ΙΟΒΕ: Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος σε βιομηχανία και υπηρεσίες

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταία επτά μηνών βρέθηκε τον Ιούνιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος που καταρτίζει το ΙΟΒΕ.

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταία επτά μηνών βρέθηκε τον Ιούνιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος που καταρτίζει το ΙΟΒΕ.

Σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας που καταρτίζει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα υποχώρησε τον Ιούνιο στις 74,1 μονάδες, από 77,3 μονάδες τον Μάιο, υποχωρώντας στα χαμηλότερα των τελευταίων επτά μηνών.

Το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών αποδίδει την εξέλιξη αυτή στην επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία και τις Υπηρεσίες, καθώς το κλίμα στο Λιανικό Εμπόριο παρέμεινε αμετάβλητο και στις Κατασκευές βελτιώθηκε οριακά.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ είναι σαφές ότι οι αβεβαιότητες κατά την προεκλογική περίοδο ήταν μεγάλες, ιδιαίτερα στον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς η οικονομική δραστηριότητα είχε περιοριστεί στις ελάχιστες δυνατές συναλλαγές. Στους καταναλωτές ωστόσο φαίνεται να δημιουργήθηκαν προσδοκίες για αλλαγές στο μίγμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

«Σε κάθε περίπτωση, η συγκρότηση μιας συγκυβέρνησης έχει βοηθήσει στο να αμβλυνθεί τουλάχιστον η κυβερνητική αβεβαιότητα, όμως το κατά πόσο οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί θα επαληθευτούν τελικά, μένει να αποδειχθεί», τονίζεται στην έρευνα του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ :

-Στη Βιομηχανία οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής κατέγραψαν τον Ιούνιο περαιτέρω πτώση, ενώ οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης εντάθηκαν παρόλο που τα αποθέματα φαίνεται να ρευστοποιούνται.

-Στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους μπορεί να βελτιώθηκαν ελαφρώς, όμως τόσο οι τρέχουσες εκτιμήσεις, όσο και οι προβλέψεις για τη ζήτηση του τομέα ήταν δυσμενέστερες.

-Στο Λιανικό Εμπόριο, ο αρνητικός δείκτης των εκτιμήσεων των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώθηκε, ενώ αντίθετα οι ήδη χαμηλές προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των πωλήσεων περιορίσθηκαν περαιτέρω, με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να υποχωρούν ελαφρά, υποδηλώνοντας ρευστοποίηση.

-Στις Κατασκευές, οι πολύ χαμηλές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών βαίνουν ακόμη δυσμενέστερες, αντισταθμιζόμενες όμως από την άμβλυνση των πολύ αρνητικών προσδοκιών για την απασχόληση του τομέα.

-Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού αμβλύνθηκαν σημαντικά, εξέλιξη ανάλογη με τις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Μικρή βελτίωση κατεγράφη και στην ιστορικά χαμηλή πρόθεση για αποταμίευση, ενώ και οι δυσοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας εξομαλύνθηκαν ήπια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk