Ιταλία: Μαζικό «όχι» από τα κόμματα στη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων

Την αντίδραση των πολιτικών δυνάμεων προκάλεσε η πιθανολογούμενη από τον Ιταλικό Τύπο πρόθεση της κυβέρνησης Μόντι να μειώσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων στη χώρα. Τα κόμματα, ακόμα και όσα στηρίζουν την κυβέρνηση τεχνοκρατών, τόνισαν ότι πρέπει να προφυλαχθεί με κάθε τρόπο το κοινωνικό κράτος

Την αντίδραση των πολιτικών δυνάμεων προκάλεσε η πιθανολογούμενη από τον Ιταλικό Τύπο πρόθεση της κυβέρνησης Μόντι να μειώσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων στη χώρα. Τα κόμματα, ακόμα και όσα στηρίζουν την κυβέρνηση τεχνοκρατών, τόνισαν ότι πρέπει να προφυλαχθεί με κάθε τρόπο το κοινωνικό κράτος.

Ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, που είναι ανάμεσα στους σταθερούς υποστηρικτές της κυβέρνησης, είπε ότι «οι περικοπές που πλήττουν το κοινωνικό κράτος, είναι απαράδεκτες».

«Οι μειώσεις και η αναθεώρηση των δαπανών του δημοσίου δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν υπόθεση αποκλειστικής αρμοδιότητας των ανωτέρων υπαλλήλων και διευθυντών του υπουργείου οικονομικών της Ρώμης», σημείωσε ο κ. Μπερσάνι.

«Είναι αναγκαίο να μειωθεί το σύνολο των δημοσίων δαπανών, αλλά πρέπει να εξετάσουμε τα κριτήρια που πρόκειται να υιοθετηθούν. Αν τα μέτρα πλήξουν κυρίως τους δημοσίους υπαλλήλους, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια επαλήθευση της όλης κυβερνητικής πορείας», είπε, από πλευράς της δεξιάς, ο Φαμπρίτσιο Τσικίτο, εκπρόσωπος του κόμματος Λαός της Ελευθερίας στην βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Κοριέρε Ντέλα Σέρα, η κυβέρνηση του Ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού, προτίθεται να μειώσει κατά εκατό χιλιάδες μονάδες, τους δημοσίους υπαλλήλους, μέχρι το τέλος του 2014.

Στις προθέσεις αυτές όμως δεν φέρονται να συμπεριλαμβάνονται απολύσεις, αλλά μόνον συνταξιοδοτήσεις με μια διετή μεταβατική περίοδο κατά την οποία οι υπάλληλοι θα λαμβάνουν το 80% του μισθού χωρίς να εργάζονται, και «πάγωμα» των νέων προσλήψεων.

Στο μεταξύ, τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας, Cgil, Cisl και Uil, διαμηνύουν ότι είναι έτοιμα να προσφύγουν και σε γενική πανιταλική απεργία προκειμένου να αποτρέψουν «γενικευμένες και μη στοχευμένες περικοπές».

«Αν οι περικοπές γίνουν χωρίς λογική, θα ξεκινήσουμε κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα», δηλώνει ο γραμματέας του συνδικάτου Cisl, Ραφαέλε Μπονάνι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk