Βίαιες διαδηλώσεις στην Κίνα κατά της κατασκευής εργοστασίου χαλκού

Εκατοντάδες κάτοικοι στην Σιφάνγκ της Κίνας συγκεντρώθηκαν διαμαρτυρόμενοι για την περιβαλλοντική καταστροφή που ενδέχεται να προκαλέσει στην περιοχή η κατασκευή του εργοστασίου κράματος χαλκού στη πόλη αυτή που βρίσκεται στα ΝΔ της αχανούς χώρας

Εκατοντάδες κάτοικοι στην Σιφάνγκ της Κίνας συγκεντρώθηκαν διαμαρτυρόμενοι για την περιβαλλοντική καταστροφή που ενδέχεται να προκαλέσει στην περιοχή η κατασκευή του εργοστασίου κράματος χαλκού στη πόλη αυτή που
βρίσκεται στα ΝΔ της αχανούς χώρας.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που ανέγραφαν «Προστατεύουμε την πόλη μας, αντιστεκόμαστε στη κατασκευή του χημικού εργοστασίου» και «Ενωμένοι θα προστατεύσουμε το περιβάλλον για τις επόμενες γενιές». Η, αρχικά σχετικά ήρεμη, διαδήλωση που ξεκίνησε τη Κυριακή το βράδυ, εκτραχύνθηκε στη πορεία, οπότε οι διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια και κατέστρεψαν αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν κάποιοι αστυνομικοί. Με τη σειρά της, η αστυνομία απάντησε ρίχνοντας χημικά που επιβάρυναν την ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα 13 άνθρωποι να μεταφερθούν στο νοσοκομείο της πόλης με αναπνευστικά προβλήματα, με άλλα τοπικά ΜΜΕ να ανεβάζουν κατά πολύ τον αριθμό των τραυματισμένων.
«Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα απευθείας στο πρόσωπο φοιτητών, αλλά κι ηλικιωμένων ανθρώπων», δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στην κινεζική εφημερίδα Global Times.
Οι αρχές πάντως τόνισαν ότι πριν προχωρήσουν το έργο θα συζητήσουν με τους κατοίκους της περιοχής. «Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ξεκινήσει εκ νέου το έργο αν δεν το στηρίξει η πλειοψηφία των πολιτών», επεσήμανε η διοίκηση του εργοστασίου, ενώ ο δήμαρχος της πόλης, Ξου Γκουανγκιόνγκ τόνισε πως «αν η εταιρεία κατασκευής δεν πληροί τους περιβαλλοντικούς όρους για τη δημιουργία του, η τοπική κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει ένα τέτοιο έργο στην πόλη μας».

Οι πολίτες της Κίνας είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένοι σε ζητήματα «Νot Ιn Μy ΒackΥard» (NIMBY), μιας περιβαλλοντικής λογικής που σημαίνει «Μακριά Από Την Αυλή Μου». Πέρσι το καλοκαίρι ένα αντίστοιχο περιστατικό μαζικών διαδηλώσεων οδήγησε στο κλείσιμο ενός χημικού εργοστασίου στην πόλη Νταλιάν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk