωμά τους να κυκλοφορούν ελεύθερα στην ΕΕ, αν η κρίση της Ευρωζώνης οδηγήσει σε «πιέσεις και εμπόδια».

Μιλώντας στην Κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου ο Βρετανός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι οι υπουργοί του έχουν καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για «όλα τα είδη των διαφορετικών περιπτώσεων».

Όπως αναφέρει ο Guardian, το χειρότερο σενάριο είναι εκείνο που καλύπτει την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, το οποίο θα πυροδοτούσε κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και συνεπακόλουθη φυγή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών οι οποίοι – βάσει της θεμελιώδους αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων – έχουν δικαίωμα να εγκατασταθούν σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ. Για να εμποδίσει αυτό το «επικίνδυνο» ρεύμα η Βρετανία είναι έτοιμη να λάβει όλα τα μέτρα.

«Θα έκανα τα πάντα για να διατηρήσω την ασφάλεια της χώρας, να κρατήσω το τραπεζικό σύστημα δυνατό, να κρατήσω την οικονομία μας ισχυρή. Άλλωστε, για έναν πρωθυπουργό, αυτό είναι το κύριο και πρώτιστο καθήκον» είπε ο Ντέιβιντ Κάμερον ο οποίος, ερωτηθείς από τον εκπρόσωπο των Εργατικών Κιθ Βαζ εάν θα έθετε περιορισμούς στους Έλληνες να ταξιδέψουν στη Βρετανία, απάντησε ότι θα προετοιμαζόταν ώστε να βρει την εξουσία και να «κλείσει την πόρτα».

«Ελπίζω να μην φτάσουμε ως εκεί» είπε, ωστόσο, ο Κάμερον.

«Πρέπει να σχεδιάζεις, πρέπει να έχεις σχέδια έκτακτης ανάγκης, να είσαι έτοιμος για όλα – υπάρχει τόση αβεβαιότητα στον κόσμο. Αλλά ελπίζω ότι όλα αυτά δεν θα χρειαστούν» τόνισε.

Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ αναρωτιέται εάν «το Ηνωμένο Βασίλειο, που δεν είναι μέλος της ζώνης του ευρώ, ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την ενότητα και την ευστάθεια της Ευρωζώνης, ώστε να απειλεί με αστυνομικά μέτρα που παραβιάζουν όλες τις αρχές, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου».

Το ΠΑΣΟΚ καλεί τον Βρετανό πρωθυπουργό, αντί να κάνει προσβλητικά ή σχόλια που δημιουργούν τεχνητή νευρικότητα στις αγορές, να δώσει «περισσότερες εξηγήσεις για τις πληροφορίες περί χειραγώγησης του βασικού επιτοκίου (LIBOR) και αν φρόντιζε για τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας του, που θέλει, παρότι εκτός Ευρωζώνης, να είναι το χρηματοοικονομικό κέντρο και της Ευρωζώνης».

Οι δηλώσεις του Κάμερον προκάλεσαν τις αντιδράσεις και τις βρετανικής αντιπολίτευσης.

Από τους επικριτές των προθέσεων της κυβέρνησης Κάμερον εναντίον των Ελλήνων, ήταν ο πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Εργατικών, Ντένις Μακσέιν, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τέτοιες τακτικές προκαλούν ένταση.

«Και σαφώς, εάν απαγορεύσουμε σε κάθε Έλληνα να έρθει στη Βρετανία, οι Έλληνες θα απαγορεύσουν σε κάθε Βρετανό να πάνε στην Ελλάδα – εξαιρετικός τρόπος για να αρχίσει κανείς την περίοδο των διακοπών» πρόσθεσε ειρωνικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk