«Τρύπες στον προϋπολογισμό», συμβαίνουν και εις Παρισίους

Ο υπ’ αριθμόν ένα επικριτής της αδιάκριτης υιοθέτησης μέτρων λιτότητας στην Ευρώπη, ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ καλείται αντιμετωπίζει τώρα τον πονοκέφαλο της περικοπής δαπανών στο εσωτερικό της χώρας το, αφότου το εθνικό ελεγκτήριο επιβεβαίωσε ότι η Γαλλία έχει τεράστια τρύπα στον προϋπολογισμό της και θα πρέπει να δώσει πραγματική μάχη για να πιάσει τους στόχους της για την μείωση του ελλείμματος

Ο υπ’ αριθμόν ένα επικριτής της αδιάκριτης υιοθέτησης μέτρων λιτότητας στην Ευρώπη, ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ καλείται αντιμετωπίζει τώρα τον πονοκέφαλο της περικοπής δαπανών στο εσωτερικό της χώρας το, αφότου το εθνικό ελεγκτήριο επιβεβαίωσε ότι η Γαλλία έχει τεράστια τρύπα στον προϋπολογισμό της και θα πρέπει να δώσει πραγματική μάχη για να πιάσει τους στόχους της για την μείωση του ελλείμματος.
Η Γαλλία καλείται να καλύψει ένα κενό στον προϋπολογισμό της μεταξύ έξι και δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ για να φανεί συνεπής τις υποσχέσεις της προς τις Βρυξέλλες να μειώσει το έλλειμμα στο 4,4% του οικονομικού προϊόντος, όπως προειδοποίησε το εθνικό ελεγκτήριο της Γαλλίας. Η επόμενη χρονιά θα είναι ακόμη πιο δύσκολη με ένα έλλειμμα της τάξης των 33 δισεκατομμυρίων ευρώ , περιπλέκοντας τις δεσμεύσεις του Παρισιού να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 3% του ΑΕΠ το 2013.
Η δεινή θέση στην οποία έχει βρεθεί η δεύτερη οικονομία της ευρωζώνης δεν αποτελεί έκπληξη. Η Γαλλία έχει ρεκόρ ανεργίας (περίπου 10%), το δημόσιο χρέος έχει εκτιναχτεί στα ύψη, η ανάπτυξη είναι μηδενική, η ανταγωνιστικότητα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας έχει ήδη υποβαθμιστεί, ενώ η γαλλική βιομηχανία εξασθενεί πιο γρήγορα από ό,τι εκείνη των γειτόνων της Γαλλίας.
Ο νέος σοσιαλιστής πρόεδρος και η κυβέρνησή του πρέπει να ξεκινήσουν τώρα τα λεκτικά ακροβατικά για να ορίσουν τα μέτρα λιτότητας σε μια χώρα όπου και μόνο τη λέξη «λιτότητα» είναι τα πού. Ο Ολάντ, ο οποίος χαρακτήρισε στην επινίκια ομιλία του «ότι η λιτότητα δεν να συνεχίσει να είναι αναπόφευκτη», επανέλαβε πρόσφατα στη Ρώμη ότι τάσσεται κατά της λιτότητας. Ταυτόχρονα όμως υποστήριξε ότι ο στόχος της εξισορρόπησης του προϋπολογισμού στη Γαλλία ως το 2017 αποτελεί καθαγιασμένη υπόθεση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk